Фото 1922 року з афіші першого американського туру українського національного хору під керівництвом Олександра Кошиця, з виступу у Карнеґі-Хол дитячого хору «Щедрик»та ноти першого видання Щедрика в Нью-Йорку в1922. /Центральний державний архів вищих органів влади та управління України/Fadi Kheir/Getty Images/Ілюстрація Анна Наконечна
Категорія
Життя
Дата

Найвідоміша колядка на світі. Forbes порахував вартість «Щедрика» – одного із головних кейсів культурної експансії України

Фото 1922 року з афіші першого американського туру українського національного хору під керівництвом Олександра Кошиця, з виступу у Карнеґі-Хол дитячого хору «Щедрик»та ноти першого видання Щедрика в Нью-Йорку в1922. Фото Центральний державний архів вищих органів влади та управління України/Fadi Kheir/Getty Images/Ілюстрація Анна Наконечна

2022 став роком музичної експансії України на Захід. Декілька десятків українських артистів їздять з турами Європою та США. Втім, почалась вона щонайменше 100 років тому – із премʼєрою мелодії «Щедрик» у Карнеґі-Холі. Як пісня стала, можливо, найпопулярнішою колядкою на світі та вартує десятки мільйонів доларів за оцінкою Forbes

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Коротка історія Щедрика

Український хор під диригуванням Олександра Кошиця вперше виконав «Щедрик» у 1916 році в Києві. Хор використав партитуру, написану композитором Миколою Леонтовичем.

У 1919 році після приходу Директорії УНР колядка стала інструментом культурної дипломатії. Симон Петлюра звернувся до Кошиця та голови музичного відділу Міністерства освіти і мистецтв Кирила Стеценка із пропозицією створити хор для подорожі країнами Європи. Сформована для туру капела виступила в Празі та ще в 44 містах Європи. Хор мав власних амбасадорів — вони приїжджали в кожну країну, шукали імпресаріо, домовлялися з дирекціями концертних залів та спілкувалися з тамтешніми газетами. Результат — понад 600 публікацій у пресі.

Найвідоміша колядка на світі. Forbes порахував вартість «Щедрика» – одного із головних кейсів культурної експансії України /Фото 1

Ноти першого видання Щедрику в Нью-Йорку

У 1922 році Капела вирушила в наступне турне — до США. Прем’єра приголомшила нью-йоркських глядачів в Карнеґі-Холі, а «Щедрик» уперше записали на платівку. Хор виступив ще в 6 країнах: Канаді, Бразилії, Мексиці, Аргентині, Уругваї й Кубі. Після 150 відвіданих міст про українську пісню згадали у 2000 публікацій.

Найвідоміша колядка на світі. Forbes порахував вартість «Щедрика» – одного із головних кейсів культурної експансії України /Фото 2

Прем’єра приголомшила нью-йоркських глядачів в Карнеґі-Холі, а «Щедрик» уперше записали на платівку

Найвідоміша англійська версія «Щедрика» – Carol of the Bells – з’явилася в 1936 році. Пісню переклав американський композитор українського походження Пітер Вільговський. Пізніше композиція пролунала в Madison Square Garden. У листопаді Вільговський опублікував англійську версію партитури «Щедрика» та вказав двох авторів — себе та Миколу Леонтовича. Творець оригінальної партитури перекладу вже не побачив — як і не дізнався про прем’єру Капели в США. У січні 1921 року Миколу Леонтовича застрелив агент ВЧК.

100 років потому. Як Щедрик підкорював світ

30 листопада 2022 року соцмережами ширилось відео: дитячий хор влаштував імпровізований виступ прямо посеред центрального вокзалу Нью-Йорку. Цей хор – київський «Щедрик», що заспівав найвідомішу у світі колядку – Carol of the Bells, або Щедрика.

За 2022 рік хор звик репетирувати у незвичайних місцях та нових умовах. Через спричинені російськими обстрілами відключення електроенергії музиканти займаються в Палаці мистецтв в темряві, підсвічуючи партитури ліхтариками.

У Нью-Йорк «Щедрик» приїхав для виступу в залі Карнеґі-Хол. Разом із хором «Думка» та «Трініті Вол-Стріт» вони заспівали на концерті Notes from Ukraine, що відзначав 100 років з першого виконання колядки в Нью-Йорку. 

Центральний державний архів вищих органів влади та управління України

Фото 1922 року з афіші першого американського туру українського національного хору під керівництвом Олександра Кошиця Фото Центральний державний архів вищих органів влади та управління України

Що було найскладнішим в організації виступу? Через війну 59 співаків хору виїхали в різні куточки Європи, каже керівниця комунікаційного відділу «Українського інституту» Ксенія Калина. Необхідно було зібрати їх та привезти в США. 

Другий виклик – знайти зіркових ведучих. «У передсвятковий час більшість зірок не могли приїхати через сімейні справи», – каже Калина. Команда написала 400 листів, і, зрештою, погодились режисер Мартін Скорсезе та акторка Віра Фарміґа. Хор готувався два місяці, а загалом підготовка концерту тривала три роки, каже Калина.

Зусилля виправдалися. Notes from Ukraine зібрали у залі 2800 гостей. Зокрема, завітали голова Генеральної Асамблеї ООН Чаба Кереші, історик Тімоті Снайдер, митрополит Борис Ґудзяк, музикант Євген Гудзь, дипломат Сергій Кислиця та співачка Джанай Брюггер. Онлайн концерт подивились 60 000 глядачів.

Fadi Kheir

Виступ у Карнеґі-Хол дитячого хору «Щедрик», грудень 2022 Фото Fadi Kheir

Після виступу в Нью-Йорку «Щедрик» приїхав із двома різдвяними концертами в Копенгаген. Перший пройшов в соборі Святого духу – квитки на нього викупили протягом трьох днів. Цей виступ відвідали українські військові, що проходять реабілітацію в Данії: Ігор Кузьмин, Андрій Янченко, Ігор Заремба. Другий виступ відбувся у храмі Святого Петра. 

«В обставинах війни кожен день для хору є екзистенційною битвою, – каже хормейстер «Щедрику» Маріанна Сабліна. – Запрошення відвідати Копенгаген –можливість донести смак українського Різдва та високої музичної культури до датської аудиторії».

Найвідоміша колядка на світі. Forbes порахував вартість «Щедрика» – одного із головних кейсів культурної експансії України /Фото 3

Різдвяний концерт в Копенгагені

Концерти – ефективна зброя інформаційної війни. На тур «Щедрика» звернули увагу великі американських медіа: зокрема, NPR та The New York Times. Так само вони згадали «тезку» хору – колядку Щедрик, музикальний символ Різдва родом з України. «Пісня, що викликає радісну наснагу або болісну меланхолію залежно від контексту, цього року Carol of the Bells передає і те, і інше, – пишуть The New York Times. – Її відзначають як один із внесків України у світову культуру, поки країна переживає руйнівну війну з Росією»

Потрібно нагадувати світові про усі речі, які були створені в Україні, каже Калина з «Українського інституту». «Щедрик» для американців – ще один приклад величини України, її внеску в американську культуру і додаткова причина підтримувати Україну та її незалежність», – додає вона.

«Мені подобається Щедрик, – каже розмовний штучний інтелект YouChat. – Це традиційна українська фольклорна пісня, яку співають на Різдво». Якщо запитати у ШІ, чи подобається Щедрик американцям, він відповідає: «Американці ближче знайомляться із Щедриком, і він стає більше популярним. Кавери на нього робило багато сучасних артистів».

Найвідоміша колядка на світі. Forbes порахував вартість «Щедрика» – одного із головних кейсів культурної експансії України /Фото 4

У Західну поп-культуру Щедрик почав проникати пізніше, ніж на сцену Карнеґі-Холу. У 2001 його заспівала Бейонсе із Destiny’s Child. У 2017 кавер на Щедрика зробила поп-скрипачка Ліндсі Стірлінг. «У пісні – ідеальна комбінація грайливості та таємниці, – казала Стірлінг.– Як інструменталістка, я завжди думала, що це найкрутіший з коли-небудь написаних інструментальних композицій». 

Зрештою «Щедрик» потрапив на екрани. У 1990 році пісня з’явилась у саундтреку класичної різдвяної комедії «Сам удома». Після виходу стрічка залишалась першим номером за зборами протягом 12 тижнів та заробила більше $470 млн. У грудні 2021 року «Сам вдома» досі був найпопулярнішим святковим фільмом та телебаченні. Він отримав 307 млн хвилин перегляду в Америці. В Польщі в 2016 році його подивились 4,44 млн глядачів. 

Щедрик у Маппет-шоу

Серед відомих колаборацій «Щедрика» – фільм «Міцний горішок 2», серіали «Менталіст», «Сімпсони» та «Грифіни», і реклама. Мелодію Миколи Леонтовича використовували гіганти Ikea, Burger King, Coca Cola, Audi тощо. 

Кому належить Щедрик?

Пояснює партнер Axon Partners Михайло Юдін

Будемо відштовхуватись від того факту, що вперше «Щедрик» виконав 1916 року хор Київського університету, і до цього твір не оприлюднювався.

Отже, 1919 року остаточно оформлюється відома нам редакція «Щедрика», а 23 січня 1921 року Леонтовича вбиває чекіст Грищенко, якого композитор пустив переночувати. Напередодні червона армія змогла розбити війська УНР та вийти на кордон з Польщею по Збручу. Відтоді Подільська губернія, де народився і помер Леонтович, входить до складу так званої УСРР. Відповідно,на цих землях діє радянське законодавство. 

Перший радянський закон, який регулював питання авторського права, було прийнято 1925 року – це Основи авторського права СРСР. За Основами, строк дії авторського права визначався від моменту першого публічного виконання твору. Якщо рахувати від дебютного виконання 1916 року, то авторські права Леонтовича мали би діяти до 1941 року. Але Леонтович помер, тож, за тими ж Основами, авторські права могли перейти його спадкоємцям і діяли би решту часу, який залишився до закінчення 25-річного строку, проте не більше, ніж 15 років. Спадкоємці Леонтовича могли би володіти правами на «Щедрик» не довше 15 років, тобто до1936 року.

Але спадкоємцям Леонтовича не судилося отримати авторські права. Справа в тому, що згідно з «революційним антибуржуазним» правом 1918 року були ухвалені Декрети «Про скасування спадкування», згідно з якими спадкування як за законом, так і за заповітом скасовувалося зовсім, а майно після смерті власника ставало державним надбанням. Таким чином, формально правами на «Щедрик» до 1936 року володіла держава.

Яка вартість Щедрика? 

Зараз Щедрик — суспільне надбання. Скільки б коштували права на пісню, якби вона була видана нещодавно і мала співставну популярність? Для розрахунку Forbes проаналізував найбільші суми, які може принести музична композиція. 

Відомо про 10 пісень, які принесли доходи від $25 млн до $70 млн. Ці суми збиралися протягом десятиріч, приносячи за рік $0,3-1,2 млн, тому вартість пісень у декілька разів менша. Зокрема, у судових рішеннях щодо прав на пісні нечасто фігурують суми в мільйони доларів. Бувають виключення: права на Happy Birthday to You були оцінені у $14 млн. 

Такими темпами Carol of the Bells за понад сторіччя міг би принести від $30 млн до $130 млн доходів — спочатку автору та його нащадкам, а потім і всім охочим, як суспільне надбання. За даними Youtube, найпопулярніші відео з цією композицією мають в 2-5 рази більше переглядів ніж найкасовіші пісні про Різдво — Santa Claus Is Coming To The Town, Christmas Song та White Christmas.

За оцінкою Forbes, в сучасних доларах права на твір Леонтовича могли б коштувати $15-20 млн. За купівельною спроможністю це приблизно відповідає $1 млн в цінах 1916 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні