Категорія
Гроші
Дата

Ембарго на російський газ. Євросоюз готується заборонити імпорт скрапленого газу з Росії, який під час війни приніс їй понад €30 млрд. Як нові санкції можуть зруйнувати плани РФ

Євросоюз наблизився до заборони імпорту російського скрапленого газу /Shutterstock

Євросоюз наблизився до заборони імпорту російського скрапленого газу Фото Shutterstock

На третьому році війни Євросоюз наблизився до заборони імпорту російського скрапленого газу, який з 2022-го приніс РФ понад €30 млрд. Чому тільки зараз та наскільки відчутним буде удар? 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

До кінця весни ЄС може ухвалити 14-й пакет санкцій проти Росії, повідомив на початку квітня віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс. Передусім, за його словами, нові санкції покликані зменшити можливості РФ обходити вже запроваджені обмеження. Наприклад, РФ обходить нафтові санкції завдяки «тіньовому флоту», з яким ЄС планує боротись.  

Але до нового пакету можуть увійти і більш відчутні обмеження для російської промисловості. «Маємо намір включити до нього заборону на імпорт скрапленого природного газу», – повідомив міністр закордонних справ Швеції Тобіас Білльстрьом перед зустріччю очільників МЗС країн ЄС у Люксембурзі 22 квітня. 

Напередодні, 11 квітня, Європарламент ухвалив правила, за якими країни–члени ЄС можуть самостійно забороняти російським та білоруським компаніям бронювати потужності газової інфраструктури. 

На відміну від нафтового ембарго, яке було ухвалене в червні 2022-го, російський газ дотепер уникав санкцій ЄС. Попри це, з 2021-го російський експорт трубопровідного газу впав у шість разів, до 23 млрд кубометрів у 2022-му, за даними аналітичного центру Bruegel.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні