Денис Шмигаль розраховує на $15 млрд від МВФ /Пресслужба КМУ
Категорія
Новини
Дата

Україна розраховує на $15 млрд від МВФ. Шмигаль і Георгієва в Києві обговорили довгострокову програму

Крісталіна Георгієва і Денис Шмигаль Фото Пресслужба КМУ

Україна розраховує на нову багаторічну велику програму з Міжнародним валютним фондом (МВФ) обсягом понад $15 млрд. Про це сказав премʼєр-міністр Денис Шмигаль після зустрічі в Києві з головою МВФ Крісталіною Георгієвою.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Україна досягла успіхів у реалізації Моніторингової програми, зокрема фіналізувала виконання всіх структурних маяків, наголосив Шмигаль.
  • За його словами, сторони торкнулися можливості започаткування нової багаторічної великої програми обсягом понад $15 млрд. 
  • Планується, що програма з МВФ складатиметься з двох частин: негайна фінансова підтримка та підтримка структурних реформ, що сприятимуть відновленню.
  • «Радий почути високу оцінку з боку МВФ зусиль уряду щодо підтримки макроекономічної стабільності та продовження ключових реформ попри війну», – зазначив Денис Шмигаль і подякував МВФ за важливу підтримку України.
  • Під час зустрічі з Георгієвою міністр фінансів Сергій Марченко зазначив, що в 2023 році потреба в додатковому зовнішньому фінансуванні для покриття дефіциту бюджету сягає $10 млрд. 
  • Марченко наголосив, що відкриття повноцінної довгострокової програми за підтримки МВФ сприятиме зменшенню дефіциту бюджету, підтриманню макроекономічної та фінансової стабільності. Окрім прямого залучення коштів від МВФ, це сприятиме мобілізації підтримки від інших донорів.
  • Водночас президент Володимир Зеленський напередодні у відеозверненні заявив, що почув від голови МВФ позитивну оцінку ефективності країни. «Провів переговори з директоркою МВФ, яка прибула в Київ. Мені було дуже приємно почути позитивну оцінку стійкості наших інституцій, дієвості та ефективності нашої країни в умовах такої жорстокої й тотальної агресії», – сказав Зеленський.

Контекст

23 листопада минулого року стало відомо, що місія МВФ та українська сторона досягли угоди на рівні персоналу щодо умов Моніторингової програми із залученням Ради МВФ (Program Monitoring with Board Involvement, PMB).

Моніторингова програма МВФ для України, яка не передбачає фінансування, триватиме до кінця лютого, про це в інтервʼю Forbes розповів голова НБУ Андрій Пишний. У разі успішного перегляду від Фонду далі сторони перейдуть до перемовин про повноцінну програму розширеного фінансування. 

ЄС та США підштовхують МВФ до остаточного доопрацювання планів багатомільярдної кредитної програми для України, оскільки прагнуть зміцнити фінанси країни, де триває війна, пише Financial Times. Фонд мав зустрітися з представниками України в середині лютого. Представники фонду планували зустрітися з українськими офіційними особами у Варшаві в середині лютого, щоби продовжити обговорення кредиту на суму від $14 млрд до $16 млрд, повідомили офіційні особи, знайомі з ходом переговорів. Мета – закінчити роботу до весни.

13 лютого місія МВФ на чолі з Гевіном Греєм розпочала дискусії з представниками влади України. Мета місії – підготовка Моніторингової програми.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні