Володимир Зеленський /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Сили безпілотних систем. Зеленський доручив створити новий рід військ ЗСУ

Президент Володимир Зеленський Фото Getty Images

Президент Володимир Зеленський доручив Кабінету міністрів із залученням Генерального штабу ЗСУ опрацювати питання щодо створення Сил безпілотних систем, йдеться в указі голови держави №51/2024, який оприлюднено на сайті Офісу президента. Очікується, що це буде окремий рід сил у структурі Збройних сил України.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Згідно з указом, за результатами опрацювання Кабмін має внести відповідні пропозиції на розгляд Ради національної безпеки та оборони України.
  • Документ ухвалено з метою нарощування спроможностей ЗСУ щодо використання безпілотних і роботизованих повітряних, морських та наземних систем, а також для застосування таких систем за призначенням.
  • У вечірньому відеозверненні президент заявив, що указ розпочинає створення Сил безпілотних систем. «І це не питання майбутнього – це те, що повинно дати цілком конкретний результат уже найближчим часом», – сказав Зеленський.
  • Президент додав, що перелік завдань чіткий: спеціальні штатні посади під роботу з дронами, спеціальні підрозділи, ефективне тренування, систематизація досвіду, постійне масштабування виробництв і залучення найкращих ідей, найкращих спеціалістів у цю сферу.
  • «Це завдання і для армії, і для Міноборони та уряду загалом. І, щоб дати необхідну координацію в Силах оборони, забезпечити належний рівень планування та якість логістики, у структурі ЗСУ будуть створені Сили безпілотних систем», – повідомив він, додавши, що відповідні пропозиції будуть внесені на розгляд РНБО.
  • За словами віцепремʼєра Михайла Федорова, рішення президента про створення безпілотних військ «стане потужним поштовхом до технологічного й інноваційного розвитку ЗСУ».
  • «За цей час дрони докорінно змінили ситуацію на полі бою. Вони ефективно зупиняють атаки росіян та підтримують контрнаступ Сил оборони України. Абсолютну більшість техніки вражають саме безпілотниками», – написав очільник Мінцифри.

Контекст

Уряд виділив 40 млрд грн у 2023 році, які інвестує в українських виробників безпілотників, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на річниці проєкту «Армія дронів». Він додав, що Кабмін схвалив рішення, що сприятиме масовому виробництву боєприпасів для дронів.

За даними Мінстратегпрома, Україна виробляє на місяць десятки аналогів іранських «шахедів». У листопаді гендиректор УОП Герман Сметанін повідомив, що новий український дрон-камікадзе з дальністю ураження 1000 км потрапив у серійне виробництво.

Раніше Федоров заявляв, що Україна цьогоріч зможе виготовити 1 млн дронів або навіть більше. Коментуючи заяву президента Володимира Зеленського, який оголосив план на виробництво Україною 1 млн дронів для ЗСУ, Федоров зазначив, що ця цифра є «достатньо реалістичною». Очільник Мінцифри зазначив, що у 2024-му буде вироблено більше дронів, ніж до цього, але багато залежить від характеристик безпілотників. На думку Федорова, Україна спроможна виробити запланований 1 млн дронів протягом року, а може й більше, якщо йдеться про FPV.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні