Категорія
Новини
Дата

Томаш Фіала озвучив новий макропрогноз Dragon Capital. Якими будуть девальвація та інфляція, якщо війна триватиме увесь 2024 рік

Інвестиційна компанія Dragon Capital переглянула свій макроекономічний прогноз на 2024 рік і тепер очікує зростання ВВП України не більш ніж на 5% замість 8%. Причина – довша тривалість гарячої війни з Росією, ніж очікувалося раніше. Про це заявив засновник і СЕО Dragon Capital Томаш Фіала в ефірі YouTube-проєкту «Business Breakfast з Володимиром Федоріним» від Forbes. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • Попередній прогноз Dragon Capital передбачав що у першому півріччі 2024 року безпекові ризики знизяться. Це не означає, що війна повністю завершиться, уточнив Фіала. У такому випадку компанія очікувала зростання ВВП за підсумками 2024 року на 8%. 
  • «Тепер же ми очікуємо, що війна триватиме увесь наступний рік», – розповів бізнесмен. Тож за новим прогнозом зростання економіки не перевищить 5%*. 
  • Ключову роль, крім безпосередньо бойових дій, відіграватиме те, наскільки потужно працюватимуть чорноморські порти України, зазначив Фіала. 
  • Девальвацію на 2024 рік Dragon Capital прогнозує помірну – курс на кінець 2024-го до 41 грн/$. Інфляція – менш ніж 10%. 

Контекст

Урядовий прогноз, закладений у проєкт держбюджету на 2024 рік, передбачає зростання ВВП на 5%, інфляцію у 10,8%, а середньорічний курс – 41,4 грн/$. На початку жовтня заступник голови Нацбанку Сергій Ніколайчук заявив, що НБУ переглядає свій макропрогноз у бік зменшення інфляції та збільшення зростання ВВП. Основні прогнозні показники регулятор оголосить 26 жовтня під час монетарного брифінгу.

У 2023 році українська економіка демонструвала більш стрімке зростання, ніж очікувала більшість профільних стейкхолдерів – як приватних, так і державних. Та після досягнення 75% від довоєнного ВВП відновлення економіки вже не буде таким швидким, вважають основні незалежні прогнозисти. Надалі темпи відновлення ще більше залежатимуть від безпекових ризиків.

* Уточнено після публікації. Під час ефіру Фіала сказав, що Dragon Capital очікує на зростання у 2-3%. Пізніше у пресслужбі компанії уточнили, що оновлений прогноз міститиме оцінку зростання ВВП у 2024-му не вище 5% у разі продовження війни на весь рік.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні