Категорія
Новини
Дата

$15 млрд на чотири роки, покриття старих боргів та участь країн G7. Forbes дізнався, яку програму МВФ хоче бачити український уряд

Україна готується до предметних перемовин із МВФ щодо програми на чотири роки обсягом $15 млрд. Проте поки що остаточних домовленостей із Фондом немає. Про це йдеться в редакційній статті Forbes про візит до Києва очільниці МВФ Кристаліни Георгієвої.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Окрім озвученої суми, українська сторона хоче бачити у програмі МВФ такі параметри. Термін – чотири роки. Частота виділення коштів – раз на квартал. Програма починається в першому або другому кварталі 2023-го. Разом із МВФ до фінансування долучаються країни G7, але впродовж пʼяти років. Вони фінансуватимуть як дефіцит бюджету, так і програму відновлення та реформ. Ймовірно, це відбуватиметься через адміністративний рахунок у МВФ, відкритий для України ще у перші місяці війни.
  • Цього року Україна хотіла б отримати щонайменше $3 млрд від Фонду, оскільки саме таку суму уряд має виплатити у 2023-му МВФ за старими кредитами, розповідав наприкінці минулого року співрозмовник в уряді. «Це питання бентежить і інших партнерів, які, власне, і погодились фінансувати дефіцит нашого бюджету», – зазначив він.
  • Візит Георгієвої, за визначенням одного зі співрозмовників дотичних до перемовин з боку Кабміну, був «швидше робочим, ніж політичним». «Обговорювалися досить технічні деталі, наприклад, чи можуть гроші на відновлення йти через канали МВФ», — зазначає посадовець.
  • Усі високопосадовці, з якими Forbes на правах анонімності обговорював результати приїзду очільниці Фонду (чотири співрозмовники в уряді та НБУ), поки воліють не поспішати з висновками стосовно того, як МВФ сприймає український варіант довгострокової програми. «Про певні анонси нової програми говорити поки що рано, це має йти від Фонду», – каже один із членів уряду.
  • Однією з цілей приїзду Георгієвої було особисто поспілкуватися з українськими посадовцями, від яких залежить майбутня економічна політика в Україні, вважає посадовець близький до Кабміну. «Всіх на заході дуже цікавить, яким ми бачимо економічний розвиток, хто ця економічна команда, які пріоритети і так далі», – зазначає він.
  • Україна може домовитися з Фондом про нову програму МВФ до кінця першого кварталу. Цьому передуватиме ряд обовʼязкових бюрократичних етапів, як-от засідання Ради МВФ чи місії Фонду, зазначає один з учасників перемовин з української сторони.
  • «Ми можемо вийти на затвердження Радою директорів в кінці березня, – каже він . – Але для цього мають зійтися усі зірки: ми не напартачимо, а стаф Фонду витримає цю інтенсивність».

Контекст

Як повідомив за результатами зустрічей у Києві премʼєр Денис Шмигаль, Україна розраховує на багаторічну програму обсягом понад $15 млрд.

Візит відбувся за чотири дні після того, як Україна отримала попереднє позитивне рішення щодо перегляду «моніторингової програми» (PMB). Його ще має затвердити Рада директорів МВФ.

Восени минулого року програма стала своєрідним компромісом між неготовністю Фонду фінансувати країну, що знаходиться в стані війни, та бажанням України отримати принаймні план дій, який, зрештою, призведе до отримання повноцінної програми МВФ. Наприклад, у вересні, коментуючи стан перемовин із Фондом, премʼєр Шмигаль характеризував позицію останнього як «абсолютно пасивну».

Україна вчасно виконала усі пʼять умов за PMB. Це три податкові законопроєкти у парламенті (скасування податкових перевірок, повернення контролю за використанням РРО, скасування 2% системи, що діяла з квітня), погашення заборгованості уряду за деякими бюджетними видатками, розробка концепту реформи системи соцзахисту, узгодження плану діагностики банківського сектору та обрання наглядової ради НАК «Нафтогаз».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні