Піротехніки за минулий рік повернули у використання 208 000 га угідь
Категорія
Новини
Дата

Розмінування сільгоспземель. Піротехніки за минулий рік повернули у використання 208 000 га угідь

Піротехніки за минулий рік повернули у використання 208 000 га угідь. Фото: Facebook / Юлія Свириденко

Минулого року сапери обстежили 274 000 га сільськогосподарських земель, 208 000 га вже передано у використання аграріям, повідомила перший віцепремʼєр – міністр економіки Юлія Свириденко.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами Свириденко, 274 000 га обстежених земель – це 58% того, що було заплановано зробити за чотири роки.
  • Загалом, станом на початок року 174 000 квадратних кілометрів української землі було потенційно заміновано, зараз – 156 000 квадратних кілометрів.
  • Протягом 10 років планується повернути у використання 80% потенційно замінованих територій.
  • Уряд вже розробив Національну стратегію протимінної діяльності та планує напрацювати пропозиції для оновлення закону «Про протимінну діяльність в Україні», повідомила віцепремʼєр. 
  • Свириденко додала, що на цей рік уряд заклав у держбюджет 3 млрд грн на компенсацію аграріям, які купуватимуть послуги з очищення своїх полів у операторів протимінної діяльності. У цьому році програма компенсацій має запрацювати.
  • Також заплановано оновлення чинних стандартів, щоб сертифікація операторів і техніки для розмінування відбувалася швидше.
Розмінування сільгоспземель. Піротехніки за минулий рік повернули у використання 208 000 га угідь /Фото 1

Інфографіка: Міністерство економіки

Контекст

Проблема розмінування в Україні не нова: перші оператори протимінної діяльності почали працювати у 2015–2016 роках на Донбасі. Але масштаб проблем, який з’явився у 2022–2023 роках, не співставний із ресурсами, що були в України.

Вартість розмінування пріоритетних земель може становити понад $1,5 млрд. Орієнтовна вартість нетехнічного обстеження 1 га – 5000–7000 грн.

У липні в Мінекономіки заявляли, що міжнародні партнери планують виділити Україні $244 млн та спецтехніку на потреби гуманітарного розмінування.

Україна залучила близько €500 млн внесків на розмінування територій з урахуванням попередніх пакетів підтримки, заявляв у жовтні прем’єр Денис Шмигаль.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні