Категорія
Новини
Дата

3 млрд грн за 10 років. БЕБ оцінило втрати бюджету від діяльності криптобірж

1 хв читання

Держбюджет за 10 років втратив щонайменше 3 млрд грн податків від роботи криптобірж, підрахували фахівці БЕБ. Головна проблема – відсутність законодавчого поля. Раніше Forbes писав, що новий законопроєкт про віртуальні активи можуть ухвалити вже восени.

Ключові факти

  • Загальний обсяг торгів цих бірж тільки трьома віртуальними активами (BTC, ETH, USDT) за період їх діяльності з 2013 по 2023 роки перевищив $55 млрд, зазначають аналітики БЕБ.
  • Фахівці бюро пояснили, що з транзакцій стягується торгова комісія, яку кожна біржа встановлює самостійно. Як правило, це 0,1–1,5% від суми угоди. Середня торгова комісія становить 0,8% від обороту, що орієнтовно за 10 років досягло $445,5 млн.
  • При цьому згадані криптобіржі досі не сплачують податки в Україні, адже відсутня відповідна нормативна база, наголошується у повідомленні БЕБ.
  • У лютому 2022 року Верховна Рада ухвалила закон про віртуальні активи. Він набирає чинності з дня внесення та прийняття змін до Податкового кодексу. Але досі відповідні норми щодо особливостей оподаткування операцій з віртуальними активами не прийнято, зазначили в БЕБ.
  • «Поки питання затягується, держава продовжує втрачати десятки мільйонів податків щомісяця. Крім того, операції з криптовалютою можуть використовуватися для обходу санкцій, виведення коштів за кордон, незаконного грального бізнесу та скоєння кримінальних правопорушень», – наголосив заступник директора БЕБ Андрій Пащук.

Контекст

Українська криптоспільнота чекає на новий законопроєкт про віртуальні активи – детальніший, ніж чинний закон, підписаний президентом 15 березня 2022 року, та більш гармонізований із регулюванням у Європі. 

Україна може стати першою в Європі країною, що імплементувала європейські норми регулювання віртуальних активів МіСА. Останні кроки – оновлення закону 2021 року «Про віртуальні активи» та ухвалення змін до Податкового кодексу, що дозволять державі оподатковувати операції з криптовалютами.

Обидва пули змін уже напрацьовані. Законопроєкт про оподаткування презентували 14 червня. «Сподіваюся, закон ухвалять у вересні, а запрацює він уже з 2024-го», – каже член Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) Юрій Бойко.

Що про новації думає криптоком’юніті та чи стане це останнім кроком на шляху до легалізації криптовалют в Україні, читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні