Категорія
Новини
Дата

Криптобіржа FTX розпочала процедуру банкрутства

Криптовалютна біржа FTX подала заяву про банкрутство в США, а її гендиректор Сем Бенкман-Фрід іде у відставку після кризи ліквідності, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Криптовалютна торгова платформа щосили намагається зібрати мільярди коштів, щоб запобігти краху, тоді як вона піддається посиленому контролю з боку регулюючих органів.
  • У пʼятничній заяві компанії йдеться, що FTX та її дочірній фонд криптовалютної торгівлі Alameda Research, а також близько 130 інших компаній розпочали процедуру добровільного банкрутства.
  • Джона Джея Рея III було призначено генеральним директором групи, а Бенкман-Фрід подав у відставку.
  • За інформацію джерел, FTX щосили намагалася залучити близько $9,4 млрд від інвесторів і конкурентів, оскільки біржа прагнула врятувати себе після зняття коштів клієнтами.
  • Статки 30-річного глави FTX Бенкмана-Фріда Forbes оцінив приблизно в $17 млрд лише два місяці тому.

Контекст

FTX опинилася під тиском після того, як у неділю Чжао заявив, що Binance ухвалила рішення повністю позбутися нативних токенів криптобіржі FTX через невизначені «останні викриття». Після цього за 24 години після розпродажу Binance власний токен криптобіржі FTX впав на 22%.

Різке падіння пов’язують із звітами, які опублікувало профільне видання CoinDesk. Вони свідчать, що Alameda, торгова фірма, заснована Бенкменом-Фрідом, має величезну кількість токенів FTT у своїх книгах.

Згідно з документом, станом на 30 червня Alameda має активи на суму $14,6 млрд, що включає $3,66 млрд «розблокованого FTT» і $2,16 млрд «застави FTT». Це перший і третій активи за величиною балансу фірми. Таким чином, величезна кількість фактично нічим не забезпечених токенів FTT належать компанії, яка не бажає оприлюднити інформацію про свій фінансовий стан.

Днями найбільша у світі біржа криптовалют Binance підписала меморандум про купівлю FTX.com – підрозділу основного свого конкурента біржі FTX. Стратегічне партнерство покликане вирішити кризу ліквідності та передбачає можливе поглинання FTX біржею Binance. Але вже наступного дня Binance відмовилася від своєї угоди щодо порятунку криптовалютної біржі FTX, пославшись на побоювання з приводу її ділової практики та розслідування з боку фінансових регуляторів США. Рішення змінили, коли Комісія з цінних паперів і бірж розширила розслідування щодо FTX, яке включає вивчення кредитних продуктів платформи в криптовалюті і управління засобами клієнтів, кажуть джерела. Головний регулятор Уолл-стріт почав розслідування кілька місяців тому, але відправив додаткові запити на інформацію після того, як Binance оголосила у вівторок, що придбає FTX, додало джерело. Агентство також вивчає відносини FTX із американською компанією FTX US.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні