Категорія
Новини
Дата

Уряд виділив 24 млрд грн на закупівлю дронів для Сил безпеки й оборони

1 хв читання

Кабінет Міністрів схвалив законопроєкт, що законодавчо утверджує існування Сил безпілотних систем, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Також уряд виділив 24 млрд грн на закупівлю безпілотників для українських захисників.

Раніше за ініціативи президента Володимира Зеленського в структурі ЗСУ створений окремий рід військ – Сили безпілотних систем.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • За словами очільника уряду, сьогодні було виділено 24 млрд грн на закупівлю безпілотників, оскільки сучасна війна неможлива без потужної армії дронів, яка діє ефективно та взаємодіє з іншими родами військ.
  • «У виробництві та застосуванні безпілотників Україна зробила справжній прорив. Державою вже законтрактовано 1 млн дронів, 500 українських компаній виробляють БпЛА», – заявив Шмигаль.
  • Прем’єр-міністр додав, що Україна у війні з Росією робить ставку на інновації, асиметричні відповіді та підходи.

Контекст

6 лютого цього року президент Володимир Зеленський повідомив, що підписав указ «Про нарощування спроможностей Сил оборони», яким доручив Кабміну створити у ЗСУ Сили безпілотних систем.

За дорученням президента Кабмін разом із Генштабом мав опрацювати питання створення безпілотних систем як окремого роду сил у структурі ЗСУ і за підсумками роботи внести пропозиції на розгляд Ради національної безпеки та оборони.

Зеленський озвучив перелік завдань: спеціальні штатні посади під роботу з дронами, спеціальні підрозділи, ефективне тренування, систематизація досвіду, постійне масштабування виробництв і залучення найкращих ідей, найкращих спеціалістів у цю сферу.

«Агентство оборонних закупівель» Міноборони уклало контракти зі 102 вітчизняними постачальниками, з яких 45% – це виробники дронів, повідомив керівник департаменту політики закупівель Міноборони Гліб Канєвський. Український оборонно-промисловий комплекс (ОПК) на другому році повномасштабного вторгнення Росії зріс втричі – до $3 млрд. Серед 500 оборонних компаній, які працюють на цьому ринку, 80% – приватні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд