Руслан Шостак, співвласник EVA та Varus. /надано пресслужбою
Категорія
Компанії
Дата

Конкретний оптиміст. Історія співвласника EVA та Varus Руслана Шостака. Як він створив бізнес з виторгом у $2 млрд, який не зупинила навіть велика війна

Руслан Шостак, співвласник EVA та Varus. Фото надано пресслужбою

Співвласник EVA та Varus Руслан Шостак під час війни інвестує в завод і розпочинає будівництво на мільярд доларів. На що він робить ставку?

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Руслан Шостак, 50, у бізнесі більш ніж половину життя. І перші 27 років підприємницької діяльності він був не дуже публічним. Але з початку російського вторгнення співвласник мереж EVA та Varus дав чи не більше інтерв’ю, ніж за попередні роки, і ледь не щомісяця виступає на конференціях. Меседж, яким пронизані всі його комунікації, – оптимізм та впевненість у стрімкому розвитку України після перемоги.

У його публічності є бізнесова логіка. «Ми хочемо, аби люди знали, хто ми є, і знали, що ми зробили», – каже Шостак. А розказати є про що. «Очікуємо, що наш загальний виторг сягне у 2023-му $2 млрд», – казав Шостак під час Business Breakfast Forbes у вересні минулого року.

Під час війни він створив корпорацію Terwin, під парасолькою якої працюватимуть його 17 бізнесів. Також він розпочав будівництво амбітного логістичного проєкту, який після завершення у 2028-му налічуватиме 1 млн кв. м складських приміщень. «Треба бути зрозумілим для існуючих та потенційних співробітників та партнерів», – пояснює Шостак причини власної публічності.

Бізнес-партнер Шостака Валерій Кіптик у письмовій відповіді Forbes так описав «воєнну» стратегію групи: «Розвиток є однією з форм підтримки країни у цей складний період. Під час війни говорити про майбутнє складно, але після її завершення – пізно. Тому доцільно вже зараз до цього братися».

Що будують Шостак і Кіптик та що може їм завадити?

Уродженець Дніпра Руслан Шостак перший капітал заробив на виробництві броньованих дверей, яке запустив зі шкільним приятелем Вадимом Атаманчуком. Потім із ним імпортував та випускав дитяче харчування на Херсонському консервному заводі.

Наприкінці 1990-х зайнявся ритейлом, управляв маркетами «Пік» у Дніпрі. Партнерами по цьому бізнесу стали співвласники корпорації «Ольвія» Валерій Кіптик та Сергій Касьянов. Їхня компанія була імпортером та виробником FMCG-продукції. Касьянов тепло згадує Шостака. «Одна з важливих його якостей – він добре спрацьовується з людьми», – казав Forbes Касьянов у 2020-му в коментарі для матеріалу про мережу EVA.

У 2002-му Шостак разом з Вадимом Тугаєм створили EVA, яка продавала товари для краси і здоровʼя та побутову хімію, а за рік вони ж заснували мережу супермаркетів Varus. Цікава деталь: назва останнього – це перші склади імен Тугая і Шостака. Але у 2004-му їхні шляхи розійшлися.

Втім і зараз Шостак може казати, що назва Varus – це похідна від імен його власників. Підприємець влучно знайшов нового партнера – Валерія Кіптика. Останній якраз у 2004-му продав корпорації Procter & Gamble, підприємство, яке виробляло суперпопулярний пральний порошок Gala й іншу побутову хімію, й інвестував частину грошей у EVA та Varus.

У коментарі Forbes Кіптик зазначив, що не бере участі в операційних питаннях, а займається стратегічним розвитком та інвестиційними проєктами.

Валерій Кіптик, 58 /скріншот

Валерій Кіптик, 58

Натисність «Читати більше», аби відкрити повний текст

Бізнесом почав займатися наприкінці 80-х, ще навчаючись у Дніпропетровському інженерно-будівельному інституті (нині це Придніпровська державна академія будівництва та архітектури).

У 1995-му разом із партнером Сергієм Касьяновим створив корпорацію «Ольвія», яка спочатку імпортувала побутову хімію та косметику, а потім виробляла пральні порошки та засоби для миття посуду.

У 2004-му виробництво купив Procter & Gamble. Сума угоди не розголошується. За даними видання «Дело», лише виробничі активи було продано за $15 млн. Також в угоду увійшли торгові марки Gala, Dana, Dax та Lotos, які на той час сумарно займали частку 40–45% ринку пральних порошків.

Наразі в його корпорацію «Ольвія», крім часток у EVA і Varus, входять частки у спільних активах Кіптика та Шостака в торговій нерухомості. А також компанії, акціонером яких Руслан Шостак не є. Це тепличний комбінат «Дніпровський» із виторгом у 2021-му у 176 млн грн, будівельна компанія «Ольвія» з 1,2 млрд грн, а також франчайзі KFC, компанія «Тесті фуд», яка у 2022-му отримала дохід у розмірі 868 млн грн.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні