Категорія
Гроші
Дата

Пробоїни у санкціях. Forbes виявив, що країни ЄС та США аномально збільшили експорт до сусідів Росії. Як Україна бореться з реекспортом до РФ

Євросоюз запровадив уже 11 пакетів санкцій проти Росії, сотні санкційних обмежень ввели й США з низкою інших партнерів. Та заборонені товари продовжують потрапляти в Росію, свідчать дані міжнародної торгівлі, які дослідив Forbes. Через які саме країни недозволена продукція потрапляє до РФ і що з цим робити? 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Уночі 15 серпня РФ обстріляла Україну ракетами Х-101, що виготовлені цьогоріч. Попри запроваджені санкції у цих ракетах є приблизно 30 іноземних мікросхем, розповів у Telegram голова Офісу президента Андрій Єрмак. 

Високотехнологічні та не тільки товари Росія завозить через треті країни, кажуть опитані Forbes незалежні аналітики з країн Європи й Азії та представники міжнародної робочої групи Єрмака-Макфола щодо санкцій проти Росії. 

Статистика експорту у РФ, яку проаналізував Forbes, свідчить, що у 2022-му найбільше торговельні потоки туди наростили Туреччина, Казахстан, Вірменія, Узбекистан і Киргизстан. Паралельно з цим відбулося значне зростання експорту до цих країн із західних держав. 

Які країни найбільше імпортують до сусідів Росії та як Україна намагається прикрити лазівки у санкційному режимі? 

Як Росія обходить санкції 

Найбільшим торговельним партнером РФ є Китай, який у 2022 році наростив експорт до Росії на $8,5 млрд порівняно з 2021-м, свідчать дані UN Comtrade. Та у відсотковому вираженні це не найбільше зростання. Тут перші пʼять місць займають Туреччина, Вірменія та країни Середньої Азії. 

Пробоїни у санкціях. Forbes виявив, що країни ЄС та США аномально збільшили експорт до сусідів Росії. Як Україна бореться з реекспортом до РФ /Фото 1

Чи є це свідченням обходження санкцій і реекспорту заборонених товарів до РФ? «Звичайно, що ж це як не обхід санкцій?, – каже Forbes секретар групи Єрмака-Макфола Владислав Власюк. – Ми бачимо це і по публічній інформації про торгівлю, і з інших джерел». 

Для цього використовуються саме країни Центральної Азії, Вірменія та Туреччина, оскільки вони є географічно близькими до РФ, зазначав в інтерв’ю Forbes експерт із міжнародної торгівлі та перехідних економік Банку Фінляндії Ікка Корхонен. 

Та обходження санкцій не можна порахувати в повному обʼємі тільки за допомогою офіційної статистики, бо існує контрабанда, сірий імпорт, каже казахстанський фінансист Расул Рисмамбетов. Він вважає позитивом, що Казахстан, Узбекистан і Киргизстан не приховують цих даних, тому в разі запровадження нових санкцій нові заборонені товари можна буде там відстежити. 

«Скажуть: це вже заборонено. І тим самим ми повинні бачити зниження імпорту до Казахстану з наступним скороченням реекспорту до РФ», – пояснює фінансист. У випадку нових санкцій саме західні компанії повинні будуть скорочувати експорт у країни Середньої Азії, аби уникнути реекспорту до Росії, додає Рисмамбетов. 

Як свідчить статистика, у 2022-му західні країни дуже значними темпами нарощували експорт на вказані ринки. 

Пробоїни у санкціях. Forbes виявив, що країни ЄС та США аномально збільшили експорт до сусідів Росії. Як Україна бореться з реекспортом до РФ /Фото 2

Є й красномовні приклади, що не потрапили у топ-5. Зокрема, у Казахстану збільшився імпорт з Італії (66%), Франції (64%), Японії (94%), Нідерландів (60%). В Узбекистану збільшився імпорт з Литви на 79%, з Бельгії на 119% (або у 2,29 раза), а з Мексики – на 7090% (з $2 млн до $144 млн, або у 71,9 раза). Приклади в Киргизстану – Польща (4,27 раза), Нідерланди (2,51 раза), Велика Британія (6,81 раза), Чехія (4,43 раза), Фінляндія (8,13 раза). 

Нерідко сірим імпортом у Казахстані, Узбекистані чи Киргизстані займаються самі росіяни, що нещодавно виїхали з країни та ведуть тепер бізнес із Середньої Азії, каже аналітик з цього регіону, який попросив не називати своє ім’я через сенситивність теми у своїй країні. Хоча він і не заперечує, що місцеві також заробляють на цьому. 

«Переселилися так звані білі комірці, які відкривають власні компанії, – каже він. – Як приклад, російськими пально-мастильними матеріалами торгує нібито киргизстанська компанія. Насправді вона зареєстрована в Гонконзі, але тепер переїхала в Киргизстан». 

Зручніше обходити санкції у Киргизстані, адже це доволі маленька економіка, й там раніше нерідко працювали з контрабандою з Китаю до РФ і Казахстану, додає аналітик. І хабарі у цій країні менші. «Умовно, у Казахстані треба $10 000, а в Киргизстані $1000», – каже він. 

Натомість перевіряти транспорт із Киргизстану у Казахстані не можуть, адже ці країни входять до Митного союзу. Через це і на кордоні Росії та Казахстану фактично немає митниці. Найбільший інтерес у контрабандистів чи сірих імпортерів викликає високотехнологічний імпорт, вказує економіст. 

«Відкривають збиральний цех у Казахстані, Киргизстані, завозять компоненти подвійного призначення, – розповідає він. – Місцева влада проводить перевірки, чи відповідає кількість імпортованих товарів кількості встановлених. Але всіх не перевіриш, росіяни відкрили у Центральній Азії кілька тисяч компаній». 

Також відбувається ввезення сірого імпорту до РФ із Туреччини через Грузію, бо там теж «прозора митниця», підсумував співрозмовник. Наростили експорт у Туреччину та Вірменію здебільшого західні країни. 

Пробоїни у санкціях. Forbes виявив, що країни ЄС та США аномально збільшили експорт до сусідів Росії. Як Україна бореться з реекспортом до РФ /Фото 3

З красномовних цифр, що не увійшли в топ-5: імпорт у Вірменію з Литви збільшився у 7,45 раза, з Чехії – у 2,38 раза, а з Естонії – у 15,92 раза. 

Чи намагаються закрити ці лазівки 

Масштаб такий, що росіяни отримують усі товари, які їм потрібні, і реекспорт з сусідніх країн майже повністю відбиває всі санкційні заборони, каже Власюк з групи Єрмака-Макфола. 

Представники України постійно надають партнерам дані щодо обходу санкцій, аби вони закривали лазівки, наголошує він. «20-40% у санкційних списках останніх пакетів – це наша інформація, – каже Власюк. – От щойно дали інформацію про іноземні компоненти у «Шахедах» і «Ланцетах». 

Процес закриття лазівок складний, і Україна часто незадоволена його швидкістю, але він відбувається, і політична воля у партнерів закривати шляхи уникнення санкцій є, підсумоває секретар групи Єрмака-Макфола. 

Так, спецпредставник ЄС з питань санкцій Девід О’Салліван цьогоріч побував у Туреччині, Казахстані, ОАЕ, Узбекистані, Вірменії, Грузії та Сербії, де говорив про необхідність закриття у цих країнах каналів обходження санкцій. Роблять такі візити й чиновники США та Великої Британії. 

Деякі з цих країн відкрито кажуть, що не допомагатимуть Росії. Так, перший заступник голови Адміністрації президента Казахстану Тимур Сулейманов казав у березні 2022 року в інтерв’ю, що країна дотримуватиметься санкційного режиму. Відтоді ця політика не змінилася, зазначає Расул Рисмамбетов. 

«У нас немає такого, щоби держава стимулювала реекспорт заборонених товарів до Росії, – каже фінансист. – Є осуд цього як з боку суспільства, так і з боку держави». 

В Узбекистані також влада запевнила, що країна не хоче бути майданчиком для уникнення антиросійських санкцій.

Getty Images

Президент Європарламенту Шарль Мішель і лідери держав Центральної Азії під час зустрічі у Киргизстані у червні 2023 року. Фото Getty Images

Свіжі дані щодо торгівлі свідчать, що Туреччина та Казахстан справді намагаються обмежити потоки заборонених товарів до РФ, зазначав у розмові з Forbes Корхонен з Банку Фінляндії. «Експорт Туреччини до Росії досяг піку у грудні 2022-го й зараз знизився на третину від цього піку. Очевидно, Туреччина намагається запобігти потоку товарів до РФ», – повідомляв він. 

Наприкінці червня ЄС схвалив 11-й пакет санкцій проти Росії, до якого включили новий інструмент протидії ухилянню від санкцій. Цей інструмент має дозволити ЄС обмежити продаж, постачання, передачу або експорт визначених санкційних товарів і технологій до певних третіх країн, чиї юрисдикції можуть використовуватися для ухилення від санкцій. Застосовувати його ЄС буде як «винятковий і крайній захід». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні