Кристаліна Георгієва і Володимир Зеленський. /Офіс Президента України
Категорія
Гроші
Дата

$15 млрд починаючи з березня. Що Україні може принести візит до Києва директорки МВФ Кристаліни Георгієвої

Кристаліна Георгієва, директорка-розпорядниця МВФ, і Володимир Зеленський. Фото Офіс Президента України

У понеділок, 20 лютого, до Києва завітала директорка-розпорядниця МВФ Кристаліна Георгієва. Візит відбувся у момент, коли Україна готується до предметних перемовин із Фондом про програму фінансування на $15 млрд. Який меседж для української влади привезла очільниця МВФ?

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Новини про візит президента США Джо Байдена до Києва 20 лютого дещо відсунули на другий план приїзд до України цього ж дня директорки-розпорядниці Міжнародного валютного фонду Кристаліни Георгієвої.

Напередодні МВФ оголосив про успішний перегляд моніторингової програми, у якій зараз перебуває Україна. Вона не передбачає виділення грошей, але є «містком» до повноцінного фінансування. Як повідомив за результатами зустрічей у Києві премʼєр Денис Шмигаль, Україна розраховує на багаторічну програму обсягом понад $15 млрд.

За вдалого перебігу подій перший транш Україна може отримати вже наприкінці березня чи в квітні, кажуть два співрозмовники Forbes серед учасників перемовин з української сторони. Втім, про конкретні домовленості говорити поки що надто рано.

Чому Георгієва приїздила до Києва саме зараз та якою може бути майбутня програма МВФ для України?

У якому стані перемовини України з МВФ

Під час перебування у Києві Георгієва зустрілася з усіма ключовими центрами прийняття економічних рішень у державі – президентом, премʼєром, міністрами та головою НБУ. Окрема зустріч була з представниками бізнесу. Зокрема, у ній брали участь Томаш Фіала, Вʼячеслав Климов та Олександр Конотопський.

Візит відбувся через чотири дні після того, як Україна отримала попереднє позитивне рішення щодо перегляду «моніторингової програми» (PMB). Його ще має затвердити Рада директорів МВФ.

Восени минулого року програма стала своєрідним компромісом між неготовністю Фонду фінансувати країну, що знаходиться у стані війни, та бажанням України отримати принаймні план дій, який, зрештою, приведе до повноцінної програми МВФ. Наприклад, у вересні, коментуючи стан перемовин із Фондом, премʼєр Шмигаль характеризував позицію останнього як «абсолютно пасивну».

Зрештою, Україна вчасно виконала усі пʼять умов за PMB, тож найближчими днями урядовці зможуть розпочати предметну дискусію з Фондом щодо програми на $15 млрд, про яку говорив премʼєр Шмигаль.

За словами чотирьох співрозмовників Forbes серед високопосадовців, що беруть участь у дискусіях, окрім озвученої суми, українська сторона хоче бачити в програмі МВФ такі параметри.

  • Термін – чотири роки. Частота виділення коштів – раз на квартал.
  • Програма починається в першому або другому кварталі 2023-го.
  • Разом із МВФ до фінансування долучаються країни G7, але упродовж пʼяти років. Вони фінансуватимуть як дефіцит бюджету, так і програму відновлення та реформ. Ймовірно, це відбуватиметься через адміністративний рахунок у МВФ, відкритий для України ще в перші місяці війни.
  • Цього року Україна хотіла б отримати щонайменше $3 млрд від Фонду, оскільки саме таку суму уряд має виплатити в 2023-му МВФ за старими кредитами, розповідав наприкінці минулого року співрозмовник в уряді. «Це питання бентежить і інших партнерів, які, власне, і погодились фінансувати дефіцит нашого бюджету», – зазначав він.

На початку лютого видання FT повідомило, що США та ЄС підтримують якнайшвидше узгодження програми МВФ для України на $14–16 млрд. Мета – завершити перемовини до кінця весни. Про те, що Україна може отримати нову програму вже в березні, наприкінці 2022-го говорив і заступник директора МВФ від України Владислав Рашкован.

Кристаліна Георгієва і Денис Шмигаль /з особистої сторінки Дениса Шмигаля/facebook.com/dshmyhal

Кристаліна Георгієва і Денис Шмигаль Фото з особистої сторінки Дениса Шмигаля/facebook.com/dshmyhal

Про що Георгієва говорила в Києві

Візит Георгієвої, за визначенням одного зі співрозмовників, дотичних до перемовин з боку Кабміну, був «швидше робочим, ніж політичним». «Обговорювалися досить технічні деталі, наприклад, чи можуть гроші на відновлення йти через канали МВФ», – зазначає посадовець. Він попросив не згадувати свого прізвища та посади у цій статті.

Усі високопосадовці, з якими Forbes на правах анонімності обговорював результати приїзду очільниці Фонду (чотири співрозмовники в уряді та НБУ), поки що воліють не поспішати з висновками стосовно того, як МВФ сприймає український варіант довгострокової програми. «Про певні анонси нової програми говорити поки рано, це має йти від Фонду», – каже один із членів уряду.

з особистої сторінки Дениса Шмигаля/facebook.com/dshmyhal

Кристаліна Георгієва та Денис Шмигаль Фото з особистої сторінки Дениса Шмигаля/facebook.com/dshmyhal

$15 млрд починаючи з березня. Що Україні може принести візит до Києва директорки МВФ Кристаліни Георгієвої /Фото 1

Кристаліна Георгієва

з особистої сторінки Дениса Шмигаля/facebook.com/dshmyhal

Юлія Свириденко, Денис Шмигаль, Сергій Марченко, Владислав Рашкован Фото з особистої сторінки Дениса Шмигаля/facebook.com/dshmyhal

з особистої сторінки Дениса Шмигаля/facebook.com/dshmyhal

Юлія Свириденко, Денис Шмигаль, Сергій Марченко, Владислав Рашкован та Кристаліна Георгієва Фото з особистої сторінки Дениса Шмигаля/facebook.com/dshmyhal

з особистого архіву Kristalina Georgieva/twitter.com/KGeorgieva

Кристаліна Георгієва та Сергій Марченко Фото з особистого архіву Kristalina Georgieva/twitter.com/KGeorgieva

$15 млрд починаючи з березня. Що Україні може принести візит до Києва директорки МВФ Кристаліни Георгієвої /Фото 2

Кристаліна Георгієва на зустрічі з бізнесом

Попередній слайд
Наступний слайд

Однією з цілей приїзду Георгієвої було особисто поспілкуватися з українськими посадовцями, від яких залежить майбутня економічна політика в Україні, вважає посадовець, близький до Кабміну. «Всіх на заході дуже цікавить, як ми бачимо економічний розвиток, хто ця економічна команда, які пріоритети і так далі», – зазначає він.

З іншого боку, навіть сам факт присутності директорки МВФ у Києві вже є значним позитивом, вважає один із держменеджерів. «У релізі, опублікованому Фондом у пʼятницю, достатньо сигналів», – каже він. Фонд дійсно відзначив спільні зусилля уряду та НБУ, оцінивши виконання Україною PMB як «сильне».

Чи вдасться втілити плани та домовитися з Фондом про нову програму МВФ до кінця першого кварталу? Це реалістична, але непроста задача. Цьому передуватиме низка обовʼязкових бюрократичних етапів, як-от засідання Ради МВФ чи місії Фонду, зазначає один з учасників перемовин з української сторони.

«Ми можемо вийти на затвердження Радою директорів у кінці березня, – каже він . – Але для цього мають зійтися всі зірки: ми не напартачимо, а стаф Фонду витримає цю інтенсивність».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні