Категорія
Новини
Дата

Угода з продажу «Челсі» закрита. Абрамович продав футбольний клуб за £4,25 млрд

Американський консорціум інвесторів на чолі з мільярдером Тоддом Боелі закрив угоду про придбання англійського футбольного клубу «Челсі», яким із 2003 року володів російський бізнесмен Роман Абрамович. Про це йдеться у звіті про розподіл акцій від 26 травня, опублікованому на сайті Companies House.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • 26 травня МЗС та мінфін Португалії дозволили Абрамовичу продати футбольний клуб. Абрамович став громадянином Португалії у квітні 2021 року.
  • «Дозвіл Португалії випливає з гарантії британської влади, яка передбачає, що виторг від продажу буде використано з гуманітарною метою і не принесе прямої або непрямої вигоди власнику клубу, який перебуває у списку санкцій ЄС», – йдеться в повідомленні португальського уряду.
  • Сума угоди становить £4,25 млрд. Із загальної суми інвестицій £2,5 млрд буде спрямовано на купівлю акцій клубу. Ці доходи переведуть на заморожений банківський рахунок у Великій Британії з наміром пожертвувати 100% на благодійні цілі.

Контекст 

З 2003 року «Челсі» належав російському мільярдеру Роману Абрамовичу. Він купив клуб за $187 млн. У березні 2022 року Абрамович виставив команду на продаж – до того, як потрапив під персональні британські санкції, введені у відповідь на вторгнення РФ в Україну.

Абрамович обіцяв направити гроші до фонду, який буде створено на користь постраждалих в Україні. Проте британський уряд мав сумніви у щирості мільярдера й вимагав юридичних гарантій того, що Абрамович не зможе заробити на продажі клубу.

7 травня «Челсі» оголосив, що про купівлю клубу з Абрамовичем домовилася група інвесторів на чолі з американським мільярдером Тоддом Боелі. 

25 травня правління англійської Премʼєр-ліги та британський уряд схвалили продаж «Челсі». Консорціум інвесторів готовий заплатити за «Челсі» $5,2 млрд. Це рекордна ціна для професійної спортивної команди. Попередній рекорд був зафіксований у 2019 році, коли Джо Цай заплатив близько $3,3 млрд за Brooklyn Nets і права на управління Barclays Center.

Статки Боелі оцінюють у $4,5 млрд, свідчать дані рейтингу Forbes Real-Time. Статки Абрамовича – $9,1 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні