Категорія
Новини
Дата

Іранський «тіньовий флот» перевозить нафту з РФ в обхід західних санкцій – FT

Іранські танкери перейшли на перевезення російської нафти після того, як у грудні посилилися західні обмеження щодо РФ, пише Financial Times. Москва звернулася до методів обходу санкцій, які використуває Тегеран

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Згідно з дослідженням FT, щонайменше 16 суден, що входили до мережі прихованих танкерів, яка дозволяла Ірану порушувати санкції США, за останні два місяці почали відвантажувати російську сиру нафту.
  • Суднові брокери та аналітики кажуть, що Росія заманювала власників і операторів танкерів преміальними ставками, оскільки прагне захистити своє основне джерело експортних доходів від західних обмежень, таких як обмеження цін на нафту G7. «Ми бачили кілька суден, залучених до торгівлі з Росією, які раніше займалися перевезенням іранських бочок», – сказала Світлана Лобачова, аналітик по танкерах EA Gibson у Лондоні.
  • В останні місяці Ірану вдалося зберегти чи навіть збільшити експорт сирої нафти. Тегеран, який співпрацює з Москвою щодо нафтової політики через групу ОПЕК+, став ключовим прихильником вторгнення в Україну.
  • Аналіз FT показує, що обсяги російської нафти, що відвантажується на судна, ідентифіковані як частина «тіньового флоту», зросли з менш ніж 3 млн барелів у листопаді до понад 9 млн барелів у січні.
  • Деякі з суден, які обслуговують російський маршрут, раніше були ідентифіковані як частина «тіньового флоту» Москви, організованого минулого року. Суднові брокери підрахували, що він складається приблизно зі 100 суден.
  • Водночас російська нафта, як і раніше, перевозиться танкерами з західною страховкою, яка доступна лише за умови, що нафту куплено за ціною, нижчою від граничної. 

Контекст

Експорт іранської нафти зростає завдяки таємним постачанням до Китаю. У листопаді експорт зріс приблизно до 1,3 млн барелів на день, а позаминулого місяця був майже найвищим за чотири роки. Додаткові іранські барелі, ймовірно, прямують до Китаю, найбільшого у світі імпортера нафти, під приводом постачання з Малайзії. Також Іран минулого року розширив свою роль у Венесуелі, яка також перебуває під санкціями США, і направив постачання легкої нафти на переробку та розріджувачів для виробництва сирої нафти, придатної для експорту.

Експорт нафти Ірану обмежений з того часу, як колишній президент США Дональд Трамп у 2018 році вийшов із ядерної угоди 2015 року та знову запровадив санкції, спрямовані на обмеження експорту нафти й повʼязаних із цим доходів уряду Ірану. Експорт досяг найвищого рівня з 2019 року вже за президентства Джо Байдена, який прагнув відродити ядерну угоду. Зростання відбувається, незважаючи на перешкоди, такі як затримка у цих переговорах і конкуренція з боку російської нафти зі знижкою.

Москва й Тегеран конкурують на ринку нафти та газу. Але іранський і російський режими обʼєднують міжнародна ізоляція, що зростає, внутрішньополітична криза й ворожнеча з США. 

Постачання нафти з Росії виросло минулого тижня вчетверте поспіль до найвищого рівня з червня, цьому сприяло перенаправлення обсягів, які раніше постачалися безпосередньо до Німеччини та Польщі. Проте, через введення країнами Заходу цінового обмеження Росія в січні втратила близько $8 млрд нафтогазових доходів, сказав голова Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Бірол.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні