Категорія
Життя
Дата

Вийшов «Фолаут» – серіал, заснований на культовій грі. Лідери сфери геймінгу – про нього і ще про чотири екранізації відеоігор, які варто побачити

Серіал Фолаут /Prime Video

Серіал «Фолаут» – екранізація однойменної серії відеоігор про постапокаліптичний світ. Кадр із серіалу. Фото Prime Video

Гра Horizon Zero Dawn отримала нагороду Гільдії сценаристів США, а серіал за мотивами екшену The Last of Us – вісім премій «Еммі». Анімаційний серіал «Аркейн» за грою League of Legends став шоу №1 на Netflix. У відеоіграх є сюжет і глибина, гідні екранізації, переконаний СЕО Unlock Team Андрій Рабощук. Серед свіжих адаптацій – серіал «Фолаут», що вийшов 11 квітня на Amazon Prime Video. Які екранізації відеоігор радять подивитись менеджери з індустрії геймінгу?

«Фолаут»

Прем’єра: 11 квітня 2024 року

Де дивитися: Amazon Prime Video

Трейлер серіалу «Фолаут». Джерело: Amazon Prime Video

«Фолаут» – екранізація однойменної серії відеоігор про постапокаліптичний світ. Перша частина гри вийшла в 1997-му. Її події відбуваються у США через сотню років після ядерної війни з Китаєм. Тисячам людей вдалося сховатись у бункерах, але зрештою сховища доводиться залишати. Світ населений мутантами, техніка непридатна, населення здичавіло. Замість грошей – кришечки від пляшок.

Всесвіт Fallout культовий для гравців, відзначає Михайло Зінченко, продакт-менеджер у розробнику відеоігор Wargaming. «Ігри справили на мене незабутнє враження, – каже Зінченко. – А фанатам завжди хочеться бачити більше творів у світах, що їм подобаються». За адаптацію Fallout взялася Amazon. Сценарій до серіалу написали Джонатан Нолан і Ліса Джой («Світ Дикого Заходу»). Він не повторює сюжет ігор, а доповнює його.

За 200 років після катастрофи головна героїня серіалу, мешканка Сховища 33 Люсі Маклін, вирушає у зовнішній світ на пошуки батька. Його викрали під час нападу на бункер. «Радує, що серіал – не спроба відтворити чи «осучаснити» сюжет гри, – відгукується СЕО Unlock Team Андрій Рабощук. – Отже, буде менше прискіпувань до слідування канонам».

Портал The Verge вже назвав «Фолаут» однією з найдостовірніших і найкращих адаптацій відеоігор. Зокрема творців серіалу хвалять за характерний гумор. «Надзвичайно дотепна, блискуча адаптація», – резюмує The Guardian.

«Останні з нас»

Прем’єра: 2025 рік (2 сезон)

Де дивитися: Max

Трейлер серіалу «Останні з нас». Джерело: Max

«Останні з нас» став першим серіалом HBO за відеогрою. Як і гра, серіал розповідає про контрабандиста Джоела Міллера і його 14-річну супутницю Еллі, які виживають у світі, спустошеному пандемією. Паразитичний грибок поширився США і перетворив заражених на людожерів. Еллі має імунітет до інфекції – це ключ до створення ліків. Джоел отримує завдання привести дівчину до дослідників.

The Last of Us – одна з найбільш продаваних відеоігор усіх часів, згідно з даними Statista. Успіх однойменного серіалу в січні 2023 року підняв гру на 25 позицій у чарті бестселерів. «З кожним епізодом продажі гри помітно зростали», – розповідав генеральний директор ігрового підрозділу Sony Джим Раян.

«На цей продукт мають оглядатися всі, хто робить кіноадаптації книг та ігор, – каже про «Останні з нас» Рабощук. – Є сцени, яких не було у грі, але вони не порушують канону, а закривають деякі нелогічні діри».

На церемонії «Еммі» в 2023-му серіал отримав вісім нагород. «Чи не найкраща екранізація однієї з найкращих однокористувацьких відеоігор», – визнає Зінченко з Wargaming.

Прем’єру другого сезону анонсували на 2025 рік. За словами створювачів, він не повторюватиме другу частину гри – натомість пообіцяли низку кардинальних змін у сюжеті.

«Аркейн»

Прем’єра: листопад 2024 року (2 сезон)

Де дивитися: Netflix

Трейлер серіалу «Аркейн». Джерело: Netflix

Анімаційний серіал «Аркейн» заснований на грі League of Legends. У 2012 році LoL визнали найпопулярнішою компʼютерною грою у світі: у ній було зареєстровано 70 млн гравців. Це багатокористувацька гра, учасник якої обирає собі аватара – «чемпіона» – і бʼється у складі однієї команди проти іншої. 

Гра має понад 160 персонажів. «Аркейн» досліджує особисті історії десятка з них. Серіал створила французька анімаційна студія Fortiche. У перший тиждень він став шоу №1 за кількістю переглядів на Netflix у 52 країнах.

У центрі сюжету – дві чемпіонки League of Legends Джинкс (Паудер) і Ві. Вони сестри, які опиняються по різні боки одного конфлікту. «Історія вдало прописана, персонажі не мають надуманих чи зайвих рис», – говорить про серіал Рабощук. «Гарантовано вартий уваги, – зазначає Зінченко. – Раджу, навіть якщо ви ніколи в житті не запускали League of Legends». Head of Production розробника мобільних ігор 24Play Олександр Апахов хвалить серіал за візуальний стиль і високу якість продакшену.

Прем’єра другого сезону «Аркейн» запланована на листопад 2024-го.

«Розкрадачка гробниць: Легенда про Лару Крофт»

Прем’єра: 2024 рік

Де дивитися: Netflix

Тизер серіалу «Розкрадачка гробниць: Легенда про Лару Крофт». Джерело: Netflix

Лара Крофт – найвідоміша героїня в історії відеоігор, свідчить опитування BAFTA. Вперше персонажку представили у відеогрі Tomb Raider 1996 року. Відтоді вона зʼявилася у більш як 15 іграх, трьох кінофільмах і невдовзі – у серіалі Netflix.

Восени 2023-го стрімінг підтвердив, що анімаційний серіал за мотивами відеогри перебуває у розробці. Реліз планували на 2024 рік, пише Deadline, але станом на квітень 2024-го дата не анонсована.

Сценаристкою шоу стала Таша Хуо, яка раніше працювала над мінісеріалом «Відьмак: Кровне походження». Яким буде сюжет серіалу, невідомо. За словами Хуо, він заповнить проміжок між подіями оригінальної трилогії і доповненням 2013 року.

«Планую подивитися», – каже Рабощук. «Має пристойні шанси знайти велику аудиторію», – додає Зінченко.

Horizon Zero Dawn

Прем’єра: не анонсована

Де дивитися: Netflix

Трейлер гри Horizon Zero Dawn. Джерело: PlayStation Europe

Події гри Horizon Zero Dawn розвиваються у постапокаліптичному світі. Героїня Елой – з майбутнього, де люди живуть первісними племенами поряд із твариноподібними роботами. Вона полює, бореться з ворогами і досліджує світ, намагаючись зрозуміти, що призвело до загибелі попередньої цивілізації.

У 2018-му автори гри отримали нагороду американської Гільдії сценаристів за найкращий сценарій для відеогри. Чотири роки потому стало відомо, що серіал за мотивами Horizon Zero Dawn перебуває на ранній стадії розробки на Netflix. 

Шоуранером став Стів Блекман («Фарго», «Академія Амбрелла»). Він підтвердив, що головної героїнею історії буде Елой, яка «навіть не підозрює, що є ключем до порятунку світу».

«Для успіху екранізації критично важливий пристойний бюджет на виробництво, – каже Зінченко. – Щоб відтворити велетенських роботів-динозаврів і величний всесвіт гри».

«Чекатиму цей серіал», – говорить CEO кіберспортивної команди Monte Дмитро Вовк.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні