2023-й – оманливо хороший рік для українського бізнесу. 2024-й виставить рахунок. Слово головреда Forbes Ukraine Бориса Давиденка в новому випуску журналу /Данило Павлов для Forbes Україна
Категорія
Гроші
Дата

2023-й – оманливо хороший рік для українського бізнесу. 2024-й виставить рахунок. Слово головреда Forbes Ukraine Бориса Давиденка в новому випуску журналу

Данило Павлов для Forbes Україна

Консенсус-прогноз західних та українських економістів для економіки України на 2024 рік: зростання ВВП на 5%, інфляція – 10,8%, безробіття – 13,4%. Консенсус підприємців – наступний рік буде складним для бізнесу. Перші два роки великої війни ми прожили у борг, у 2024-му час починати його віддавати.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Щойно закінчив фінальну вичитку всіх статей останнього у цьому році номера журналу Forbes. Він має заряджати оптимізмом: українські стартапи успішно підкорюють глобальний ринок; у країні будуються десятки нових виробництв; у фіналістів конкурсу «Підприємець року» – рекордні здобутки; націоналізована рік тому «Укрнафта» показує фантастичний результат; приватні інвестори шикуються у черги, щоб вкластися у фонди нерухомості. Навіть зоомагазин преміумсегмента збільшив оберти у 10 разів за два роки!

Але не певен, що, дочитавши журнал, ви будете переповненні оптимізмом на 2024-й.

Консенсус-прогноз західних та українських економістів пророкує комфортне зростання ВВП на 5%. Однак у повітрі на бізнес-конференціях відчувається присмак проблем: консенсус підприємців – наступний рік буде складним для бізнесу.

«Західна допомога (бюджет цього року отримав близько $40 млрд) плюс зарплати військових (близько $33 млрд на рік) – ось і секрет зростання нашого бізнесу», – каже в приватній розмові один із найбільших ритейлерів. 

Наразі від союзників України є коммітент лише на 10–15% грошей, необхідних бюджету. Але навіть із грошима – більшу частину, певен, ми отримаємо – ситуація на фронті може змусити українську владу перейти від мантри про «воєнні рейки» до дій і непопулярних рішень. Наприклад, обрати, на що ми витрачаємо гроші: на дешевий газ для всіх українців чи на виготовлення дронів-снарядів. Є у владних кабінетах план, як зменшити дефіцит торговельного балансу у $31 млрд (за 10 місяців).

«Реальність [у якій живе суспільство] потребуватиме корекції… Це обмеження суспільного споживання. Нам потрібно зменшити його в декілька разів, бо ми споживаємо переважно імпортні товари й послуги, це визначає наш економічний потенціал», – прокоментував нещодавно питання «воєнних рейок» міністр фінансів Сергій Марченко. Він додав, що можуть бути інші податкові режими, інші видаткові режими.

Перші два роки великої війни ми прожили у борг. Як у прямому сенсі – Україна отримала допомоги всіх видів на $241 млрд, так і у моральному – «бійці» всіх фронтів винні тим, хто вже понад півтора року на єдиному реальному.

У 2024-му час починати віддавати борги.

P.S. З хороших новин: прогнозувати українське майбутнє – справа геть невдячна. Історична траєкторія сучасної України змінюється з калейдоскопічною швидкістю як у кращий, так і в гірший бік.

Дефіцит вітаміну D, який впливає на рівень оптимізму, я б теж брав до уваги: останній сонячний день був 37 днів тому.

Бажаю в усіх сенсах сонячного наступного року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні