Категорія
Новини
Дата

ЄБРР за 2023 рік збільшив підтримку України майже на чверть до €2,1 млрд

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надав €2,1 млрд в Україні у 2023 році, що на 23,5%, або на €0,4 млрд більше, ніж у 2022 році, йдеться у пресрелізі. Загальний обсяг коштів, виділених в Україні з початку російського вторгнення, сягнув €3,8 млрд.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Інвестиції в Україні під час війни планується продовжувати на рівні близько €1,5 млрд на рік, сказано у повідомленні.
  • Протягом 2022-2023 років ЄБРР вдалося мобілізувати для України близько €1,6 млрд донорських коштів включно з нефінансованими гарантіями, понад €409 млн з цієї суми було виділено у 2023 році. Майже половину донорських ресурсів надав Європейський Союз. значні внески також зробили окремі донори, у тому числі Канада, Норвегія, Іспанія та Нідерланди.
  • У 2023 році ЄБРР виділив €1 млрд у приватному секторі, у тому числі €600 млн кредитних коштів через партнерські фінансові установи в Україні та €400 млн у рамках своєї Програми сприяння торгівлі.
  • ЄБРР наразі має п’ять пріоритетних сфер інвестицій в Україні: енергетична безпека, життєво важлива інфраструктура, продовольча безпека, торгівля та підтримка приватного сектору. 
  • ЄБРР планує оприлюднити свої фінансові результати навесні цього року.

Контекст

ЄБРР був заснований у 1991 році і з того часу інвестував понад €190 млрд у більш ніж 6800 проєктів.

ЄБРР збільшив обсяги інвестицій після російського вторгнення у лютому 2022 року і вже у жовтні 2023 року перевищив свою мету інвестувати €3 млрд в Україні протягом 2022-2023 років.

У травні 2023 року ЄБРР у своєму звіті «Регіональні економічні перспективи» повідомив, що пʼятирічний період відновлення України вимагатиме додаткових інвестицій у розмірі близько $50 млрд на рік завдяки припливу іноземного капіталу, зокрема приватного.

У 2023 році керуючі ЄБРР ухвалили рішення збільшити оплачений капітал на €4 млрд до €34 млрд з метою надання подальшої підтримки Україні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні