Категорія
Гроші
Дата

Пригоди мобільної електростанції. Уряд США ще в лютому подарував «Енергоатому» газову установку за $15 млн. Чому вона досі не працює, попри сотні витрачених мільйонів на її запуск

Газотурбінна мобільна електростанція /https://newgasturbines.com/ge-tm2500-gas-turbine/

Подібну газотурбінну мобільну електростанцію General Electric уряд США подарував «Енергоатому» Фото https://newgasturbines.com/ge-tm2500-gas-turbine/

США на початку року подарували державному «Енергоатому» мобільну газову електростанцію потужністю 28 МВт та вартістю $15 млн. Очікувалось, що завдяки реалізації проєкту Україна отримає набагато більше подібних установок, проте ця електростанція досі не працює. Що пішло не так?

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) на початку лютого 2023 року передало державній компанії «Енергоатом», яка є оператором українських атомних електростанцій, газотурбінну мобільну електростанцію General Electric потужністю 28 МВт.   

Така мала генерація має допомогти Україні ефективніше боротись із наслідками ударів Росії по енергетичній інфраструктурі. Малі електростанції можна використовувати в містах для забезпечення жителів електроенергією, водою і теплом, на випадок масштабних відключень світла. Також ці електростанції можуть пришвидшити відновлення енергосистеми після блекауту. 

Ще одна її перевага – малий час запуску, який вимірюється у хвилинах. Тоді як для запуску енергоблоку теплової електростанції потрібно близько години. 

«Встановлення цієї турбіни стане першим практичним кроком із реалізації стратегії Міністерства енергетики України щодо децентралізації енергосистеми та розбудови мереж малої генерації у нашій країні», – заявив міністр енергетики Герман Галущенко 7 лютого під час урочистої передачі Україні газотурбінної установки. 

В церемонії передачі установки 7 лютого також взяли участь посол США Бріджит Брінк, заступниця адміністратора USAID Ізабель Коулман та керівник «Енергоатома» Петро Котін. 

Проте за сім місяців «Енергоатом» так і не зміг запустити цю електростанцію, хоча її в найкоротші терміни за $2,5 млн двома авіарейсами з аеропорту Юма (США) до аеропорту Жешув (Польща) ще в лютому перевіз «Антонов». Зараз «Антонов» судиться з «Енергоатомом», щоб отримати ці гроші, пише галузеве видання ExPro.

Цей проєкт викликав багато запитань як до строків його реалізації, так і до вартості робіт, які закуповував «Енергоатом», щоб доставити та встановити установку – понад $6 млн (перевезення, проєктування, монтаж). Forbes поставив ці питання пресслужбі «Енергоатома». Відповіді держкомпанії прокоментував Михайло Шустер, який до серпня 2020-го працював директором із закупівель в «Енергоатомі», а зараз регулярно критикує керівництво держкомпанії

Також ми поспілкувались із консультантом, який допомагає західним партнерам встановити подібні газотурбінні електростанції в Україні, щоб порівняти заявлені вартості схожих проєктів. Він говорив анонімно, оскільки підписував договори про нерозголошення.  

Ось що вони розповіли.

Чому «Енергоатом» сім місяців не може запустити газотурбінну мобільну електростанцію

Установку вже встановлено на проєктне місце, вона пройшла тестування, повідомили в пресслужбі «Енергоатома». Зараз установку приєднують до газотранспортної системи та електромережі, але щоб вона повноцінно запрацювала має надійти все обладнання, яке пообіцяла американська компанія Tetra Tech. Ця компанія є постачальником всього додаткового обладнання за цим проєктом: трансформатора, газового модуля, комірки 110 кВ, перемикача, йдеться в повідомленні пресслужби. 

«Енергоатом» дізнався, що установка не має всіх необхідних для її запуску модулів, лише 10 травня, коли в Україну прибув інженер Tetra Tech і українські фахівці змогли ознайомитися з вмістом поставки. 

«Виявилося також, що General Electrik і Tetra Tech не мали на руках цього обладнання і збирали його по всьому світу, – йдеться в повідомленні «Енергоатома». – Газовий модуль ми отримали 1 вересня, трансформатор – в серпні. У нас досі немає модуля власних потреб та дизель-генератора». 

В середині вересня відбулася чергова зустріч із представниками Tetra Tech, які повідомили, що найближчим часом нададуть обладнання, тому «Енергоатом» розраховує запустити установку до кінця жовтня. 

«Згідно з домовленостями, все обладнання нам передається як гуманітарна допомога. Якби ми отримали все обладнання в лютому, то за два-три місяці установка працювала б», – повідомили в пресслужбі компанії. 

Проте, за словами Шустера, «Енергоатом» не міг не знати, що саме було поставлено. «Щоб зрозуміти, яке обладнання поставлено, не треба було чекати 10 травня, щоб відкрити коробки, – каже він. – З коробками йде опис вмісту комплекту, де перелічено все обладнання». Якщо припустити, що опис не був деталізований, додає він, то завжди можна звернутись до компанії-постачальника, яка протягом двох днів надасть детальний перелік. 

Ще одне підтвердження, що «Енергоатому» була відома комплектація, – тендер на проєктування та будівельні роботи вартістю 128 млн грн. «Підрядник мав закупити це все обладнання, крім трансформатора, – каже Шустер із посиланням на тендерну документацію. – Фактично вони валять на американців те, що є в договорі на Prozorro». 

За словами консультанта, який допомагає встановлювати в Україні подібні установки, проєктні роботи й встановлення їм обійшлись у близько 40 млн грн. 

з особистого архіву

Керівник «Енергоатома» Петро Котін вимірює радіаційний фон на території деокупованої Чорнобильської АЕС. Фото з особистого архіву

Що входить у 128 млн грн, які «Енергоатом» має заплатити «Спецтеплоенергомонтаж» за проєктування та будівельні роботи  

«Спецтеплоенергомонтаж» має портфоліо різноманітних робіт, йдеться в повідомленні «Енергоатома» Вона виконувала підряди для «Центренерго», ДТЕК, реалізує ще один проєкт для «Енергоатома». «Ми розіслали пропозиції ряду компаній, які не можемо назвати. Пропозиція «Спецтеплоенергомонтаж» була найбільш вигідною», – поінформували в пресслужбі «Енергоатома».  

Проте «Енергоатом» поки не може сказати, на що саме підуть кошти. «Кошторис буде зведено вже після виконання робіт, тому зараз ми не можемо сказати, скільки грошей буде витрачено на розробку проєкту чи будівництво», – йдеться у повідомленні.  

Також у компанії підкреслили, що кінцева вартість буде меншою мінімум на 40 млн грн, оскільки з угоди виключено придбання трансформатора і ще деякого обладнання. Його безкоштовно погодилась передати Tetra Tech. Тобто кінцева вартість цих робіт буде близько 80 млн грн, надали інформацію в держкомпанії. 

Проте, за словами Шустера, трансформатора і не було в контракті. «В тендерній документації чорним по білому написано: трансформатор буде поставлений окремо», – наголошує він. 

Також Шустера насторожує комплексний підхід «Енергоатома» до заключення контракту з «Спецтеплоенергомонтаж». Такі роботи, за його словами, не робляться в один етап. Спочатку має бути тендер на проєктування. А вже потім на основі проєктних специфікацій та кошторисів має бути проведений тендер на виконання робіт. «Це дає можливість розрахувати вартість контракту на будівництво», – каже він. 

Підхід «Енергоатома» в цьому проєкті не дає можливості наперед вирахувати кінцеву вартість. «Попри це вони прийняли пропозицію на 128 млн грн», – обурюється він. 

Getty Images

Звідки взялися претензії до американців – невідомо, каже Шустер. Фото Getty Images

Чому «Енергоатом» перевозив установку літаком, а не кораблем, що було б суттєво дешевше 

Перевезення установки кораблем збільшило б строки поставки на два місяці, йдеться в повідомленні «Енергоатома». «На той момент у нас кожен день був на рахунку. Завдання стояло – запустити установку якомога раніше, – йдеться у повідомленні. – Якби ми знали, що установка буде не в повній комплектації, то тоді можна було б розглянути альтернативні способи доставки».

Також в «Енергоатомі» наголосили, що реалізація проєкту – це політична домовленість на рівні міністрів енергетики США та України в розпал зими. Ця установка – пілотний проєкт децентралізованої генерації. «Ми мали її швидко підключити, показати, що вона працює, і весною отримати більше установок», – йдеться у повідомленні.  

За словами Шустера, тільки розробка проєкту, пошук підрядників та підготовка місця для розміщення установки можуть займати не менше двох місяців. «Тобто це ті роботи, для яких вам не потрібна установка в Україні», – вважає він. 

Якщо дійсно завдання було встановити її якомога швидше, то не зрозуміло, чому «Енергоатом» вирішив підключати її до лінії 110 кВ, що потребує трансформатора та іншого додаткового обладнання, оскільки на виході мобільна електростанція має напругу 11 кВ. «Можна було б її одразу підключити до лінії 10 кВ, що зайняло б до 20 днів, – каже він. – Цей варіант знизив би можливості її застосування, проте політично все було б зроблено максимально швидко».

Коли «Енергоатом» вирішив підʼєднати установку до лінії 110 кВ, то він мав негайно проінформувати про це американців та запросити потрібне обладнання, щоб зрозуміти терміни реалізації, каже Шустер. «Тобто в рішення про приєднання до мережі 110 кВ було вже закладено відтермінування щонайменше на чотири місяці», – вважає він.

Саме це рішення потягнуло за собою необхідність перехідного блоку 11\110 кВ, влаштування якого і є предметом контракту зі «Спецтеплоенергомонтаж», зауважує Шустер. Ця компанія мала спроєктувати установку, закупити та змонтувати її. «Звідки взялися претензії до американців – невідомо, – каже Шустер. – Ймовірно, коли зрозуміли, що «Спецтеплоенергомонтаж» не в змозі виконати закупівлю. Вірогідно, це стало зрозуміло в червні або липні».

«Переліт зі США непотрібний абсолютно», – підтверджує консультант, який допомагає західним партнерам запустити подібні газотурбінні електростанції в Україні. 

За його даними, розробка проєкту, будівництво фундаменту, закупівля обладнання – це 4–5 місяців. «За цей час установка спокійно доїде кораблем, що в 10 разів дешевше, ніж літаком», – каже він. 

Проте він також спершу розглядав варіант із літаком: «Нам запропонували декілька варіантів рейсів вантажного літака зі США до Польщі. Вартість одного рейсу – близько $800 000, тоді як кораблем – $30 000». 

Чому «Енергоатом» обрав саме державний «Антонов»

«Антонов» – це державна компанія, яка була готова одразу виконати замовлення. «На той момент ми не мали часу шукати альтернативу у вигляді приватного гравця», – йдеться в повідомленні. «Енергоатом» надав «Антонову» габарити установки: вага – 150 т, обʼєм – 840 кубометрів. «Антонов» виставив чек у $2,5 млн за два рейси. 

Ще одна причина, чому «Енергоатом» обрав саме таких підрядників, – ці компанії були готові працювати над проєктом навіть без авансових платежів, ідеться у повідомленні компанії. «У «Енергоатома» досі не затверджено фінплан, тому ми не можемо розраховуватися з підрядниками, – заявили в компанії. – Ці компанії роблять усі роботи за власний кошт, розраховуючи, що ми оплатимо роботи в майбутньому».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні