Категорія
Новини
Дата

Аграрії вже можуть подати заявки на компенсацію вартості розмінування земель

1 хв читання

Аграрії вже можуть подати заявки на компенсацію вартості розмінування земель /Getty Images

Getty Images

Мінагрополітики спільно з Мінекономіки та Центром гуманітарного розмінування відкрили прийом заявок на компенсацію вартості розмінування сільськогосподарських земель через Державний аграрний реєстр, повідомила пресслужба Мінагрополітики. Загалом на програму компенсацій в держбюджеті закладено 3 млрд грн.

⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Деталі

  • Програма поширюється як на землі, які перебувають у власності агровиробників, так і на ділянки, які вони орендують.
  • Участь у програмі можуть брати агровиробники, землі яких розташовані на деокупованих територіях, де після проведення нетехнічного обстеження підтверджена забрудненість або імовірна забрудненість вибухонебезпечними предметами. Фермерські господарства не повинні мати податкового боргу, не бути банкрутами, не належати громадянам держави-агресора та не перебувати у санкційному списку. Загалом на програму компенсацій в державному бюджеті закладено 3 млрд грн.
  • Верифікацію, поданих фермерами заявок, здійснює Центр гуманітарного розмінування. Він же оголошує в системі Прозорро аукціони з надання послуг розмінування, а після визначення оператора-переможця і фінальної вартості розмінування, перераховує 80% суми на спеціальний рахунок. Ще 20% на рахунок вносить фермер.
  • На сьогодні участь в програмі беруть два державні банки – Приватбанк і Ощадбанк. З часом до програми долучаться інші банки, частка держави в яких складає понад 50%. Відповідно, фермеру потрібно відкрити в одному із таких банків рахунок, на який перераховуватимуть кошти.
  • Оператор протимінної діяльності отримає всю зарезервовану суму після завершення розмінування та підтвердження виконаних робіт з боку Центру.
  • Фермер також може отримати компенсації за вже розміновані землі сільгосппризначення в період з 24 лютого 2022 року по 15 квітня 2024 року. Для цього він має заповнити та подати заявку на отримання компенсації на адресу Центру гуманітарного розмінування.

Контекст

Минулого року сапери обстежили 274 000 га сільськогосподарських земель, 208 000 га на той момент було передано у використання аграріям. Мінекономіки повідомляло, що 274 000 га обстежених земель – це 58% того, що було заплановано зробити за чотири роки. Протягом 10 років планується повернути у використання 80% потенційно замінованих територій.

Вартість розмінування пріоритетних земель може становити понад $1,5 млрд. Орієнтовна вартість нетехнічного обстеження 1 га – 5000–7000 грн.

Понад 170 000 кв. км України забруднені вибухонебезпечними пристроями. Наразі розмінування цих територій – завдання, ціною у $37 млрд, порахував Світовий банк. Про активний приватний ринок розмінування в Україні говорити ще зарано, але він розвиватиметься. Як залучити інвесторів і з якими проблемами вони можуть стикнутися, читайте в колонці Віктора Карвацького, співзасновника консалтингової фірми DataDriven.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд