Імпорт вживаних авто /West Auto Hub
Категорія
Гроші
Дата

Ринок ноунеймів на понад $5 млрд. Продажі вживаних авто повзуть вгору, як і доходи дилерів. Як вивести його з тіні 

Продажі вживаних авто зросли на 50% за рік. Фото West Auto Hub

Продажі вживаних авто зросли на 50% за рік. Як вивести з тіні велику частину стихійного ринку на $5 млрд

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

За перше півріччя 2023-го в Україні було перепродано 375 000 вживаних авто, свідчать дані агентства AUTO-Consulting, які є у розпорядженні Forbes. Зростання на 48% порівняно з першим півріччям 2022-го. 

Ринок поступово відновлюється, проте до показників, які були до початку повномасштабного вторгнення, ще далеко, каже Юлія Риковська, генеральна директорка компанії West Auto Hub, яка продає авто на вторинному ринку. У липні імпорт вживаних машин зріс на 9%, до рекордних в цьому році – 18 800, за даними асоціації «Укравтопром». Для порівняння: у 2021-му середній імпорт вживаних авто за місяць – близько 50 000. 

Ринок ноунеймів на понад $5 млрд. Продажі вживаних авто повзуть вгору, як і доходи дилерів. Як вивести його з тіні  /Фото 1

Кількість проданих авто за останні три роки

За кількості угод ринок вживаних авто у понад 10 разів більший за ринок нових, каже Олена Дерев’янко, виконавча директорка Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА). У січні–червні 2023-го українці придбали 29 314 нових легковиків. 

У грошовому вимірі вторинний ринок лише у двічі більший. У першому півріччі нових авто було продано на $1 млрд, уживаних – на $2 млрд, згідно з даними AUTO-Consulting. «Щомісяця українці продають всередині країни автівок на $400 млн, – каже Риковська. – Тобто за рік – це близько $5 млрд». 

Середня вартість авто на вторинному ринку суттєво поступається середній ціні нової: €5000 проти €32 000. Останні декілька місяців ціни стабільні. «Після суттєвих коливань торік, оператори налагодили логістику, – пояснював у липні директор AUTO-Consulting Олег Омельницький. – Суттєвих коливань до кінця року не очікується».

Ринок ноунеймів на понад $5 млрд. Продажі вживаних авто повзуть вгору, як і доходи дилерів. Як вивести його з тіні  /Фото 2

10 найпопулярніших вживаних авто, ввезених в Україну в липні 2023 року

Стихійний ринок 

Ринок вживаних автомобілів в Україні – стихійний, каже Дерев’янко з ЄБА. На ринку, за її словами, багато дрібних посередників, які не платять податки від перепродажу автомобілів. Лише 2,6% вживаних авто торік офіційно придбали юрособи, свідчить дослідження ІДА та YouControl. Натомість, за їхніми оцінками, на компанії насправді припадає близько 40% ринку. 

Це пов’язано зі складністю бюрократичних процедур, пояснює Дерев’янко. Під час продажу вживаного авто мають відбуватися два переходи права власності: перший – від продавця до дилера, другий – від дилера до кінцевого клієнта. Щоб запобігти подвійній реєстрації, дилери купують їх у клієнтів за довіреністю з правом перепродажу. Також на кожний перепроданий автомобіль необхідно двічі отримувати довідку з військкомату. Це може тривати декілька робочих днів, що гальмує бізнес. «Як наслідок, більшість продажів відбувається за готівку, у валюті, між фізичними особами та без сплати податків», – підтверджує Риковська. 

Допомогти вивести ринок із тіні може законопроєкт 9083, який із березня 2023-го зареєстрований у Верховній Раді. Він має позбавити дилерів зобовʼязання реєструвати авто на себе. Реєстрацію проходитиме лише кінцевий покупець.

Запровадити демократію може виявитись замало. «Потрібно мінімізувати людський фактор та максимально диджиталізувати процеси, – каже Риковська з West Auto Hub. – Як приклад такого кроку – анонсовані в червні послуги перереєстрації та розмитнення авто в «Дії».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні