Категорія
Гроші
Дата

Гривня зміцнюється, хоча всі чекали девальвації. Причина – не у боротьбі держави з несумлінними експортерами. Чому тоді долар стрімко дешевшає

Курс долара на початку листопада знизився /Gettyimages

Курс долара на міжбанку знизився. До чого тут політика НБУ? Фото Gettyimages

Через місяць після відмови НБУ від фіксованого курсу гривня неочікувано зміцнилась одразу на 40 копійок. Що відбувається на валютному ринку та чому Нацбанк продовжує значні валютні інтервенції навіть попри ревальвацію?

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Перший повний тиждень листопада на валютному ринку розпочнеться з офіційного курсу 36,17 грн/$. Це на 40 копійок дешевше, ніж місяць тому, коли НБУ відмовився від фіксованого курсу на користь «керованої гнучкості».

За цей час гривня девальвувала не більш ніж на 5 копійок. А з 23 жовтня почала зміцнюватись попри очікування аналітиків до помірної девальвації.

Тренд співпав у часі зі спробою держави навести лад із проблемою повернення в країну валютної виручки експортерів. Чи з’явилось на ринку більше валюти? Опитані Forbes аналітики та банкіри поки не бачать цього. НБУ лише в останні кілька днів почав зменшувати обсяги інтервенцій на ринку. Протягом жовтня регулятор витрачав понад $600 млн із золотовалютних резервів на тиждень.

Поведінка Нацбанку – основний фактор укріплення курсу гривні. Це не дуже хороша новина для експортерів та наповнення держбюджету. Натомість за такого курсу ще більше уповільнюється зростання цін. 

Що відбувається на валютному ринку та чи є у гривні підстави для подальшого зростання?

Вирішальна роль НБУ

У порівнянні з останніми тижнями ситуація на міжбанку особливо не змінилась, констатує фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків. Попит суттєво перевищує пропозицію валюти. За 1 листопада чистий продаж від НБУ склав близько $160 млн, каже він. «Це досить значний перекос, і не схоже, що експортери значно збільшили продажу валюти», – зазначає Демків. 

Те, що експортери поки не стали активнішими на міжбанку, Forbes підтвердили й двоє співрозмовників серед менеджерів середнього рівня у банках з приватним капіталом. Вони попросили не вказувати своїх імен, оскільки не уповноважені давати офіційні коментарі.

Як і раніше, близько 80-90% від обсягів ринку займає Нацбанк, додає директор департаменту аналітичних досліджень Райффайзен Банку Олександр Печерицин. «Динаміка торгів практично повністю залежить від НБУ», – пояснює він.

Про які обсяги ідеться? Після відмови від фіксованого курсу регулятор продавав понад $600 млн на тиждень за виключенням одного тижня.

Інфографіка ICU

Інфографіка ICU

Але за підсумками цього тижня сума зменшилась до $563 млн, це — найменший показник з 11 вересня, йдеться у письмовій відповіді НБУ на запит Forbes. Регулятор підтверджує, що не змінював політику на валютному ринку: він компенсує структурний дефіцит валюти та обмежує курсові коливання.

Чому гривня міцнішає? За останні тижні зменшились обсяги чистого попиту на валюту, зазначається у коментарі НБУ. Пресслужба регулятора не уточнила, про які саме показники йдеться. Натомість у Нацбанку відзначили зростання обсягів операцій між банками з близько $30 млн на день до переходу до керованого гнучкого курсу до $54 млн після.

Кому добре від зміцнення гривні, а кому – ні 

Стабільно високий обсяг валютних інтервенцій ставить під сумнів доцільність зміцнення гривні, вважає Демків з ICU.

З цим погоджуються і співрозмовники серед банкірів. Україна має значний дефіцит торговельного балансу, саме він становить головну загрозу для стабільності гривні у середньостроковій перспективі, зазначає Печерицин з Райффайзен Банку. Напередодні НБУ опублікував дані щодо торгівлі за вересень. Дефіцит торговельного балансу збергається на рівні близько $3 млрд на місяць.

Інфографіка Forbes

Помірна девальвація вигідна експортерам, які мають валютні доходи, а видатки у гривні. Також від послаблення курсу міг би виграти держбюджет, оскільки частина надходжень до нього теж номіновані у валюті.

НБУ не погоджується, що зміцнення гривні суттєво впливає на бюджет та фінансові показники експортного бізнесу. Надходження від партнерів через це зменшуються, але водночас скорочуються й видатки держави на імпортовані товари, зокрема військового призначення, вказується у коментарі пресслужби регулятора.

Питання впливу на експортерів теж дискусійне, кажуть у Нацбанку. «По-перше, зміцнення гривні не є суттєвим. По-друге, український експорт в умовах війни стримується більш вагомими чинниками, ніж обмінний курс, – йдеться у письмовій відповіді НБУ. – Натомість збереження курсової стійкості та макрофінансової стабільності є необхідним підґрунтям для відновлення економіки».

Міцний курс впливає на сповільнення інфляції та відповідно збереження вартості гривневих заощаджень громадян, погоджується один зі співрозмовників серед банкірів. До того ж зміцнення офіційної гривні спричинило укріплення курсу й на готівковому ринку. Так, з 3 жовтня до 4 листопада медіана продажу знизилась з 38,33 грн/$ до 37,75 грн/$

Що буде з курсом далі та чи вважає доцільним Нацбанк зменшити витрати з резервів на тлі зміцнення гривні? НБУ вказує, що за останній тиждень уже зменшив інтервенції і надалі «відповідним чином реагуватиме на ситуацію».

Аналітики з приватного сектору все ж очікують помірну девальвацію, свідчать їхні актуальні макропрогнози. Так, Dragon Capital та ICU орієнтуються на 37 і 37,3 грн/$ відповідно на кінець року, Райффайзен Банк – 39,1 грн/$.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні