Категорія
Новини
Дата

Акції «Кернел» обвалилися на 17,6% після заяв міноритарних акціонерів

Ціна акцій агрохолдингу «Кернел» на відкритті торгів Варшавської фондової біржі 4 вересня обвалилася на 17,8%, до 9,05 злотих за акцію ($2,2 за поточним курсом), свідчать дані біржі. Це сталося після оголошення про підсумки розміщення серед наявних акціонерів акцій за ціною $0,2777, пише «Інтерфакс-Україна». Інвестори заявляли, що таким чином компанія розмиває частку міноритаріїв.

Ключові факти

  • Через 10 хвилин після відкриття торгів акції «Кернел» впали до 8,6 злотих, після чого дещо зросли, а потім знову перейшли до зниження.
  • Загалом за перші 30 хвилин торгів укладено угод на суму 1,66 млн злотих зі 177 850 акцій.

Контекст

«Кернел» Андрія Веревського (ринкова капіталізація майже $282 млн) вирішила розмістити акції з метою залучити до $60 млн. Викупати акції можуть лише наявні акціонери компанії, повідомлялося на сайті компанії.

Заявки приймалися до вечора 28 серпня. До 31 серпня учасники мали внести необхідний для купівлі акцій депозит, а розміщення мало закритися 4 вересня. Якщо подана сума буде меншою, ніж $50 млн, рада директорів може скасувати розміщення.

«Кількість акцій і ціна випуску будуть визначені в процесі формування книги заявок, організованому за правилами голландського аукціону, з урахуванням обмежень, що випливають зі статутного капіталу компанії», – йшлося в повідомленні Kernel на Варшавській фондовій біржі.

Мета залучення – скорочення заборгованості, як того вимагають її кредитори, а також використання додаткового капіталу, потреба в якому виникла через припинення «зернової угоди» та завданих втрат російськими ракетами. Kernel оцінює збитки від атак в $32 млн ($20 млн – пошкоджена інфраструктура в портах Одеса, Чорноморськ і Рені; $12 млн – втрачені товари).

Але інвестори вважають, що таким чином компанія розмиває частку міноритаріїв.

Загальний борг компанії – $1,4 млрд. При цьому станом на 31 липня сума коштів на балансі Kernel була $1,2 млрд і ще $327 млн в якості непроданої готової продукції. «У компанії готівки не набагато менше, ніж боргу, – зазначає стратег фінансової компанії Finteum Андрій Нестерук. – Для кредиторів $60 млн не зроблять погоду». Він припускає, що випуск акцій відбувається як сигнал того, що Веревський готовий підтримувати компанію.

1 вересня «Кернел» оголосив про розміщення серед кількох кваліфікованих інвесторів 216 млн акцій за ціною $0,2777 на суму $59,98 млн. Більше про це читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні