В Україні – війна, у світі криза. Як диверсифікувати інвестиційний портфель, щоб не втратити /Getty Images
Категорія
Гроші
Дата

В Україні – війна, у світі криза. Як диверсифікувати інвестиційний портфель, щоб не втратити

Getty Images

Ризики воєнних дій закладають у всі фінансові прогнози світу. Тому стратегія інвестора має будуватися на тотальній диверсифікації портфеля. Як це зробити ефективно

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

На наших очах світ ділиться на англосаксонський (західну цивілізацію) і світ, що тяжіє до Китаю – країни, що розвиваються, які об'єднуються навколо позицій, недружніх західному світу. Сам Китай намагається балансувати, щоб не втратити взаємодії зі США, Європою, Великою Британією – за оцінками Goldman Sachs, індекс геополітичної напруги тримається на максимумі за останні десятиліття.

Це створює нову геополітичну картину світу, де США дистанціюється від про-китайських азіатських країн, репатріюючи важливі технологічні виробництва (напівпровідники та елементи машинобудування) з метою захисту від ризиків торгових воєн.

У той же час Китай посилює свої позиції за рахунок партнерства, спрямованого на імпорт ресурсів, що видобуваються, і енергетики. При цьому він впроваджує альтернативні джерела енергії, зелені виробництва та електромобілі. За підсумками 2022 року частка електромобілів досягла 20%, а кількість національних брендів, що їх виробляють, – 300, згідно з даними HSBC China EV Tracker.

Країни, що знаходяться «посередині» та балансують між двома полярностями, отримують унікальні можливості зростання. За оцінкою Morgan Stanley, до 2030 року Індія може стати третьою економікою, а її ВВП подвоїться від поточних рівнів.

У таких умовах інвестиційна стратегія має будуватися на тотальній диверсифікації. Те, що зараз переживають українці, так чи інакше протягом наступних десятиліть можуть відчути різні народи по всьому світу. Ризики військових дій закладають у всі фінансові прогнози, оскільки вони сприймаються не ефемерними, а цілком реальними.

Диверсифікація інвестицій насамперед має бути реалістичною, а не передбачуваною.

Географічна диверсифікація

Активи у Польщі, Чехії та Німеччині важко назвати повноцінно диверсифікованими, оскільки це близько розташовані одна до одної економіки в межах Єврозони. Якщо війна вийде за межі України та піде далі регіоном, це тією чи іншою мірою торкнеться кожної з них. Така собі подібність географічної диверсифікації в рамках Європи – Польща та Португалія, оскільки в Португалію якщо попередні війни й доходили, то з мінімальними втратами.

З боку великого капіталу та великих інвесторів, скажімо, з Нью-Йорка, Європа сприймається як єдиний організм і цілісний консолідований актив із невеликими локальними відмінностями.

Війна в Україні для американського фінансиста – те саме, що війна в Європі, адже відстань між Києвом та Берліном утричі коротша, ніж між Нью-Йорком й Сан-Франциско. З огляду на те, що США на сьогодні – найсильніша економіка у світі, яка у фінансовому плані задає тренди, таке сприйняття відкладає відбиток на курс євро – схожа ситуація з європейською валютою була під час югославської війни.

Диверсифікація за критерієм економічної та монетарної політики

Залежно від того, чи це Федеральна резервна система США, чи європейський, китайський, британський центробанк, треба враховувати, які сектори економіки та які акції (приватних чи громадських компаній) будуть захисними. І як ця монетарна політика вже вплинула на вартість активів.

Наприклад, ситуація в Європі робить більш доцільним інвестування в нециклічні сектори економіки та енергетичний сектор, а в Китаї – сектор IT, що просів, і циклічні реальні сектори економіки.

У 2022 році закінчилася ера низьких процентних ставок та м'якої монетарної політики у США та Європі. Гроші знову стали коштувати дорого (3-5-8% і вище), що вплинуло на всі класи активів, насамперед ліквідні активи, такі як акції, облігації, державні та корпоративні борги.

Зараз цей вплив поступово перетікає (залежно від регіону – десь сильніше, десь слабше) у приватний бізнес та на ринок нерухомості. У багатьох регіонах вартість нерухомості падає, оскільки дорожчає вартість кредитування, знижується рівень заощаджень через інфляцію, що росте, і падає попит. Це інертний актив, із яким люди готові розлучатися в останню чергу, тому зміна ціни на нього завжди відбувається з затримкою. Може навіть виникнути ситуація, коли ринок акцій зростатиме, а нерухомість продовжуватиме опускатися.

Диверсифікація грошових потоків

Для забезпечення стійкої прибутковості важливо формувати інвестиційний портфель так, щоб при падінні однієї або кількох груп активів його вартість компенсувалася подорожчанням інших активів, у які перетікає ліквідність. Приклад такої комбінації: облігації інвестиційного рівня та високоприбуткові облігації, акції компаній із 11 секторів економіки, акції приватних компаній на пізній стадії/pre-IPO. Зупинимося на кожному компоненті.

Акції громадських компаній. Насамперед це компанії з сектору охорони здоров'я, споживчого, комунального сектору. Серед них Merck, Exxon Mobil, Schlumberger та ін. Прибутковість одного з наших портфелів, що включає акції 20 компаній, які відповідають зазначеним вище критеріям, у 2022 році склала 12,8% без урахування виплати дивідендів.

За оцінками Morgan Stanley Prime, компанії з сектору технологічних інновацій втратили 50-80% вартості, але не втратили інвестиційну привабливість (якщо говорити про обрій 5-7 років). Це бізнес, який може швидко розвиватися на дешевих грошах і на готовності ринку інвестувати у ризик.

Ризики спонукали інвесторів шукати безпечніші активи. Але економіка циклічна, і ми обов'язково побачимо ренесанс сильних компаній технологічного сектору, які відіграють у ціні та принесуть 300-400% на інвестиції, зроблені зараз за доступною ціною.

Тут доречна аналогія з банками, які постраждали під час кризи 2007-2009 років. Деякі з них на кшталт JP Morgan відновили вартість і навіть зросли в ціні порівняно з піковим рівнем 2007-го, а деякі (особливо європейські банки) так і не змогли цього зробити. Усе залежить від якості аналізу компаній та прогнозу.

Ринок приватного капіталу цікавий тим, що він меншою мірою (порівняно з публічним) схильний до впливу новинного фону й волатильності. Історично ринки приватного капіталу з допомогою нижчої ліквідності та специфіки бізнесу перевищували у дохідності громадські ринки. У період з 2001 по 2021 роки прибутковість глобальних приватних інвестицій становила 13,8% на рік порівняно з 7,1% в акціях, що торгуються на біржі, зазначається у річному звіті PitchBook.

Також варто включати до портфелю боргові інструменти, корпоративні облігації з високим кредитним рейтингом, держоблігації США з невеликою дюрацією, бонди, приватний борг. Вони можуть забезпечити отримання доходу у короткостроковій перспективі – у вигляді квартальних, піврічних чи річних купонів. Це важливо для людей, які втратили або ризикують втратити грошовий потік від основного бізнесу.

Зазвичай після тривалого ринкового просідання боргові інструменти починають зростати раніше фондового ринку. Це хороша можливість побудови диверсифікованого інвестиційного портфеля зі збільшенням частки більш ризикових активів за умов, коли матеріалізація цих ризиків мінімальна.

Комплексна диверсифікація та побудова гнучких інвестиційних стратегій – дві основні умови успішного інвестування під час глобальних змін. Зараз відповідні умови для того, щоб придбати перспективні активи за доступною ціною та сформувати портфель, який дасть змогу почуватися впевнено за будь-якого розвитку подій у світі.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні