Категорія
Новини
Дата

3 млрд грн за 10 років. БЕБ оцінило втрати бюджету від діяльності криптобірж

Держбюджет за 10 років втратив щонайменше 3 млрд грн податків від роботи криптобірж, підрахували фахівці БЕБ. Головна проблема – відсутність законодавчого поля. Раніше Forbes писав, що новий законопроєкт про віртуальні активи можуть ухвалити вже восени.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Загальний обсяг торгів цих бірж тільки трьома віртуальними активами (BTC, ETH, USDT) за період їх діяльності з 2013 по 2023 роки перевищив $55 млрд, зазначають аналітики БЕБ.
  • Фахівці бюро пояснили, що з транзакцій стягується торгова комісія, яку кожна біржа встановлює самостійно. Як правило, це 0,1–1,5% від суми угоди. Середня торгова комісія становить 0,8% від обороту, що орієнтовно за 10 років досягло $445,5 млн.
  • При цьому згадані криптобіржі досі не сплачують податки в Україні, адже відсутня відповідна нормативна база, наголошується у повідомленні БЕБ.
  • У лютому 2022 року Верховна Рада ухвалила закон про віртуальні активи. Він набирає чинності з дня внесення та прийняття змін до Податкового кодексу. Але досі відповідні норми щодо особливостей оподаткування операцій з віртуальними активами не прийнято, зазначили в БЕБ.
  • «Поки питання затягується, держава продовжує втрачати десятки мільйонів податків щомісяця. Крім того, операції з криптовалютою можуть використовуватися для обходу санкцій, виведення коштів за кордон, незаконного грального бізнесу та скоєння кримінальних правопорушень», – наголосив заступник директора БЕБ Андрій Пащук.

Контекст

Українська криптоспільнота чекає на новий законопроєкт про віртуальні активи – детальніший, ніж чинний закон, підписаний президентом 15 березня 2022 року, та більш гармонізований із регулюванням у Європі. 

Україна може стати першою в Європі країною, що імплементувала європейські норми регулювання віртуальних активів МіСА. Останні кроки – оновлення закону 2021 року «Про віртуальні активи» та ухвалення змін до Податкового кодексу, що дозволять державі оподатковувати операції з криптовалютами.

Обидва пули змін уже напрацьовані. Законопроєкт про оподаткування презентували 14 червня. «Сподіваюся, закон ухвалять у вересні, а запрацює він уже з 2024-го», – каже член Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) Юрій Бойко.

Що про новації думає криптоком’юніті та чи стане це останнім кроком на шляху до легалізації криптовалют в Україні, читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні