Категорія
Новини
Дата

59 українських стартапів отримали гранти від ЄС за програмою Seeds of Bravery. Загальна сума – €2 млн

1 хв читання

Протягом наступних 14 місяців Seeds of Bravery додатково виділить на підтримку української стартап-екосистеми ще €10 млн. Про це Forbes Ukraine повідимила пресслужба Українського фонду стартапів, що є одним із учасників програми.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Seeds of Bravery надала гранти 59 українським стартапам в межах чотирьох програм.
  • Зокрема, в межах програми «Інноваційне підприємництво» гранти до €25 000 для підтримки безперервності бізнесу та просування компаній, очолюваних жінками, отримав 21 стартап. Середи них: розробник сервісу ШІ-субтитрів для відео Verba, ШІ-сервіс відбору фотографій для фотографів і ретушерів WedCulling, віртуальний асистент для персоналізованого лікування захворювань Apixmed тощо.
  • Гранти до €25 000 за програмою «Інкубатори глибоких технологій» виграли 10 проєктів. Вона передбачає фінансування стартапів на ранніх стадіях, що ще не мають мінімально життєздатного продукту (MVP). Серед переможців: ШІ-платформа для агрегування сільськогосподарських даних GreenSync.ai, розробник акумуляторів R.Flo, портативна автономна система очищення води OptySun тощо.
  • До €25 000 у межах програми «Відбудова України» отримають сім команд. Зкорема, це розробник конструктора каркасів для дерев’яного будинку Zberydim, медична платформа Nasnaga, маркетплейс для виробників і покупців фермерської та ремісничої продукції Harvy Market.
  • 21 стартап отримає гранти до €50 000 у межах програми «Масштабування та акселерація у сфері глибоких технологій». Серед них: ШІ-платформа для пошуку та видобутку корисних копалин Beholder, розробник програмного забезпечення для оптимізації квантових обчислень Haiqu, розробник екопакування S.Lab.

Контекст

Із початку 2024 року в Україні запущені три великих національних грантових програми для «цивільних» українських технологічних стартапів загальним обсягом $24,5 млн. Найбільша з них – Seeds of Bravery, проєкт вартістю €20 млн, який фінансує Європейський Союз у межах Європейської інноваційної ради (EIC).

Фокус Seeds of Bravery – deep-tech проєкти з різних індустрій, що мають глибокі технологічні розробки. Попередня подача заявок відбувається на платформі польського акселератора FundingBox – він перевірятиме, чи відповідає компанія умовам програми. Якщо попередня заявка буде схвалена, потрібно буде пройти повну реєстрацію на платформі УФС, що відповідає за «інфраструктуру» програми.

Як працюють інші програми, доки держава підтримує лише defence-інновації – у матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд