НБУ зняв обмеження на продаж валюти /Getty Images
Категорія
Гроші
Дата

На шляху до валютної свободи. Нацбанк зняв усі обмеження на продаж готівкової валюти. Чи знизить це курс гривні в обмінниках

НБУ зняв обмеження на продаж готівкової валюти, які діяли з початку російського вторгнення Фото Getty Images

Національний банк скасував усі обмеження на продаж готівкової валюти банками та обмінниками. Це має зблизити курси валют на готівковому й безготівковому ринках, різниця між якими останнім часом перевищувала 1 грн. Як тепер купувати готівкову іноземну валюту і чого очікувати від курсу?

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

З 1 грудня НБУ дозволив банкам і обмінникам торгувати готівковою валютою без будь-яких обмежень.

До цього вони могли продавати чітко окреслені обсяги валюти. Чому регулятор знову помʼякшив правила саме зараз та як це вплине на роздрібний курс гривні?

Що змінив НБУ і з якою метою 

До сьогоднішнього дня продавати готівкову валюту в Україні можна було за системою, яку НБУ запровадив 14 квітня 2022 року. Тоді регулятор дозволив банкам торгувати готівкою за умови, що продаж не перевищуватиме купівлю. За такою ж схемою працювали й обмінні пункти, каже заступник директора одного з найбільших гравців ринку обмінників, фінкомпанії «Альфа-Інвест Груп» Володимир Січовий. 

З часом НБУ пом’якшував ці обмеження, дозволяючи продавати більші обсяги. Останнє оновлення відбулось у вересні цього року. Система стала куди складнішою. Банки та небанки могли продавати валюту в обсягу, який обраховувався як сума трьох складових:

  • сума залишків готівкової валюти станом на 13 квітня 2022 року;  
  • обсяг перевищення купівлі готівкової валюти над обсягом її продажу. Розраховується, починаючи з 13 квітня 2022-го та протягом наступних операційних/робочих днів; 
  • 120% від обсягу купівлі безготівкової валюти у фізосіб. Розраховується за той же період, що й у другому пункті. 

З 1 грудня Нацбанк скасував будь-які обмеження. Тепер банки та обмінники можуть продавати готівкову валюту у тих обсягах, які вважатимуть за потрібне. 

«Це сприятиме мінімізації різниці між готівковим і безготівковим курсами», – йдеться у релізі НБУ.

Рішення вписується у стратегію НБУ з пом’якшення валютних обмежень. Дорожня карта, що є у документі, складається з трьох етапів. Один із заходів першого етапу – мінімізація множинності обмінних курсів.  

Це явище полягає в тому, що на міжбанку долар коштує відчутно менше, ніж на готівковому. Так, на 29 листопада курс продажу на міжбанку становив 36,39 грн/$, тоді як на готівковому ринку медіана продажу складала 37,57 грн/$. Різниця – 1,18 гривні. 29 жовтня різниця була ще більшою: 36,44 грн/$ проти 37,94 грн/$ (розрив у півтори гривні).

Станом на вечір 1 грудня, коли запрацювали нові правила, розрив скоротився до 1,02 грн – 36,45 грн/$ та 37,47 грн/$ відповідно.  

У чому проблема множинності курсів

У валютній стратегії НБУ вказано, що мінімізація множинних курсів сприятиме стабілізації курсових очікувань і підвищенню стійкості валютного ринку. 

Як саме? Різні курси впливають один на одного, навіть коли немає прямих перетоків між міжбанком і готівковим сегментом, зазначає директор департаменту продажів фінансових інструментів Райффайзен Банку Емал Бахтарі. 

Під час війни курс на міжбанку майже завжди залишається нижчим, різниця доходила до 10% влітку 2022-го. І хоч готівковий ринок у середньому у 10 разів менший, він має своєрідний психологічний вплив на міжбанк, додає Бахтарі. Це саме той випадок, коли говорять, що «хвіст крутить собакою», каже банкір.

Ринок готівкової валюти /Getty Images

Ринок готівкової валюти впливає і на курси міжбанку Фото Getty Images

Минулого року така ситуація не просто демотивувала продавців – деякі з них починали притримувати валюту в надії, що НБУ буде змушений переглянути курсовий коридор, зазначає Бахтарі.

Множинність курсів, як правило, з’являється у вимушених умовах (у нашому випадку це війна), але вона не може існувати постійно, бо це – хаос в економіці, погоджується аналітик групи ICU Михайло Демків. Він нагадує про велику проблему через множинність курсів, яка існувала минулого року – валютний туризм.

Тоді українці за кордоном знімали валюту з карток за безготівковим, себто меншим курсом, завозили її в Україну та продавали тут суттєво дорожче. Платив за це НБУ коштом резервів, оскільки українські банки перераховували сотні мільйонів доларів іноземним за відповідні обсяги знятої готівки.  

Чому зараз та що буде з курсом далі

Чи дозволять нові заходи НБУ мінімізувати множинність курсів? Четверо опитаних аналітиків і фінансистів вважають рішення НБУ логічним і прогнозують зближення готівкового та міжбанківського курсів. 

У банків з’явиться більше можливостей продавати валюту, пропозиція збільшиться й штовхатиме курс на готівковому ринку донизу, каже директор департаменту аналітичних досліджень Райффайзен Банку Олександр Печерицин.  

Рішення НБУ вже сприяло зниженню готівкового курсу 1 грудня, констатує Січовий з «Альфа-Інвест Груп». 

Ще одним наслідком цього рішення може стати перетік клієнтів з обмінників до банків, вважає Демків з ICU. Бо банки зможуть запропонувати більші обсяги.

Для обмінників рішення НБУ теж є гарною новиною: до цього вони не могли використовувати весь свій ресурс через обмеження, зазначає Січовий. Наприклад, «Альфа-Інвест Груп» зможе «розморозити» близько 15% із загальної суми активів, а дехто на ринку – й 50%, каже фінансист.  

Чому НБУ зняв обмеження саме зараз? Регулятор добре підготувався до цього, стабілізувавши ринок після переходу до керованої гнучкості курсу, вважає Печерицин з Райффайзен Банку.

Демків з ICU погоджується з припущенням, що НБУ обрав цей період, оскільки гривня залишається стабільною. «Якби був девальваційний тренд, це могло б спровокувати додатковий ажіотаж на ринку», – зазначає він. 

Чи зустрінуться курси повністю? Ні. З війною собівартість ввезення та продажу готівки суттєво підвищилась, а отже готівковий об’єктивно має бути трохи вищим за безготівковий на міжбанку, каже Бахтарі з Райффайзен Банку.

У підготовці матеріалу брала участь спецкореспондентка Forbes Любов Петрушко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні