Категорія
Війна
Дата

Бізнес на розмінуванні. Чому вихід на ринок гуманітарного розмінування складніший, ніж здається, та як розпочати протимінну діяльність? Розповідає аналітик Віктор Карвацький

розмінування міни /Getty Images

Світовий банк оцінює вартість розмінування України у $37 млрд. Фото Getty Images

Повномасштабне вторгнення породило проблему – заміновані території. Понад 170 000 кв. км України забруднені вибухонебезпечними пристроями. Наразі розмінування цих територій – завдання, ціною у $37 млрд, порахував Світовий банк. Про активний приватний ринок розмінування в Україні говорити ще зарано, але він розвиватиметься. Як залучити інвесторів і з якими проблемами вони можуть стикнутися? Розповідає Віктор Карвацький, співзасновник консалтингової фірми DataDriven

Повномасштабне російське вторгнення спровокувало масове використання різних вибухонебезпечних пристроїв та боєприпасів, як наслідок – заміновано понад 174 000 кв. км земель України (28% усієї площі країни). Світовий банк оцінює вартість розмінування України у $37 млрд. Для порівняння, загальна сума видатків державного бюджету України на 2024 рік становить близько $77 млрд. 

Наразі на ринку розмінування є багато державних і неприбуткових гравців зі статусом операторів протимінної діяльності. Щоправда, їх присутність дає змогу задовольнити лише частину потреб. Наприклад, найбільша світова благодійна організація з гуманітарного розмінування HALO Trust з 2022-го розмінувала в Україні близько 3,15 кв. км території (0,0018% замінованої території).

Існує гостра потреба залучити більше приватних гравців на український ринок розмінування. Але процес виходу може бути важчим, ніж здається.

розмінування /DataDriven

Учасники ринку розмінування зі статусом операторів протимінної діяльності. Фото DataDriven

П’ять точок дотику з ринком розмінування

Сертифікація

Для будь-якої пов’язаної з протимінною справою діяльності в Україні необхідний сертифікат. Процес сертифікації обладнання – на стадії розробки. Для операторів протимінної діяльності існує три сертифікаційних центри (від ДСНС, ДССТ та Міністерства оборони). 

Щоб отримати сертифікат, потрібно надати відповідні документи та провести польові випробування. Процес може бути тривалим. Зустрічаються ситуації, коли процес отримання різних типів сертифікатів затягувався майже на рік.

Функціонування одразу трьох сертифікаційних центрів може заплутувати: багато бізнесів у інших сферах звикли до одного регулятора. Але навпаки – сертифікаторів має бути ще більше, для покращення якості послуг та збільшення рівня конкурентності між ними за клієнтів: сертифікація теж потребує коштів та оплачується безпосередньо сертифікаційному центру.

розмінування /DataDriven

Кількість сертифікатів на ринку розмінування України. Фото DataDriven

Сегментація

Процес розмінування ширший, ніж здається. Є багато різних категорій: нетехнічне обстеження, технічне обстеження, розмінування вручну, розмінування з використанням машин, очищення району ведення бойових дій, знешкодження залишків війни, інформування населення та кінологічне розмінування.

Щоб займатися розмінуванням, неможливо отримати сертифікат на «все про все». Наприклад, нетехнічне обстеження та розмінування вручну потребують різної механіки роботи, засобів і відповідних фахівців. 

Інформуванням населення про мінну небезпеку займаються радше неприбуткові гравці через відсутність суттєвих можливостей комерціалізації у цьому сегменті. 

Чинних сертифікатів на розмінування з використанням машин в Україні всього чотири – українські виробники лише готуються до їхнього серійного виробництва. Деякі категорії, наприклад, застосування кінологічних підрозділів, все ще потрібно законодавчого врегулювати.

DataDriven

Типи сертифікатів для діяльності, пов’язаної з протимінною справою. Фото DataDriven

Рівень обізнаності про регуляцію

Для приватних розміновувачів структура української бюрократичної системи процесу занадто складна. Одночасна наявність координаційних установ, як от Національного органу з протимінної діяльності та Центру гуманітарного розмінування, не зрозуміла широкому загалу. Водночас на них можуть посилатися сертифікаційні центри, як на координаторів, старших за рівнем, у випадку потреби отримати необхідну інформацію про функціонування галузі. 

У такої розгалуженої мережі має бути певна «дорожня карта» для потенційних операторів і виробників обладнання. Має бути прозоре розуміння, як працює галузь.

Вартість

Ціна технічного обстеження території може сягати понад $3000 за гектар, а розчищення – до $30 000, згідно з оцінками КШЕ. Таким чином, з фінансового погляду плата за розчищення землі перевищує вартість земельної ділянки

Якщо землями громади займається держава руками ДСНС, то малі та середні фермерські підприємства не можуть оплатити послуги такої вартості з розмінування у приватних гравців. Оскільки пріоритетом є розмінування інфраструктури, ДСНС не займається розмінуванням земель малих та середніх фермерів.

Наразі державна підтримка ринку фокусується на створенні тендерного механізму, через який покриватиметься частина витрат приватних фірм на розмінування. Уряд працює над пілотною програмою підтримки приватного розмінування на близько 2 млрд грн в аграрному секторі, через відносну технічну легкість розмінування та пряму економічну вигоду. 

Згідно з умовами програми, держава компенсуватиме 80% вартості робіт – решту ж відсотків покриватиме фермер. 

На даному етапі, для активізації ринку розмінування потрібні або державне фінансування, або залучення коштів іноземних донорів.

Обладнання

Більшість компаній, що займаються розмінуванням на українському ринку, використовують продукцію світових брендів або продукти вітчизняних стартапів, які ще проходять сертифікацію.

Хоча ринок починає розвиватися через диверсифікацію українських промислових груп, розвиток високотехнологічних стартапів чи локалізацію виробництва в Україні трьох міжнародних гравців, нові гравці стикаються з проблемою сертифікації обладнання. 

Вітчизняні виробники незалежно від власного розміру, все ще вважають головною проблемою недоступність випробувань на полігонах і належної юридичної бази для розробки подібних систем безпосередньо в Україні. В Міністерстві економіки планують створити правила, щоб зробити можливим отримання сертифікатів та проведення інших необхідних процедур.

Ринок розмінування й ринок виробництва обладнання для розмінування потребують максимального впорядкування та державної підтримки. Це є нічим іншим, як прямим державним інтересом – розмінування залишається однією з ключових сфер, куди можна залучити іноземні інвестиції в умовах повномасштабного російського вторгнення.

Матеріал написано у співавторстві з Антоном Табуром та Олександром Буряченком, аналітиками консалтингової фірми DataDriven. Повний огляд комерційного ринку розмінування від DataDriven можна прочитати за лінком.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні