Категорія
Новини
Дата

ЄБРР прогнозує сповільнення зростання ВВП України до 3% у 2024 році

1 хв читання

Економіка України зросте на 3% у 2024 році в порівнянні з 5,3% за підсумками 2023-го, йдеться в опублікованому 15 травня звіті «Регіональні економічні перспективи» Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Ключові факти

  • Хоча на зростання українського ВВП у 2023 році вплинув рекордний врожай, нещодавні військові дії, що призвели до пошкодження електроенергетичної інфраструктури країни, є одним із факторів, які, ймовірно, стримуватимуть подальше зростання у 2024 році, йдеться у звіті ЄБРР.
  • Обмежений внутрішній попит, брак робочої сили та недостатня кількість інвестицій також відносяться до факторів, які, ймовірно, обмежують перспективи зростання економіки України.
  • Із позитивних моментів ЄБРР виділив роботу українського чорноморського коридору, що усунув невизначеність щодо використання Чорного моря для експорту агропродукції, металів та руд.
  • «Відновлення експорту та збільшення внутрішнього військового виробництва, ймовірно, призведе до економічного зростання на 3% у 2024 році та прискорення до 6% у 2025-му. Однак ризики залишаються високими, зокрема, повʼязані з руйнуванням портової та електричної інфраструктури», – зазначив ЄБРР.

Контекст

Уряд України очікує, що цього року економіка продовжить відновлення – на 4,5-4,6%. Проте, за словами міністерки економіки Юлії Свириденко, через ракетні обстріли, в першу чергу української енергетичної інфраструктури, цей показник може погіршитися. «Але наш базовий прогноз поки що на рівні 4,6%», – зазначила вона.

В оновленому макропрогнозі на 2024 рік НБУ погіршив зростання ВВП з 3,6% до 3%. Проблемою для зростання економіки цьогоріч будуть стримані бюджетні видатки на початку року, блокування західного кордону та руйнування об’єктів енергетики. Натомість на користь зростання ВВП виступатимуть стабільна робота морського коридору, сприятлива погода та збільшення внутрішнього попиту, зазначає Нацбанк. 

Погіршила свій прогноз щодо ВВП на 2024 рік також інвестиційна група ICU – із 5% до 4,1%. Аналітики ICU зазначили, що економіка продовжує зростати у 2024 році прийнятними темпами, а масштабне руйнування енергетичної інфраструктури лише сповільнить, але не зупинить відновлення. 

Інвестиційний банк Goldman Sachs погіршив проноз зростання української економіки цьогоріч з 7% до 4,5%.

ЄБРР прогнозує сповільнення зростання ВВП України до 3% у 2024 році /Фото 1
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні