Категорія
Новини
Дата

Активи Медведчука досі не конфісковано. В НАЗК пояснили, чого не вистачає для прийняття рішення

1 хв читання

РНБО не запровадила санкції проти Віктора Медведчука, тому Мінʼюст не може звернутися до суду з клопотанням про конфіскацію його активів. Про це в інтервʼю Forbes сказав очільник Нацагентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков.

Ключові факти

  • Є два види конфіскації – кримінальна й адміністративна. Законопроєкт №7194 створює додаткову адміністративно-правову процедуру конфіскації активів, зазначив голова НАЗК. 
  • За його словами, Медведчук, Мураєв та Шарій підпадають під ознаки колабораційної та терористичної діяльності. Їхнє майно можна конфіскувати за кримінальним провадженням та за законом №7194, наголосив Новіков. 
  • Очевидно, що кримінальна справа Медведчука – це довгий процес, каже Новіков. Однак закон №7194 передбачає досить швидку судову процедуру, яка триває до 15 діб: 10 днів – на рішення суду та ще пʼять – на розгляд справи у випадку апеляції. 
  • Важливо, аби РНБО наклало санкції на тих людей, на яких уже наклали санкції західні партнери. Наразі цього досі не зроблено, наголосив голова НАЗК. Тому й Мінʼюст поки що не може звернутися до суду.

Контекст

Проти Віктора Медведчука прокуратура веде дві кримінальні справи. Його підозрюють у держзраді, співпраці з російськими чиновниками для незаконного видобутку газу на шельфі Чорного моря та сприянні незаконному постачанню вугілля з тимчасово окупованої території Донбасу у 2014–2015 роках.

Медведчук сидів під домашнім арештом. Але коли російські війська почали бити ракетами по Україні, він зібрав речі та втік. Його дружина Оксана Марченко виїхала з України до Білорусі за пʼять днів до вторгнення Росії. 12 квітня Медведчук був затриманий правоохоронцями.

Закон №7194, який дозволяє Україні конфісковувати активи росіян та повʼязаних із ними компаній, Верховна Рада ухвалила 12 травня, 23 травня його підписав президент. Документ стосується перш за все росіян, які прямо беруть участь у війні Росії проти України, сприяють ескалації або фінансують її.

У цьому законі є стаття 5 «Підтримка політики держави-агресора щодо невизнання права українського народу на самоідентифікацію та ототожнення українського патріотизму з нацизмом чи іншими людиноненависницькими ідеологіями».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні