Категорія
Новини
Дата

Абрамович оскаржив санкції в Європейському суді. До нього це зробила ще низка російських олігархів

Мільярдер Роман Абрамович оскаржив санкції ЄС у Європейському суді загальної юрисдикції. Аналогічні позови до Ради Європи подали мільярдери Рашніков, Фрідман, Авен та інші бізнесмени, що потрапили під обмеження, пише російський Forbes.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Абрамович, щодо якого Брюссель ввів персональні санкції, подав позови до Ради Європи в Європейський суд загальної юрисдикції, випливає з картотеки суду. Заява про відкриття провадження зареєстрована 25 травня.
  • Основний акціонер Магнітогорського металургійного комбінату (ММК) мільярдер Віктор Рашніков також оскаржив своє потрапляння до списку санкцій ЄС. Його заява в суді була зареєстрована 24 травня.
  • Подав позов до Ради Європи в Європейський суд загальної юрисдикції й мільярдер Михайло Фрідман, за день до цього була зареєстрована заява про відкриття провадження, подана Петром Авеном.
  • У травні аналогічні позови подали держкорпорація ВЕБ.РФ та її голова Ігор Шувалов, акціонер «Магніта» Олександр Винокуров (зять голови МЗС Росії Сергія Лаврова), бізнесмени Дмитро Пумпянський (акціонер ТМК та групи «Сінара»), Вадим Мошкович (акціонер «Русагро») ), Ігор Кесаєв (акціонер ДК «Меркурій»), Андрій Мельниченко (акціонер «Єврохіма»), Дмитро Мазепін (співвласник «Уралхіма», «Уралкалія», «Тольяттіазота»).
  • Одним із перших в квітні позов до Європейського суду загальної юрисдикції подав мільярдер Алішер Усманов, персональні санкції проти якого було запроваджено 28 лютого.

Контекст

Обмеження щодо Абрамовича було запроваджено 15 березня у рамках четвертого пакету санкцій ЄС проти РФ. Своє рішення Брюссель обґрунтував тим, що Абрамович — «російський олігарх, який має давні та тісні звʼязки з Володимиром Путіним», що «допомогло йому зберегти своє багатство». Крім того, оподаткування бізнесу мільярдера є «істотним джерелом надходжень» до російського бюджету.

Абрамович також потрапив під санкції Великої Британії. Його звинуватили в причетності до дестабілізації України, підриву та загрози територіальній цілісності країни. Напередодні Абрамович офіційно перестав бути власником футбольного клубу «Челсі». Клуб продано за пʼять $5 млрд. Челсі» перейшов під контроль консорціуму інвесторів на чолі з американським бізнесменом Тоддом Боелі.

Раніше стало відомо, що країни «Великої сімки» можуть дозволити російським олігархам заплатити за вихід із санкцій. Кошти пропонують використати на відновлення України, писало AP із посиланням на урядовців у США та Канаді. Ні українська влада, ні самі підсанкційні бізнесмени з РФ нібито не проти такої ідеї.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні