Тилігульська вітроелектростанція ДТЕК /пресслужба ДТЕК
Категорія
Гроші
Дата

Коло замкнулось. «Енергоатом» через неплатежі отримав рекордний позов на 32 млрд грн від іншої держкомпанії. Який вихід із боргового тупика

Борги «Енергоатома» створили замкнуте коло неплатежів на ринку електроенергії Фото пресслужба ДТЕК

Сонячні та вітрові електростанції відмовляються від зеленого тарифу, а обленерго скорочують зарплати співробітникам. Причина – значний обсяг боргів на ринку електроенергії, який, як снігова куля, накрив і «Енергоатом». Держкомпанія у червні отримала позов на 32 млрд грн від держкомпанії «Гарантований покупець». Які причини та наслідки кризи неплатежів

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

19 червня держкомпанія «Енергоатом» отримала позов на рекордну суму – 32,5 млрд грн. Показово, що позивається до оператора українських атомних електростанцій інша держкомпанія – «Гарантований покупець» (ГарПок). Ця держкомпанія «балансує» фінанси енергосистеми, перерозподіляючи мільярди гривень: від компенсації низьких тарифів на електрику для населення до виплат за зеленими тарифами. 

Дефіцит коштів на ринку електроенергії стрімко наростав із початку цього року. Вже в травні нараховував десятки мільярдів гривень, говорив керівник «Укренерго» Володимир Кудрицький в інтерв’ю Forbes. Це, за його словами, призводить до накопичення боргів усіх перед усіма. В червні боргове коло замкнулось судовим позовом до «Енергоатома».

Як на ринку виникла діра у десятки мільярдів гривень

В Україні ринкові ціни на електрику діють тільки для бізнесу, а тарифи для населення субсидуються. Цю різницю покривають державні «Енергоатом» та «Укргідроенерго». Такі обовʼязки на них поклав уряд. Загальний обʼєм дотацій близько 130 млрд грн на рік.

З березня 2017-го до червня 2023-го максимальний тариф для населення був 1,68 грн/кВт⋅год. 30 травня уряд збільшив тариф на електрику для населення до 2,64 грн за кВт⋅год. Рішення про підвищення тарифів відкладали до останнього, оскільки президент Володимир Зеленський був проти.

Затягування дорого коштувало «Енергоатому», який втратив контроль над Запорізькою АЕС, що забезпечувала 40% генерації держкомпанії. При цьому обсяг дотацій під час війни знизився не так суттєво. У січні 2022-го, за даними «ГарПока», потреба у компенсаціях склала 17,6 млрд грн, а в січні 2023-го тільки на 20% менше – 14,2 млрд грн. 

Торік «Енергоатом» отримав чистий збиток 6,8 млрд грн, за даними YouControl. «Енергоатом не має ресурсів виконувати покладені на нього обов’язки, тому і не платить», – каже Олександр Харченко, директор Центру досліджень енергетики.

Борги «Енергоатома», за його словами, створили замкнуте коло неплатежів на ринку електроенергії: «ГарПок» без грошей «Енергоатома»заборгував місцевим постачальникам електроенергії, постачальники – обленерго, ті – оператору енергосистеми «Укренерго», оператор – «ГарПоку».

Боргове коло замкнулося

Протягом 2022–2023 років «Укренерго» подала низку позовів проти місцевих постачальників електроенергії. Причина позовів, яка випливає зі справи проти «Київської обласної енергопостачальної компанії», – несплата за послуги передачі електроенергії, які забезпечує «Укренерго».  

Своєю чергою, низка постачальників електроенергії на початку 2023-го подали позови проти держкомпанії «Гарантований покупець» на загальну суму 14,6 млрд грн. 

19 червня вже «ГарПок» звернулася до суду з позовом до «Енергоатома» на 32,5 млрд грн. З цієї суми борг за послуги в рамках обовʼязків державної генеруючої компанії з березня 2022-го по квітень 2023-го – 19 млрд грн, решта – пеня, 3% річних та інфляційні втрати. 

«ГарПок» неодноразово зверталася до уряду з пропозиціями профінансувати частину компенсацій, в тому числі з державного бюджету, що знизило б навантаження на «Енергоатом», йдеться в письмовій відповіді пресслужби «ГарПока» на запит Forbes. Пресслужба «Енергоатома» відмовилась від коментарів для цього тексту через завантаженість керівництва. 

З подібними пропозиціями до уряду зверталась також Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики й комунальних послуг (НКРЕКП). «На жаль, досі не прийняті рішення, що дали б можливість стабілізувати економіку виконання спецобовʼязків для населення», – йдеться в повідомлені пресслужби «ГарПока».

Судовий позов і будь-яке рішення суду не може розвʼязати суті проблеми – відсутність грошей у «Енергоатома» (й інших учасників ринку). «Ефективного виходу із поточної ситуації без значних змін нема, – впевнений Харченко. Системне рішення – реформа енергетичного сектору з введенням ринкових цін на електроенергію для населення». На його думку, зараз будуть спроби знайти тимчасові рішення, але це не спрацює в довгу.

Зелена енергетика відмовляється від спецтарифу

«Через ці борги в моїй компанії персонал на чотириденці й без премії з початку року», – каже керівник «Вінницяобленерго» Юрій Касіч.

Крім постачальників електроенергії, які змушені переводити персонал на чотириденний робочий тиждень, щоб зекономити на зарплатах, страждають і виробники зеленої енергії. 

Зелений тариф також виплачує «ГарПок», яка отримує ці кошти від держкомпанії «Укренерго». Борг перед виробниками зеленої енергії на початок травня 2023-го – 18,6 млрд грн, за даними червневого звіту про фінансову стабільність Нацбанку.

Як влада планує вирішувати цю проблему? «Якось цивілізовано будемо вирішувати, будемо балансувати, реструктуризовувати», – сказав 30 червня на пресконференції заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма. Проте він не назвав строки та деталі такої реструктуризації.

Щоб не залежати від виплат з боку держави, виробники зеленої енергії починають відмовлятись від зеленого тарифу та переходять на роботу напряму «в ринок». Ще одна причина – ціни на українському ринку електроенергії майже зрівнялись із зеленим тарифом для нових електростанцій. 

«Зелений тариф для вітроенергетики складає 88 €/МВт. Це лише на кілька євро вище за ринкову ціну електроенергії», – казав наприкінці травня керівник ДТЕК ВДЕ Олександр Селищев. У кінці червня НКРЕКП розширила граничні ціни на електрику, тепер у вечірні години ціна на ринку може підійматися майже до 180 €/МВт.

Новозбудована Тилігульська ВЕС ДТЕК вийшла на Українську енергетичну біржу 22 травня з пропозицією 86,88 €/МВт.

Британська компанія з активами в Україні Elementum Energy з 1 червня вивела з роботи за зеленим тарифом свою сонячну електростанцію потужністю 20 МВт у Полтавській області. Компанія переводитиме на роботу за ринковими цінами й інші електростанції, якщо пілотний проєкт пройде успішно, каже керуюча директорка Elementum Energy Ольга Рибачук.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні