Категорія
Новини
Дата

€70 млн для бізнесу. ЄБРР надасть ПроКредит Банку гарантію для нового кредитування

1 хв читання

Європейський банк реконструкції та розвитку надає українському ПроКредит Банку гарантію, яка підтримає €70 млн нового кредитування для малих і середніх підприємств, повідомляє пресслужба ЄБРР.

Ключові факти

  • ЄБРР уклав із ПроКредит Банком нефінансовану угоду про розподіл портфельного ризику, яка дозволить надати нове фінансування для приватного сектору в Україні на загальну суму €70 млн.
  • Гарантія ЄБРР покриє до 50% кредитного ризику ПроКредит Банку в Україні за новими субкредитами для приватних компаній, які працюють в Україні.
  • Угода дозволить банку надати фінансування українським приватним компаніям у таких критично важливих галузях, як сільське господарство, виробництво, транспорт і фармацевтика. 
  • Це вже четверта угода про розподіл ризику, укладена з українським банком з початку війни. Вона збільшує загальний обсяг підтриманого ЄБРР нового фінансування ПроКредит Банку до €165 млн.
  • До 15% охоплених гарантією кредитів підуть на підтримку довгострокових інвестицій малих і середніх підприємств (МСП) у зелені технології.

Контекст

ЄБРР збільшив обсяги інвестицій після російського вторгнення у лютому 2022 року і вже в жовтні 2023-го перевищив свою мету інвестувати €3 млрд в Україні протягом 2022–2023 років.

У травні 2023 року ЄБРР у своєму звіті «Регіональні економічні перспективи» повідомив, що пʼятирічний період відновлення України вимагатиме додаткових інвестицій у розмірі близько $50 млрд на рік завдяки припливу іноземного капіталу, зокрема приватного.

У 2023 році керуючі ЄБРР ухвалили рішення збільшити оплачений капітал на €4 млрд до €34 млрд з метою надання подальшої підтримки Україні.

Минулого року ЄБРР надав €2,1 млрд в Україні, що на 23,5%, або на €0,4 млрд, більше, ніж у 2022 році. Загальний обсяг коштів, виділених в Україні з початку російського вторгнення, сягнув €3,8 млрд.

ЄБРР планує інвестувати в Україну до €10 млрд протягом наступних пʼяти років, повідомили в інтервʼю Forbes Ukraine віце-президент ЄБРР Юрген Рігтерінк та директор банку в країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патрон.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні