Категорія
Гроші
Дата

«Спочатку мережі, потім дороги та парки». Житомир краще за інші великі міста пройшов період зимових блекаутів. Мер Сергій Сухомлин поділився рецептом

мер Житомира Сергій Сухомлин /Антон Забєльський для Forbes Ukraine

Сергій Сухомлин: «Вартість оренди в Житомирі зросла у 2 рази, оскільки у нас майже не було відключень». Фото Антон Забєльський для Forbes Ukraine

Минулої зими Житомир практично уник відключень світла. До наступної зими місто підходить ще підготовленішим. На форумі Forbes – «Енергія бізнесу» мер Житомира Сергій Сухомлин поділився рецептом, як побудувати захищене від блекаутів місто 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Як Житомир стає енергонезалежним 

Наша ціль – повністю енергонезалежний Житомир. У 2021 році році ми затвердили план, як це зробити у середньостроковій перспективі.  

Проте ця робота почалася задовго до цього. З 2014-го споживання газу Житомиром впало майже вдвічі, до 47 млн кубометрів газу. Як? Наприклад, шляхом модернізації обладнання. Більшість міст декларують втрати в теплових мережах на рівні 20-28%. У нас цей показник – 4%. 

У 2018 році Житомир першим в Україні перевів зовнішнє освітлення на світлодіодні лампи. Минулої зими споживання всієї системи освітлення Житомира склало 360 кВт. Це мізер. 

Також вкладаємося в альтернативні джерела. У нас працює ТЕЦ на альтернативному паливі. Розробили проєкт будівництва сонячної електростанції для потреб водоканалу. Ця СЕС на 2,8 МВт закриє 50% потреб водоканалу. 1 МВт нам подарував німецький благодійний фонд. За свої кошти купуємо 1,8 МВт. Вартість – близько $1,3 млн. Найближчим часом затвердимо фінансування. Також ми отримали два газопоршневих генератори, які на 40% покриють потреби в електроенергії теплокомуненерго. 

Потреба часу – закупаємо пікапи, щоб забезпечити наші енергообʼєкти силами ППО. Це дозволить подвоїти кількість розрахунків протиповітряної оборони. 

Як минулої зими Житомир уник тривалих відключень 

Минулої зими у нас майже не було відключень. Житомир не отримував більше енергії, ніж інші міста. Проте нам вдалося суттєво зменшити базовий рівень споживання. Ми зібрали бізнес і обговорили, як бути в цій ситуації. Деякі великі підприємства перейшли на роботу в суботу та неділю, а також на роботу у нічні зміни, коли загальне споживання менше. Були розроблені тижневі графіки, коли які підприємства працюють.

Проте лишалася проблема вечірніх і ранкових піків споживання, коли електроенергії не вистачало. Щоб вийти з цієї ситуації, ми на декілька годин відключали частину теплових котлів та водонапірних насосів, а також зупиняли частково електротранспорт. Це ніяк не впливало ні на водозабезпечення, ні на опалення. Проте дозволяло зекономити 9-12 МВт й уникнути відключень. 

Це величезна та кропітка робота. Але завдяки цьому вартість оренди в Житомирі зросла у 2 рази й знайти вільну квартиру дуже важко. До нас переїхало багато людей з інших регіонів. 

Сергій Пірієв

Сухомлин: «Минулої зими у нас майже не було відключень». Фото Сергій Пірієв

Про необхідність будівництва сміттєспалювального заводу 

В Україні є великий потенціал у сфері перероблення та спалювання сміття. Ми вже розробили ТЕО сміттєспалювального заводу разом з фінською компанією. Будівництво заводу займе два роки. Цей завод вироблятиме електроенергію і тепло. Завдяки заводу ми зекономимо близько 20 млн кубометрів газу, тобто половину від поточного споживання Житомира. 

Вартість такого заводу – €50 млн. Зараз активно шукаємо фінансування. Близько 30% вартості – це системи очищення, які роблять його безпечним для екології. Окупність проєкту – 6-7 років.  

Можу з впевненістю сказати, що кожне велике місто з населенням понад 200 000 людей може на 30% забезпечити себе теплом і електроенергією завдяки спалюванню сміття.  

Також з болгарською компанією зараз працюємо над встановленням газотурбінної станції на 20 МВт тепла й електрики. Ми пропонуємо цій компанії гарантований викуп цієї енергії, тому їм вигідно вкладати свої гроші. 

мер Житомира Сергій Сухомлин /Сергій Пірієв

Сергій Сухомлин: «Вартість оренди в Житомирі зросла у 2 рази, оскільки у нас майже не було відключень». Фото Сергій Пірієв

Чому інші міста відстають від Житомира?

Мені особисто дуже цікава тема енергозаощадження, відновлювальної енергетики. Я цим живу і в цьому розбираюся. Чому багато мерів цим не займаються? Бо ремонт парків, чи доріг набагато простіший та дешевший, а виборець одразу бачить результат. 

У Житомирі не найкращі дороги. Я людям чесно кажу: ми пʼять років робитимемо мережі, а вже потім – дороги. Торік трошки почали ремонтувати дороги. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні