Категорія
Компанії
Дата

Година ціною в 14 млн грн. З вересня київським рестораторам дозволили працювати до 23:00. Скільки вони заробили на цьому? 

2 хв читання

Година ціною в 14 млн грн. З вересня київським рестораторам дозволили працювати до 23:00. /фото з офіційної facebook сторінки Kyiv Food Market

Година ціною в 14 млн грн. З вересня київським рестораторам дозволили працювати до 23:00. Фото фото з офіційної facebook сторінки Kyiv Food Market

Кав`ярні та ресторани у Києві тепер офіційно можуть працювати на одну годину довше. Їхня середньодобова відвідуваність зросла на 10%. На скільки збільшився їхній дохід?

🎬 YouTube-проєкт Forbes Next про майбутніх зірок українського бізнесу. Новий випуск про школу програмування GoIT. Як вона будує мільярдну компанію на світчерах 👉 Дивіться за цим лінком

З 1 вересня Рада оборони Києва дозволила працювати столичним закладам до 23:00. Цього дозволу від міської влади ресторатори вимагали два місяці. 

«Це дуже важливе рішення, яке нам додало 10% до товарообігу», – говорить співвласник ресторанної мережі La Familigia Михайло Бейлін. Тепер останнє замовлення у клієнтів в закладах цієї мережі приймають о 22:20. 

Додаткова година – це велика перевага для клієнтів, які тепер можуть не квапитися, а комфортно посидіти у закладі, каже ресторатор Дмитро Борисов. Відвідуваність його київських ресторанів збільшилася на 10% і настільки ж зріс виторг. «У моїх закладах немає такого поняття, як «останнє замовлення». «Ми працюємо для клієнтів стільки, скільки потрібно», – говорить Борисов. 

Обсяг столичного ринку ресторанів і кафе – приблизно 140 млн грн на день, розповідав «Укрінформу» керівник мережі La Famiglia Генріх Дерінг. «У «демократичних» закладах міста додаткова година збільшить їхній оборот на 15%, а у преміальних – на 10%, що у грошах складає приблизно 14 млн грн на день», – каже він. 

Не всі заклади змогли отримати зиск від додаткової години. На початку вересня ресторатор Євген Таллєр продовжив час роботи своїх «Міністерств Шаурми» та «Міністерства Чебуреків» до 22:30, але значної різниці у прибутку не побачив. «Причини – транспортні витрати команди і фактор звички, бо люди вже звикли до попередніх розкладів роботи закладів», – каже Таллєр. 

Однак роботу свого нового закладу «Міністерство десертів» Таллєр вирішив потестувати до 23:00. Там трохи ширший формат з коктейлями і повноцінним меню, тому це має сенс, каже Євген Таллєр. 

А як було раніше? 

Заборона, яку ніхто не побачив

Рада оборони Києва з серпня 2022 року дозволила працювати столичним закладам лише до 22:00, тоді комендантська година була з 23:00 до 5:00. У квітні цього року комендантський час встановили з 24:00 до 5:00 ранку. Багато закладів почали працювати на годину довше. Однак столична влада офіційно не змінювала умови роботи ресторанів. Але формулювання у рішенні Ради оборони можна було трактувати двояко, у протоколі №18 йшлося, що «обслуговування гостей» можливо до 22:00. Одні розуміли його як відсутність права брати після 22:00 нові замовлення, інші – як заборону гостям бути присутніми в закладі, зазначає партнерка Pragma Consulting Group Альона Шуліма.

Якийсь час Нацполіція дивились крізь пальці на заклади, які працювали до 23:00. Але у червні почались масові перевірки «пізніх» закладів. Літні перевірки ресторатори повʼязували з розслідуванням журналіста «Української правди» Михайла Ткача «Київ комендантський». Журналіст зафільмував два столичні заклади, які працювали під час комендантської години, – Biarritz та Frou Frou. Біля цих ресторанів Ткач помітив, зокрема, чиновника КМДА Олександра Никоряка, який опікується культурною спадщиною в столиці, разом із забудовником Артуром Мхітаряном. Столичний чиновник покинув заклад о другій годині ночі.

Через постійні перевірки поліції Національна ресторанна асоціація створила електронну петицію, де просила продовжити роботу закладів громадського харчування до 23:00. У серпні ресторатори зустрілися з мером Києва Віталієм Кличко і начальником КМВА Сергієм Попко. Невдовзі на черговому засіданні Ради оборони Києва рестораторам дозволили працювати до 23:00.

«Тепер правило таке: о 23:00 має бути вимкнене світло, персонал має піти і закрити ресторан, – говорить засновниця компанії «Ресторанний консалтинг» Ольга Насонова. – Ніякого обслуговування після цієї години не має бути».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд