Категорія
Гроші
Дата

Азійські ночі. Виявляється, київський клуб Boho спокійно працює в комендантську годину. Що відомо про заклад і його власника

Київський клуб Boho працював у комендантську годину /facebook.com/boho.kiev

Київський клуб Boho працював у комендантську годину Фото facebook.com/boho.kiev

Журналісти зафіксували, що київський клуб Boho спокійно працює під час комендантської години. Він належить Ростиславу Ручко – «королю» нічних клубів столиці. Що ще відомо про нього та його бізнес

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

«Ласкаво просимо у світ наркотиків», – описує ресторан Boho власник однієї зі столичних ресторанних мереж, який погодився спілкуватися з Forbes на умовах анонімності. 

В один із жовтневих вечорів журналіст «Української правди» Михайло Ткач разом з оператором близько опівночі помітили чоловіків та жінок, які заходили до ресторану паназійської кухні Boho. Біля закладу стояв чоловік, який перевіряв відвідувачів. На питання Ткача «Ви охоронець закладу?», чоловік відмовився представлятися. 

Журналісти тричі викликали поліцію. Лише після другого виклику поліціянти затримали одного з відвідувачів Boho, але потім знову повернули під ресторан. Після 05:00 години ранку відвідувачі масово почали виходити з ресторану. 

Робота Boho не на жарт перелякала київських рестораторів, каже директорка аналітичного центру «Ресторани України» Ольга Насонова. Після червневого розслідування «Української правди» про роботу ресторанів Biarritz та Frou Frou столична поліція почала перевірки закладів.

Їх просили закриватися до 22:00 та дотримуватися протоколу №18 Ради оборони Києва, який був прийнятий ще в серпні 2022 року. Тоді комендантська година тривала до 23:00. Згодом цю заборону зняли. Ця додаткова година коштувала до 14 млн грн у день преміальним ресторанам. 

«Станом на 5 жовтня поліцейських перевірок або розпоряджень із КМДА не було», – каже Ольга Насонова. Це підтверджує і співвласник ресторанної мережі La Familigia Михайло Бейлін. 

Закон не для Boho

Насонова та власник однієї столичної мережі ресторанів, який погодився говорити анонімно, кажуть, що Boho завжди працював у комендантську годину. Наразі вночі час від часу працюють такі ресторани, як Mario, Biarritz, LEO, каже Насонова. На відео Михайла Ткача це підтверджує й таксист Bolt, який часто розвозить відвідувачів таких нічних закладів.

«Працювати під час комендантської години можуть собі дозволити заклади, які пов`язані з владою, це виключно преміальні ресторани», – каже власник однієї з консалтингових компаній на ресторанному ринку Києва, який погодився спілкуватися з Forbes на умовах анонімності. Середній чек ресторану Boho – 1500–2000 грн. Ресторан може вмістити до 150 людей, підраховує Ольга Насонова. На її думку, вночі «вхідний квиток» до Boho може коштувати близько $100. 

facebook.com/boho.kiev

facebook.com/boho.kiev

Журналіст Forbes подзвонив у Boho і намагався забронювати столик на 23 годину і пізніше в ресторані та на караоке. Однак адміністратор сказала, що Boho працює виключно до 23:00. Представники пресслужби Boho обіцяли надати свою позицію, однак на момент публікації Forbes її не отримав. 

Що відомо про власника Boho? 

Хто такий Ростислав Ручко і який у нього бізнес

Співвласник ресторанів Boho – столичний бізнесмен Ростислав Ручко. Окрім Boho, він володіє Barbeer Music Pub, Forsage Dance Club і нічними клубами Saxon. Перший ресторан Boho на вулиці Федорова відкрився наприкінці 2017 року. Його позиціонують як ресторан паназійської кухні. У меню – страви Японії, Китаю, Індії і Таїланду. 

Відомий ресторан й іншим скандалом. Його літній майданчик на вулиці Федорова має ознаки капітальної споруди, з`ясували журналісти «Економічної правди». У КМДА вже анулювали дозвіл на розміщення такого майданчика і наказали власнику демонтувати його. Forbes дзвонив Ростиславу Ручку, однак його номер телефону відключений. 

Ручко відкрив минулого року заклад Boho Yosai біля станції метро «Арсенальна». Він знаходиться у старовинній цитаделі ХІХ століття, яку використовували як військовий склад. Будівля є пам’яткою архітектури. 

У Boho, окрім столиків, є караоке і сцена, на якій періодично виступають українські артисти. Одна з них – Слава Камінська, яка є подругою дружини Ростислава – Уляни Ручко. Остання володіє часткою у 80% ТОВ «Ресто Клаб». Основний вид діяльності цієї юридичної особи – «обслуговування напоями» та «організування інших видів відпочинку та розваг». 

Одним із перших нічних клубів, який відкрив Ручко, був «Ватра», який знаходиться на Відрадному масиві. Тоді ж заклад потрапив у скандал – під час перевірки правоохоронці з`ясували, що там продавали наркотики, писало видання «Ділова столиця». «Жодної перевірки на території клубу не проводили, а людину з невеликою дозою наркотиків затримала міліція неподалік від закладу», – казав тоді Ручко.

Азійські ночі. Виявляється, київський клуб Boho спокійно працює в комендантську годину. Що відомо про заклад і його власника /Фото 1

Ростислав Ручко

Пізніше Ростислав Ручко відкрив другий нічний клуб – Forsage, який знаходиться біля гуртожитків Національного авіаційного університету (НАУ), пише NV.Бізнес. За даними YouControl, партнеркою Ручко в ТОВ «Форсаж Клуб» (50%) є колишня дружина ректора НАУ Максима Луцького. Його, у свою чергу, критикували за забудову території авіаційного університету. Компанії Луцького, йшлося в матеріалі Babel, збудували житлові комплекси на території університету.  

Ростислав Ручко є засновником, зокрема, і київського нічного клубу Intense біля столичного залізничного вокзалу. За даними YouControl, його виручка за 2022 рік впала на 37,3% – до 4,2 млн грн. Загалом Ручко є засновником таких юридичних осіб, як «Пошук», «Енерджі Капітал», «Форсаж Клуб» і «Індіго-Клаб».

Частина приміщень нічного клубу Boho розташовується у будівлі Науково-дослідного інституту «Квант». У 2018 році почалося кримінальне провадження, у якому Boho підозрюють у незаконному отриманні приміщення, яке належить державі. У 2021-му суд постановив відкрити підготовче судове засідання, однак у подальшому будь-яких справ за цим провадженням у судовому реєстрі немає. 

За інформацією на сторінці Facebook Ростислава Ручка, він є керівником «Асоціації малого та середнього бізнесу» у Соломʼянському районі та членом громадської ради при Солом`янській районній адміністрації. 

Більшість публікацій на сторінці «Асоціації бізнесу» – репости дописів Ручка. З 2020-го Facebook-сторінка неактивна. «Створюючи Boho, я познайомився з топчиновниками України, які, використовуючи свої зв`язки, намагаються «віджимати» працюючий бізнес», – розповідав на відео бізнесмен у 2019 році. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні