Категорія
Життя
Дата

«Тед Лассо», «Блекберрі» та «Доісторична планета». Сім фільмів і сім серіалів, які дивляться українські підприємці цього літа

Forbes попросив сімох підприємців і топменеджерів поділитись про фільми і серіали, які вони подивились за першу половину літа 2023-го. Результат – різноманітний список із 14-ти фільмів та серіалів, кожен із яких буде корисним і цікавим лідеру /колаж Олександра Карасьова

Forbes попросив сімох підприємців і топменеджерів поділитись про фільми і серіали, які вони подивились за першу половину літа 2023-го. Результат – різноманітний список із 14-ти фільмів та серіалів, кожен із яких буде корисним і цікавим лідеру Фото колаж Олександра Карасьова

Forbes попросив сімох підприємців і топменеджерів поділитись про фільми та серіали, які вони подивилися за першу половину літа 2023-го. Результат – список із 14-ти фільмів і серіалів, повних інсайтів для лідерів

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

12 липня американська телеакадемія визначила претендентів на премію «Еммі». Переможців оголосять у вересні. 

Найтитулованіші серіали – «Спадкоємці» з 27 номінаціями, «Останні з нас» із 24-ма та «Білий лотос» із 23-ма. За ними – «Тед Лассо» і його 21 номінація та «Дивовижна місіс Мейзел» із 14-ма. Три з цих серіалів назвали улюбленими підприємці й топменеджери, яких Forbes попросив поділитися фаворитами. 

Цього літа бізнесмени та топи дивляться нові сезони культових серіалів на кшталт «Місіс Мейзел», «Чорного дзеркала» і «Теда Лассо» й класику кінематографа, як-от «Місіс Даутфайр»; стрічки про бізнес – «Блекбері», «Air Jordan» та художні фільми про події другої світової війни.

Що знаходять для себе підприємці в цих фільмах та чому радять їх іншим? 

Засновник інфлюенсер-агентства WhyNot? Enot Євген Таллер, 29

Фільм «Все завжди і водночас», 2022

Рейтинг IMDb: 7,5/10

Режисер: Ден Кван, Деніел Шайнерт

В ролях: Мішель Єо, Стефані Сюй, Джеймс Гонґ, Джонатан Ке Кван, Джеймі Лі Кертіс

«Все завжди і водночас» – хіт 95-ї церемонії премії «Оскар». Стрічка отримала сім статуеток, зокрема – за найкращі фільм, жіночу роль, сценариста та режисера.    

У чому секрет? «Це сміливий постмодерністський сай-фай про мультивсесвіти, де знайшлося місце соціальному висловлюванню та темі сімейних цінностей», – описував «Все завжди і водночас» кінокритик Денис Буданов. За сюжетом стрічки власниця пральні Евелін потрапляє в паралельну реальність, де існує нескінчена кількість вимірів. У кожному Евелін живе життям різних людей чи предметів. 

Своєю швидкістю, непередбачуваністю й різкою зміною жанрів «Все завжди і водночас» нагадує Таллеру бізнес. «Підприємцю у постійній гонитві цей фільм, не дивлячись на його фантазійність і сюрреалістичність, нагадає про головні цінності, які завжди мають залишатися на першому місці», – переконаний він. 

«Тед Лассо», «Блекберрі» та «Доісторична планета». Сім фільмів і сім серіалів, які дивляться українські підприємці цього літа /Фото 1

Команда стрічки «Все завжди і водночас» на афтепаті «Оскара»

Фільм «Острів Троянд», 2020

Рейтинг IMDb: 7,0/10

Режисер: Сідней Сібілія

В ролях: Еліо Джермано, Матільда де Анджеліс

Заснована на реальних подіях італійська драмеді «Неймовірна історія острова Роуз» описує історію інженера Джорджо Роса. Рос – мрійник та ексцентрик. Він подорожує на маленькому автомобілі, який зібрав сам, встановивши замість переднього сидіння диван із бабусиного будинку. 

Велика мрія Роса – власний острів, який він побудував у кілометрі від італійського Ріміні у міжнародних водах і оголосив незалежною територією без правил, податків і заборон. «Це і про пошук блакитного океану, і про вічну боротьбу влади з бізнесом, і про відсутність рамок і кордонів, – описує Таллер. – Ця неймовірна історія варта уваги».

Співвласниця біотехнологічної компанії Enzym Олена Вовк, 48

Фільм «Місіс Даутфайр», 1993 

Рейтинг IMDb: 7,1/10

Режисер: Кріс Коламбус

В ролях: Робін Вільямс, Саллі Філд

Викладачі у Стенфорді, де вчиться підприємиця Олена Вовк, часто обговорюють, як підтримувати креативність та інноваційність у бізнесі. «Один із механізмів – перенести себе у нереальні умови, – каже Вовк. – У таких опиняється головний герой «Місіс Даутфайр», який від безвиході йде на гіперкрутий крок, аби бути зі своїми дітьми».

Головний герой комедії «Місіс Даутфайр, якого втілив Робін Уільямс, – актор, який нещодавно розлучився. Щоб побудувати стосунки з дітьми, він видає себе за жінку-покоївку. 

«Місіс Даутфайр» відгукується мені через креативність і гумор, що допомагають навіть у безвихідних ситуаціях, – каже Вовк. – Це thinking out of the box як підхід». 

Підприємиця додає, що стенфордські професори вчать лідерів бути людяними та вміти жартувати: сміх покращує стосунки між людьми й створює довіру. Це – ще одна причина передивитись «Місіс Даутфайр», вважає Вовк: головний герой фільму завжди влучно жартує. 

«Тед Лассо», «Блекберрі» та «Доісторична планета». Сім фільмів і сім серіалів, які дивляться українські підприємці цього літа /Фото 2

Кадр із серіалу «Спадкоємці»

Серіал «Спадкоємці», 1 сезон – 2018, 4 сезон – 2023

Рейтинг IMDb: 8,9/10

Режисер: Марк Майлод

В ролях: Брайан Кокс, Джеремі Стронг, Сара Снук

Група Enzym, співвласницею якої є Вовк, – сімейний бізнес у другому поколінні. Компанія чимало уваги фокусує на плануванні ролі наступників і прозорості комунікацій між ними, зазначає вона.

«Спадкоємці» – хрестоматійний антиприклад для сімейного бізнесу, переконана Вовк. «Ми бачимо мінливість, стихійність, відсутність чіткості у рішеннях: є серйозна проблема з передачею влади – спадкоємців до цього не готують, переважають їхні власні амбіції», – каже вона.   

Серіал описує життя членів родини Рой, власників медіа конгломерату Waystar RoyCo. Помітивши, що їхній батько втрачає хватку, його четверо дітей починають змагатися одне з одним за вплив і контроль над компанією.

«Спадкоємці» – улюбленець аудиторії. Перший сезон отримав 89% схвальних відгуків на Rotten Tomatoes, наступні три – по 97%.  

Генеральний директор видавництва «Ранок» Віктор Круглов, 53

Фільм «Air», 2023

Рейтинг IMDb: 7,5/10

Режисер: Бен Аффлек

В ролях: Метт Деймон, Бен Аффлек та Віола Девіс

«Air Jordan» описує, як Nike уклала угоду з 18-річним Майклом Джорданом і придумала для нього легендарні кросівки. Дві години чистого підприємництва, кейс усіх провідних бізнес-шкіл, помножений на силу Голлівуду, описує стрічку головний редактор Forbes Борис Давиденко.

«Це цікаво для топменеджерів із багатьох причин, – погоджується Круглов. – Фільм і про те, що треба іноді ризикувати та піднімати ставки, і про довіру до команди, і про потребу знати конкурентів». 

«Тед Лассо», «Блекберрі» та «Доісторична планета». Сім фільмів і сім серіалів, які дивляться українські підприємці цього літа /Фото 3

Кадр з фільму «БлекБері»

Фільм «БлекБеррі», 2023

Рейтинг IMDb: 7,7/10

Режисер: Мет Джонсон

У ролях: Джей Барушель, Гленн Хоуертон, Мет Джонсон

У 2010-му році частка BlackBerry на ринку смартфонів сягала 43%. Наприкінці 2021-го вона впала до нуля. Що трапилося з лідером індустрії? Відповідь – у стрічці «BlackBerry» режисера Мета Джонсона.

Проєкт підприємців Майка Лазарідіса, Дугласа Фрегіна та Джеймса Балсіллі не витримав конкуренції з iPhone Стіва Джобса, перше покоління якого вийшло у 2007 році. Але це не єдина причина провалу, який вивчає фільм. «БлекБеррі» Мета Джонсона – нагадування, що підйом і падіння – майже завжди більш захоплива та провокаційна історія, ніж постійне зростання», – пишуть у рецензії на фільм The New Yorker.  

Серіал «Захоплений рейс», 2023

Рейтинг IMDb: 7,8/10

Режисер: Джим Філд Сміт

У ролях: Ідріс Ельба, Арчі Панджабі

Мінісеріал «Захоплений рейс» вийшов на Apple TV наприкінці червня. У центрі подій – бізнес-переговорник Сем, який летить із Дубаїв до Лондона. Літак захоплюють терористи, тож головному герою доводиться випробувати навички в умовах, де провал дорівнює смерті.

«Не обов’язково бути суперменом, щоб перемагати поганих хлопців, якщо в тебе гострий розум і ти вмієш переконувати, – резюмує Круглов. – У головній ролі – Ідріс Ельба. Тобто це ще й красиво». 

СЕО «Датагруп» Михайло Шелемба, 36

Серіал «Тед Лассо», перший сезон – 2020 рік, третій сезон – 2023 

Рейтинг IMDb: 8,8/10

Шоуранер: Джейсон Судейкіс 

У ролях: Джейсон Судейкіс, Ганна Воддінгам, Джуно Темпл, Бретт Ґолдштейн

Забудьте про Гарвардську бізнес-школу – у вас є все, що потрібно, у особі Теда Лассо, пише колумніст The Entrepreneur і керівник департаменту бізнес-операцій в стартапі Intro Бред Клюн. «Він може навчити багато чому у менеджменті та управлінні стартапом», – переконаний Клюн. З-поміж цінних навичок Теда Лассо Клюн називає ефективну комунікацію та роботу з помилками. 

За сюжетом серіалу, Лассо – футбольний тренер, який працював в американському коледжі. Йому пропонують нову посаду: лідера клубу AFC Richmond із британської прем’єр-ліги. Задача Лассо – побудувати з гравців єдину команду, надихнути її та привести до перемоги. 

«Тед Лассо» – гарна та мотивуюча історія про лідерство, коли всі умови проти тебе, каже Михайло Шелемба. «Головний герой – лідер, який в першу чергу думає про розкриття потенціалу кожного члена команди», – додає СЕО «Датагруп». 

Засновник мережі Ribas Hotels Group Артур Лупашко, 33 

Фільм «Кров і золото», 2023 

Рейтинг IMDb: 6,5/10

Режисер: Петер Торварт 

У ролях: Марі Гакке, Александер Шеєр, Роберт Маазер

Весна 1945-го, друга світова війна близиться до завершення. Гайнріх, ветеран нацистської армії, через звинувачення у дезертирстві опиняється в полоні бойового формування СС. Він рятується дивом – йому допомагає дівчина на ім’я Ельза. Гайнріх шукає доньку, Ельза хоче повернутися до рідного села, де заховане єврейське золото, на яке полює СС. 

«Це динамічний та глибокий фільм, який показує: перейти на сторону правди – завжди гарна ідея», – описує Лупашко.

«Тед Лассо», «Блекберрі» та «Доісторична планета». Сім фільмів і сім серіалів, які дивляться українські підприємці цього літа /Фото 4

Кадр з шостого сезону серіалу «Чорне дзеркало»

Серіал «Чорне дзеркало», перший сезон – 2011, шостий сезон – 2023

Рейтинг IMDb: 8,7/10

Шоуранер: Чарлі Брукер 

У ролях: Аарон Пол, Анджана Васан, Джош Хартнетт, Кейт Мара, Сальма Хайєк Піно

Що таке «чорне дзеркало»? «Ви знайдете його на кожній стіні, робочому столі, в кожній долоні – холодний, блискучий екран телевізора, монітора чи смартфона», – писав шоуранер серіалу Чарлі Брукер у колонці для The Guardian за декілька днів до релізу першої серії антології у 2011-му.  

«Чорне дзеркало» – серіал про залежність людства від технологій. Його шостий сезон вийшов на Netflix у червні 2023-го після чотирирічної паузи. Як Брукер продовжив антиутопічну розповідь про інновації? «Всі серії сезона повʼязані з іншою реальністю та можливим розвитком технології у майбутньому», – описує Лупашко.

Антологію подивилася й кінопродюсерка FILM.UA Ірина Костюк. Основна фішка шостого сезону, виготовленого для Netflix – іронія сервісу над самим собою. «Netlix – невідʼємна частина медіапростору, вплив котрого на наше життя і висвітлюється у серіях, – пояснює інсайт Костюк. – Тож Netflix ще більше закріпив роль майлстоуна у розвитку медіа». 

Продюсерка FILM.UA Ірина Костюк, 43

Мультфільм «Мавка. Лісова пісня», 2023

Рейтинг IMDb: 8,7/10

Режисери: Олег Маламуж, Олександра Рубан

Ролі озвучили: Наталка Денисенко, Артем Пивоваров, Олена Кравець

«Мавка. Лісова пісня» – сенсація українського кіно. З її останніх перемог – в Україні на «Мавку» продали на 2046 квитків більше, аніж на «Аватар: Шлях води», найкасовіший фільм всеукраїнського прокату в 2023 році. Бокс-офіс мультфільму – 152,6 млн грн проти 201,8 млн грн у «Аватара».

«Мавка» та її всесвіт – приклад того, як можна поєднати успішний комерційний бренд і народну любов, вважає Костюк, яка продюсувала «Мавку». Проєкт заробляє не тільки в прокаті, а й завдяки колабораціям із понад 30-ма брендами і показам за кордоном. 

Членкиня правління та директорка з управління персоналом і побуту в Ferrexpo Ганна Адом, 47

Серіал «Пісочний чоловік», 2022

Рейтинг IMDb: 7,7/10

Шоуранер: Аллан Гейнберг

В ролях: Том Старрідж, Гвендолін Крісті, Вівʼєн Ачеампонг, Бойд Голбрук і Чарлз Денс

«Пісочний чоловік» засновний на однойменних коміксах британського фантаста Ніла Ґеймана. Його головний герой – фантастична істота Сон, що посилає людям сни та жахіття, дмухаючи їм в очі магічним піском. Сна захоплює і ув’язнює на сотню років окультист, відбираючи його регалії – шолом, мішечок із піском і рубін. Коли Сон зрештою звільняється, має знайти свої інструменти й відновити порядок у царстві Марення.  

Серіал допомагає вийти з режиму виживання та зазирнути у глибини буття, вважає Адом. «Це такий собі смаколик для розуму, що зараз дається вваажжко, але все-таки потрібний, – додає вона. – Інакше мозок починає потихеньку деградувати, реагуючи тільки на первинні потреби». 

Philippe Antonello/Prime Video

Кадр з серіалу «Дивовижна місіс Мейзел» Фото Philippe Antonello/Prime Video

Серіал «Дивовижна місіс Мейзел», перший сезон – 2017, п’ятий – 2023

Рейтинг IMDb: 8,7/10

Шоуранерка: Емі Шерман-Палладіно

В ролях: Рейчел Броснаген, Алекс Борштейн, Тоні Шалуб

У 2023-му вийшов новий сезон «Дивовижної місіс Мейзел» – історії про Міріам Мейзел. Події відбуваються наприкінці 1950-х років, і Мейзел – уособлення зразкової домогосподарки того часу. Її головна задача і робота – підтримувати чоловіка. Він мріє бути гумористом, проте не знаходить любові аудиторії. Коли він несподівано залишає Мейзел заради іншої жінки, героїня вчиться жити заново – й відкриває у себе талант стендаперки.   

«Серіал показує багато цікавих нюансів культури та соціального життя того часу, – каже Адом. – Він сповнений грубуватим, але якісним гумором. Цікаво і занудам, і тим, хто вміє посміятися». 

Серіал «Доісторична планета», перший сезон – 2022, другий сезон – 2023.

Рейтинг IMDb: 8,5/10

Режисери: Адам Валдез, Ендрю Джонз

Ведучий: Девід Аттенборо

«Доісторична планета» – документальний серіал про динозаврів, розроблений відділом природознавства BBC. Оповідач – Девід Атенборо. Автор музики – Ганс Циммер. Термін розробки – 10 років до релізу першого трейлера. Кожна серія показує динозаврів, що жили в певних природніх умовах – наприклад, «Океани», «Болота» чи «Пустища».  

Творці серіалу спираються на останні палеонтологічні дослідження, аби відтворити динозаврів пізнього крейдяного періоду максимально правдоподібно. Автори також замовляють унікальні дослідження. Наприклад, аби показати, як полював мозазавр, дещо схожа на варана гігантська морська рептилія, для «Доісторичної планети» розробили біомеханічне дослідження з вивчення механізмів прискорення істоти. 

«Неймовірно барвиста та інформативна історія про життя динозаврів», – каже Адом і жартома радить серіал тим, хто мріяв стати палеонтологом. Але він може бути цікавим і лідерам. «Доісторична планета» показує створінь, які борються за життя у несприятливих умовах – часто з противниками в декілька разів більшими. Перший епізод зокрема показує, як Simosuchus clarki – динозавр менше метра завдовжки – не може сховатись від тиранозавра, приймає бій і перемагає. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні