Категорія
Життя
Дата

Він мав би очолити українську армію. Пам’яті загиблого учасника Forbes «30 до 30» Дмитра Коцюбайла (Да Вінчі)

3 хв читання

Дмитро Коцюбайло під час повномасштабної війни Росії проти України /з особистого архіву

Дмитро Коцюбайло під час повномасштабної війни Росії проти України Фото з особистого архіву

У бою під Бахмутом загинув легендарний командир батальйону 67-ї окремої механізованої бригади «Вовки Да Вінчі» Дмитро Коцюбайло, 27 (позивний Да Вінчі).

Щоб згадати життя і подвиг Героя України, Forbes поговорив з одним із його побратимів – Михайлом Ухманом, журналістом, генеральним продюсером в Ukhman & Company, з яким вони познайомилися у 2016 році та воювали у різних підрозділах

«Герой України, доброволець, людина-символ, людина-хоробрість», – написав про нього президент Володимир Зеленський. 

Да Вінчі пройшов найгарячіші точки перших років війни з Росією у складі Добровольчого українського корпусу «Правий сектор». На початку грудня 2021 року Дмитро Коцюбайло отримав із рук Зеленського найвищу державну нагороду – звання Героя України, ставши першим добровольцем, який прижиттєво отримав це звання. Його дід був воїном УПА.

У 2022 році Коцюбайло увійшов до рейтингу «30 до 30: обличчя майбутнього» від Forbes.

Ось, що згадує про нього побратим Михайло Ухман.

Він мав би очолити українську армію. Пам’яті загиблого учасника Forbes «30 до 30» Дмитра Коцюбайла (Да Вінчі) /Фото 1

Дмитро Коцюбайло та Михайло Ухман (фото – особистий архів)

Про Дмитра-воїна та Дмитра – командира роти

Коли ми познайомилися, Дмитро починав формуватися як воїн, не совковий, яких у нас і зараз багато в армії, а тоді й поготів. Воювати не вміли. Да Вінчі весь час вчився. 

Дмитро та підрозділ, яким він керував – «Вовки Да Вінчі» – перша окрема штурмова рота, що воювала не кількістю, а якістю. Саме такою має бути армія. Сувора дисципліна, чітке виконання наказів, ніякого алкоголю, хоробрість у кожного в очах. Головним завданням було – воювати, знищувати ворогів. І це не просто пафосні слова. 

Розуміючи, що росіян більше, Дмитро обрав дуже розумну тактику – бити їх якістю, спритністю, мудрістю, хоробрістю, бити наввипередки. Не чекати, а змушувати ворогів помилятися. 

Його рота одна з перших почала якісно працювати з протитанковими керованими ракетами (ПТКРами), знищувала танки, бліндажі. Були колосальні танкові баталії з росіянами. Дмитро їхав на танку і передавав побратимам, куди стріляти. Це була фантастика.

Дмитро був справжнім воїном. Довів це ще під час Революції гідності. Далі були бої у Пісках, важке поранення, інтенсивний 2014 рік, тепер повномасштабна війна. 

Він і його підрозділ – вовки у людському тілі. У них на базі в Авдіївці навіть жив справжній вовк – Да Вінчі його приручив. Базу розбили в лютому–березні. Та база, крім основного призначення, була освітнім і культурним осередком. Туди постійно приїжджали журналісти, депутати, офіцери ЗСУ, різні комбати, інші підрозділи, артисти з концертами. 

Його позиція – за країну потрібно знищувати, не соплі пускати. Якби країна готувалася до можливої війни так, як Да Вінчі, Росія ніколи б на нас не напала. Бо нападають на слабких, а сильних бояться.

Він мав би очолити українську армію. Пам’яті загиблого учасника Forbes «30 до 30» Дмитра Коцюбайла (Да Вінчі) /Фото 2

Дмитро Коцюбайло (фото – особистий архів)

Про секрет лідерства Дмитра 

На одній з нарад Да Вінчі сказав: «У тилу люди живуть своїм життям, будують сімʼї. Я не знаю, яке у мене буде майбутнє, але я воюю, щоб ця країна була, і люди, які живуть в тилу, теж були». Для нього не існувало чогось особистого. Його рота, війна проти окупантів, помста за друзів, багатьох з яких він втратив на цій війні, і Україна. 

Це людина, яка мала б очолювати українську армію. Він свою справу знав на відмінно. До нього приїжджали керівники операцій обʼєднаних сил, керівники АТО, Валерій Залужний був з ним у хороших стосунках, його визнавали президенти. Він показав, якою має бути армія країни, на прикладі свого маленького підрозділу в добровольчому корпусі. Показав, як потрібно бути громадянином, воїном і захисником. 

Про видатні риси Дмитра

У Дмитра і внутрішня, і зовнішня боротьба були покладені на рейки, які вели до знищення ворогів. 

У ньому завжди було щось таке юнацьке, блиск в очах. Він реальний вовк, який вів за собою зграю. Ми планували колись, що я напишу про нього книгу. Назвав би її «Вовк Да Вінчі». 

Він мав би очолити українську армію. Пам’яті загиблого учасника Forbes «30 до 30» Дмитра Коцюбайла (Да Вінчі) /Фото 3

Дмитро Коцюбайло з прирученим вовком (фото – особистий архів)

Про любов 

Дмитро понад усе любив Україну. Звичайно, у нього була родина, друзі. Але він рідко знаходив час на особисте. У нього була дівчина Аліна, він її любив. Вони познайомилися на війні. Аліна була з ним від початку й до кінця.

Про страх

Завжди його бачив цілеспрямованим. Він завжди знав і як прийняти людей у себе на базі, і як організувати бойові виїзди. Він та його воїни, здається, нічого не боялися. Одні з перших рили фантастичні окопи, в яких захлинулася атака росіян. Бойові виходи, величезна кількість підбитої техніки.

Вовки Да Вінчі будуть мститися, і дуже жорстоко. 

Про віру в перемогу України

Він не знав, що його очікує, але воював за Україну, присвятивши їй життя. Він вірив в Україну до останнього подиху. Він був вартий десяти героїв. Я б назвав бригаду, вулицю, місто на його честь. Десятки генералів не варті того, що зробив Дмитро для нашої країни, для нас усіх. 

Наш єдиний варіант – знищити ворогів до останнього. За Дмитра, за інших хлопців. Вони кровʼю будуть заливатися, і ми все для цього будемо робити. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні