Категорія
Компанії
Дата

Година ціною в 14 млн грн. З вересня київським рестораторам дозволили працювати до 23:00. Скільки вони заробили на цьому? 

Година ціною в 14 млн грн. З вересня київським рестораторам дозволили працювати до 23:00. /фото з офіційної facebook сторінки Kyiv Food Market

Година ціною в 14 млн грн. З вересня київським рестораторам дозволили працювати до 23:00. Фото фото з офіційної facebook сторінки Kyiv Food Market

Кав`ярні та ресторани у Києві тепер офіційно можуть працювати на одну годину довше. Їхня середньодобова відвідуваність зросла на 10%. На скільки збільшився їхній дохід?

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

З 1 вересня Рада оборони Києва дозволила працювати столичним закладам до 23:00. Цього дозволу від міської влади ресторатори вимагали два місяці. 

«Це дуже важливе рішення, яке нам додало 10% до товарообігу», – говорить співвласник ресторанної мережі La Familigia Михайло Бейлін. Тепер останнє замовлення у клієнтів в закладах цієї мережі приймають о 22:20. 

Додаткова година – це велика перевага для клієнтів, які тепер можуть не квапитися, а комфортно посидіти у закладі, каже ресторатор Дмитро Борисов. Відвідуваність його київських ресторанів збільшилася на 10% і настільки ж зріс виторг. «У моїх закладах немає такого поняття, як «останнє замовлення». «Ми працюємо для клієнтів стільки, скільки потрібно», – говорить Борисов. 

Обсяг столичного ринку ресторанів і кафе – приблизно 140 млн грн на день, розповідав «Укрінформу» керівник мережі La Famiglia Генріх Дерінг. «У «демократичних» закладах міста додаткова година збільшить їхній оборот на 15%, а у преміальних – на 10%, що у грошах складає приблизно 14 млн грн на день», – каже він. 

Не всі заклади змогли отримати зиск від додаткової години. На початку вересня ресторатор Євген Таллєр продовжив час роботи своїх «Міністерств Шаурми» та «Міністерства Чебуреків» до 22:30, але значної різниці у прибутку не побачив. «Причини – транспортні витрати команди і фактор звички, бо люди вже звикли до попередніх розкладів роботи закладів», – каже Таллєр. 

Однак роботу свого нового закладу «Міністерство десертів» Таллєр вирішив потестувати до 23:00. Там трохи ширший формат з коктейлями і повноцінним меню, тому це має сенс, каже Євген Таллєр. 

А як було раніше? 

Заборона, яку ніхто не побачив

Рада оборони Києва з серпня 2022 року дозволила працювати столичним закладам лише до 22:00, тоді комендантська година була з 23:00 до 5:00. У квітні цього року комендантський час встановили з 24:00 до 5:00 ранку. Багато закладів почали працювати на годину довше. Однак столична влада офіційно не змінювала умови роботи ресторанів. Але формулювання у рішенні Ради оборони можна було трактувати двояко, у протоколі №18 йшлося, що «обслуговування гостей» можливо до 22:00. Одні розуміли його як відсутність права брати після 22:00 нові замовлення, інші – як заборону гостям бути присутніми в закладі, зазначає партнерка Pragma Consulting Group Альона Шуліма.

Якийсь час Нацполіція дивились крізь пальці на заклади, які працювали до 23:00. Але у червні почались масові перевірки «пізніх» закладів. Літні перевірки ресторатори повʼязували з розслідуванням журналіста «Української правди» Михайла Ткача «Київ комендантський». Журналіст зафільмував два столичні заклади, які працювали під час комендантської години, – Biarritz та Frou Frou. Біля цих ресторанів Ткач помітив, зокрема, чиновника КМДА Олександра Никоряка, який опікується культурною спадщиною в столиці, разом із забудовником Артуром Мхітаряном. Столичний чиновник покинув заклад о другій годині ночі.

Через постійні перевірки поліції Національна ресторанна асоціація створила електронну петицію, де просила продовжити роботу закладів громадського харчування до 23:00. У серпні ресторатори зустрілися з мером Києва Віталієм Кличко і начальником КМВА Сергієм Попко. Невдовзі на черговому засіданні Ради оборони Києва рестораторам дозволили працювати до 23:00.

«Тепер правило таке: о 23:00 має бути вимкнене світло, персонал має піти і закрити ресторан, – говорить засновниця компанії «Ресторанний консалтинг» Ольга Насонова. – Ніякого обслуговування після цієї години не має бути».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні