Категорія
Новини
Дата

Агенція Міноборони з початку року закупила 350 000 дронів на 30 млрд грн

1 хв читання

З початку 2024 року Агенція оборонних закупівель Міністерства оборони закупила БпЛА та безпілотних літальних комплексів на 30 млрд грн. Загалом законтрактовано понад 350 000 дронів, повідомила пресслужба Міноборони. 

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • Йдеться як про найбільш затребувані військовими FPV та «мавіки», так і дороговартісні розвідувальні й ударні дрони літакового типу, що можуть працювати глибоко в тилу ворога.
  • 95% закуплених дронів є українського виробництва, що демонструє розвиток національних оборонних технологій і підтверджує якість української продукції, наголосив заступник міністра оборони Дмитро Кліменков. 
  • Українські виробники створюють висококонкурентні БпЛА, оскільки постійно співпрацюють з військовими та враховують їхні побажання і зміни умов поля бою, зазначила директор Агенції оборонних закупівель Марина Безрукова.
  • Крім того, Агенція оборонних закупівель вже законтрактувала понад 1,6 млн боєприпасів до БпЛА у вітчизняних виробників.

Контекст

6 лютого цього року президент Володимир Зеленський повідомив, що підписав указ «Про нарощування спроможностей Сил оборони», яким доручив Кабміну створити у ЗСУ Сили безпілотних систем.

За дорученням президента Кабмін разом із Генштабом мав опрацювати питання створення безпілотних систем як окремого роду сил у структурі ЗСУ і за підсумками роботи внести пропозиції на розгляд Ради національної безпеки та оборони.

Зеленський озвучив перелік завдань: спеціальні штатні посади під роботу з дронами, спеціальні підрозділи, ефективне тренування, систематизація досвіду, постійне масштабування виробництв і залучення найкращих ідей, найкращих спеціалістів у цю сферу.

Міноборони уклало контракти зі 102 вітчизняними постачальниками, з яких 45% – це виробники дронів, зазначав на початку серпня керівник департаменту політики закупівель Міноборони Гліб Канєвський. Український оборонно-промисловий комплекс на другому році повномасштабного вторгнення Росії зріс втричі – до $3 млрд. Серед 500 оборонних компаній, які працюють на цьому ринку, 80% – приватні.

20 серпня уряд схвалив законопроєкт, що законодавчо утверджує існування Сил безпілотних систем, а також виділив 24 млрд грн на закупівлю безпілотників для українських захисників.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд