Категорія
Життя
Дата

Він мав би очолити українську армію. Пам’яті загиблого учасника Forbes «30 до 30» Дмитра Коцюбайла (Да Вінчі)

Дмитро Коцюбайло під час повномасштабної війни Росії проти України /з особистого архіву

Дмитро Коцюбайло під час повномасштабної війни Росії проти України Фото з особистого архіву

У бою під Бахмутом загинув легендарний командир батальйону 67-ї окремої механізованої бригади «Вовки Да Вінчі» Дмитро Коцюбайло, 27 (позивний Да Вінчі).

Щоб згадати життя і подвиг Героя України, Forbes поговорив з одним із його побратимів – Михайлом Ухманом, журналістом, генеральним продюсером в Ukhman & Company, з яким вони познайомилися у 2016 році та воювали у різних підрозділах

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

«Герой України, доброволець, людина-символ, людина-хоробрість», – написав про нього президент Володимир Зеленський. 

Да Вінчі пройшов найгарячіші точки перших років війни з Росією у складі Добровольчого українського корпусу «Правий сектор». На початку грудня 2021 року Дмитро Коцюбайло отримав із рук Зеленського найвищу державну нагороду – звання Героя України, ставши першим добровольцем, який прижиттєво отримав це звання. Його дід був воїном УПА.

У 2022 році Коцюбайло увійшов до рейтингу «30 до 30: обличчя майбутнього» від Forbes.

Ось, що згадує про нього побратим Михайло Ухман.

Він мав би очолити українську армію. Пам’яті загиблого учасника Forbes «30 до 30» Дмитра Коцюбайла (Да Вінчі) /Фото 1

Дмитро Коцюбайло та Михайло Ухман (фото – особистий архів)

Про Дмитра-воїна та Дмитра – командира роти

Коли ми познайомилися, Дмитро починав формуватися як воїн, не совковий, яких у нас і зараз багато в армії, а тоді й поготів. Воювати не вміли. Да Вінчі весь час вчився. 

Дмитро та підрозділ, яким він керував – «Вовки Да Вінчі» – перша окрема штурмова рота, що воювала не кількістю, а якістю. Саме такою має бути армія. Сувора дисципліна, чітке виконання наказів, ніякого алкоголю, хоробрість у кожного в очах. Головним завданням було – воювати, знищувати ворогів. І це не просто пафосні слова. 

Розуміючи, що росіян більше, Дмитро обрав дуже розумну тактику – бити їх якістю, спритністю, мудрістю, хоробрістю, бити наввипередки. Не чекати, а змушувати ворогів помилятися. 

Його рота одна з перших почала якісно працювати з протитанковими керованими ракетами (ПТКРами), знищувала танки, бліндажі. Були колосальні танкові баталії з росіянами. Дмитро їхав на танку і передавав побратимам, куди стріляти. Це була фантастика.

Дмитро був справжнім воїном. Довів це ще під час Революції гідності. Далі були бої у Пісках, важке поранення, інтенсивний 2014 рік, тепер повномасштабна війна. 

Він і його підрозділ – вовки у людському тілі. У них на базі в Авдіївці навіть жив справжній вовк – Да Вінчі його приручив. Базу розбили в лютому–березні. Та база, крім основного призначення, була освітнім і культурним осередком. Туди постійно приїжджали журналісти, депутати, офіцери ЗСУ, різні комбати, інші підрозділи, артисти з концертами. 

Його позиція – за країну потрібно знищувати, не соплі пускати. Якби країна готувалася до можливої війни так, як Да Вінчі, Росія ніколи б на нас не напала. Бо нападають на слабких, а сильних бояться.

Він мав би очолити українську армію. Пам’яті загиблого учасника Forbes «30 до 30» Дмитра Коцюбайла (Да Вінчі) /Фото 2

Дмитро Коцюбайло (фото – особистий архів)

Про секрет лідерства Дмитра 

На одній з нарад Да Вінчі сказав: «У тилу люди живуть своїм життям, будують сімʼї. Я не знаю, яке у мене буде майбутнє, але я воюю, щоб ця країна була, і люди, які живуть в тилу, теж були». Для нього не існувало чогось особистого. Його рота, війна проти окупантів, помста за друзів, багатьох з яких він втратив на цій війні, і Україна. 

Це людина, яка мала б очолювати українську армію. Він свою справу знав на відмінно. До нього приїжджали керівники операцій обʼєднаних сил, керівники АТО, Валерій Залужний був з ним у хороших стосунках, його визнавали президенти. Він показав, якою має бути армія країни, на прикладі свого маленького підрозділу в добровольчому корпусі. Показав, як потрібно бути громадянином, воїном і захисником. 

Про видатні риси Дмитра

У Дмитра і внутрішня, і зовнішня боротьба були покладені на рейки, які вели до знищення ворогів. 

У ньому завжди було щось таке юнацьке, блиск в очах. Він реальний вовк, який вів за собою зграю. Ми планували колись, що я напишу про нього книгу. Назвав би її «Вовк Да Вінчі». 

Він мав би очолити українську армію. Пам’яті загиблого учасника Forbes «30 до 30» Дмитра Коцюбайла (Да Вінчі) /Фото 3

Дмитро Коцюбайло з прирученим вовком (фото – особистий архів)

Про любов 

Дмитро понад усе любив Україну. Звичайно, у нього була родина, друзі. Але він рідко знаходив час на особисте. У нього була дівчина Аліна, він її любив. Вони познайомилися на війні. Аліна була з ним від початку й до кінця.

Про страх

Завжди його бачив цілеспрямованим. Він завжди знав і як прийняти людей у себе на базі, і як організувати бойові виїзди. Він та його воїни, здається, нічого не боялися. Одні з перших рили фантастичні окопи, в яких захлинулася атака росіян. Бойові виходи, величезна кількість підбитої техніки.

Вовки Да Вінчі будуть мститися, і дуже жорстоко. 

Про віру в перемогу України

Він не знав, що його очікує, але воював за Україну, присвятивши їй життя. Він вірив в Україну до останнього подиху. Він був вартий десяти героїв. Я б назвав бригаду, вулицю, місто на його честь. Десятки генералів не варті того, що зробив Дмитро для нашої країни, для нас усіх. 

Наш єдиний варіант – знищити ворогів до останнього. За Дмитра, за інших хлопців. Вони кровʼю будуть заливатися, і ми все для цього будемо робити. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні