НБУ зняв обмеження на продаж валюти /Getty Images
Категорія
Гроші
Дата

На шляху до валютної свободи. Нацбанк зняв усі обмеження на продаж готівкової валюти. Чи знизить це курс гривні в обмінниках

4 хв читання

НБУ зняв обмеження на продаж готівкової валюти, які діяли з початку російського вторгнення Фото Getty Images

Національний банк скасував усі обмеження на продаж готівкової валюти банками та обмінниками. Це має зблизити курси валют на готівковому й безготівковому ринках, різниця між якими останнім часом перевищувала 1 грн. Як тепер купувати готівкову іноземну валюту і чого очікувати від курсу?

З 1 грудня НБУ дозволив банкам і обмінникам торгувати готівковою валютою без будь-яких обмежень.

До цього вони могли продавати чітко окреслені обсяги валюти. Чому регулятор знову помʼякшив правила саме зараз та як це вплине на роздрібний курс гривні?

Що змінив НБУ і з якою метою 

До сьогоднішнього дня продавати готівкову валюту в Україні можна було за системою, яку НБУ запровадив 14 квітня 2022 року. Тоді регулятор дозволив банкам торгувати готівкою за умови, що продаж не перевищуватиме купівлю. За такою ж схемою працювали й обмінні пункти, каже заступник директора одного з найбільших гравців ринку обмінників, фінкомпанії «Альфа-Інвест Груп» Володимир Січовий. 

З часом НБУ пом’якшував ці обмеження, дозволяючи продавати більші обсяги. Останнє оновлення відбулось у вересні цього року. Система стала куди складнішою. Банки та небанки могли продавати валюту в обсягу, який обраховувався як сума трьох складових:

  • сума залишків готівкової валюти станом на 13 квітня 2022 року;  
  • обсяг перевищення купівлі готівкової валюти над обсягом її продажу. Розраховується, починаючи з 13 квітня 2022-го та протягом наступних операційних/робочих днів; 
  • 120% від обсягу купівлі безготівкової валюти у фізосіб. Розраховується за той же період, що й у другому пункті. 

З 1 грудня Нацбанк скасував будь-які обмеження. Тепер банки та обмінники можуть продавати готівкову валюту у тих обсягах, які вважатимуть за потрібне. 

«Це сприятиме мінімізації різниці між готівковим і безготівковим курсами», – йдеться у релізі НБУ.

Рішення вписується у стратегію НБУ з пом’якшення валютних обмежень. Дорожня карта, що є у документі, складається з трьох етапів. Один із заходів першого етапу – мінімізація множинності обмінних курсів.  

Це явище полягає в тому, що на міжбанку долар коштує відчутно менше, ніж на готівковому. Так, на 29 листопада курс продажу на міжбанку становив 36,39 грн/$, тоді як на готівковому ринку медіана продажу складала 37,57 грн/$. Різниця – 1,18 гривні. 29 жовтня різниця була ще більшою: 36,44 грн/$ проти 37,94 грн/$ (розрив у півтори гривні).

Станом на вечір 1 грудня, коли запрацювали нові правила, розрив скоротився до 1,02 грн – 36,45 грн/$ та 37,47 грн/$ відповідно.  

У чому проблема множинності курсів

У валютній стратегії НБУ вказано, що мінімізація множинних курсів сприятиме стабілізації курсових очікувань і підвищенню стійкості валютного ринку. 

Як саме? Різні курси впливають один на одного, навіть коли немає прямих перетоків між міжбанком і готівковим сегментом, зазначає директор департаменту продажів фінансових інструментів Райффайзен Банку Емал Бахтарі. 

Під час війни курс на міжбанку майже завжди залишається нижчим, різниця доходила до 10% влітку 2022-го. І хоч готівковий ринок у середньому у 10 разів менший, він має своєрідний психологічний вплив на міжбанк, додає Бахтарі. Це саме той випадок, коли говорять, що «хвіст крутить собакою», каже банкір.

Ринок готівкової валюти /Getty Images

Ринок готівкової валюти впливає і на курси міжбанку Фото Getty Images

Минулого року така ситуація не просто демотивувала продавців – деякі з них починали притримувати валюту в надії, що НБУ буде змушений переглянути курсовий коридор, зазначає Бахтарі.

Множинність курсів, як правило, з’являється у вимушених умовах (у нашому випадку це війна), але вона не може існувати постійно, бо це – хаос в економіці, погоджується аналітик групи ICU Михайло Демків. Він нагадує про велику проблему через множинність курсів, яка існувала минулого року – валютний туризм.

Тоді українці за кордоном знімали валюту з карток за безготівковим, себто меншим курсом, завозили її в Україну та продавали тут суттєво дорожче. Платив за це НБУ коштом резервів, оскільки українські банки перераховували сотні мільйонів доларів іноземним за відповідні обсяги знятої готівки.  

Чому зараз та що буде з курсом далі

Чи дозволять нові заходи НБУ мінімізувати множинність курсів? Четверо опитаних аналітиків і фінансистів вважають рішення НБУ логічним і прогнозують зближення готівкового та міжбанківського курсів. 

У банків з’явиться більше можливостей продавати валюту, пропозиція збільшиться й штовхатиме курс на готівковому ринку донизу, каже директор департаменту аналітичних досліджень Райффайзен Банку Олександр Печерицин.  

Рішення НБУ вже сприяло зниженню готівкового курсу 1 грудня, констатує Січовий з «Альфа-Інвест Груп». 

Ще одним наслідком цього рішення може стати перетік клієнтів з обмінників до банків, вважає Демків з ICU. Бо банки зможуть запропонувати більші обсяги.

Для обмінників рішення НБУ теж є гарною новиною: до цього вони не могли використовувати весь свій ресурс через обмеження, зазначає Січовий. Наприклад, «Альфа-Інвест Груп» зможе «розморозити» близько 15% із загальної суми активів, а дехто на ринку – й 50%, каже фінансист.  

Чому НБУ зняв обмеження саме зараз? Регулятор добре підготувався до цього, стабілізувавши ринок після переходу до керованої гнучкості курсу, вважає Печерицин з Райффайзен Банку.

Демків з ICU погоджується з припущенням, що НБУ обрав цей період, оскільки гривня залишається стабільною. «Якби був девальваційний тренд, це могло б спровокувати додатковий ажіотаж на ринку», – зазначає він. 

Чи зустрінуться курси повністю? Ні. З війною собівартість ввезення та продажу готівки суттєво підвищилась, а отже готівковий об’єктивно має бути трохи вищим за безготівковий на міжбанку, каже Бахтарі з Райффайзен Банку.

У підготовці матеріалу брала участь спецкореспондентка Forbes Любов Петрушко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні