«Талановита людина – талановита в усьому». Андрій Коболєв у памʼять про експерта з енергетики та сержанта ЗСУ Олексія Хабатюка, який вчора загинув у бою /з особистого
Категорія
Життя
Дата

«Талановита людина – талановита в усьому». Андрій Коболєв у памʼять про експерта з енергетики та сержанта ЗСУ Олексія Хабатюка, який вчора загинув у бою

з особистого

Мене попросили написати цю колонку 5 травня, вже наступного дня після того, коли я вперше отримав повідомлення про загибель на війні експерта ринку енергетики та військовослужбовця ЗСУ Олексія Хабатюка. Хоча досі не вірю, що його більше немає з нами, вирішив не чекати до офіційного підтвердження його загибелі та написати одразу, коли емоції переповнюють і є бажання бути відвертішим, ніж собі зазвичай дозволяю 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

З Олексієм я вперше зустрівся в процесі його залучення до роботи в НАК «Нафтогаз України» як штатного співробітника. 

Слово «залучення» тут підібрав свідомо, бо в стандартному інтерв’ю з Олексієм не було потреби – з наявної інформації (як його власної публічної позиції, так і відгуків справжніх експертів галузі) було очевидно – він є саме тим, кого ми шукали.

І час багато разів доводив, що це було правильне рішення. 

Будь-який керівник великої організації повинен передусім залучати в команду тих, хто у своєму конкретному напрямі розбирається краще за нього самого. Олексій був саме таким випадком. 

Він не тільки чудово розумів українську енергетику, але й вмів якісно пояснити/відстояти свою позицію. 

Якісно – це з перевіреними фактами, спокійно, відверто та прагматично. 

Ми час від часу не погоджувались. Але навіть коли я просив його подивитись на якусь проблему під кутом, що не відповідав його переконанням, він повертався з неупередженим аналізом. На базі якого я міг прийняти рішення з повним розумінням його наслідків. 

Така якість роботи в енергетичній галузі, що переповнена псевдоекспертами, «релігійними» фанатиками, злодюжками різного калібру та банально некомпетентними людьми, була й залишається дуже рідкісною знахідкою. 

Олексій багато писав та говорив публічно. 

Він завжди знав відповідь на питання «какая разніца?». 

Мені час від часу за нього «прилітали» претензії з боку представників владної еліти. Він був не одним таким у «Нафтогазі», але саме в його випадку мені було дуже просто реагувати. 

Я перепитував: «Що саме з того, що він написав, є неправильним, образливим чи іншим чином порушує якісь правила?». На цьому дискусія припинялась, бо навести такі факти контрагент жодного разу не зміг. 

Після переходу війни у повномасштабну фазу в лютому 2022 року Олексія призвали до лав ЗСУ, він відносно швидко потрапив на фронт. 

Точно знаю, що в Олексія були як усі підстави, так і можливості для продовження роботи за фахом, але ніколи не питав, чому він обрав війну на передовій, бо міг і сам уявити його відповідь. А риторичні питання формат наших стосунків не передбачав. 

Останній раз ми бачились у квітні в центрі Києва. Багато говорили на складні теми. 

Його аналіз реалій війни був, як завжди, глибокий і по-військовому суворий. 

Мене сильно вразила зміна в його зовнішності та манері спілкування – складалося враження, наче він все життя був професійним військовим. 

Я тоді ще подумав, що вислів «талановита людина – талановита в усьому» також про нього. 

А ще Олексій виглядав абсолютно щасливою людиною, яка знайшла відповідь на питання: «В чому справжній сенс людського життя?». 

Таким я його буду завжди пам’ятати.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні