Категорія
Гроші
Дата

Прощавай, Варшаво: Kernel йде з біржі. «По дорозі» Андрій Веревський викупив 36% акцій і повернув контроль над агрохолдингом

Агрохолдинг Kernel подав заявку на делістинг акцій з Варшавської біржі. Попередньо засновник компанії Андрій Веревський викупив у міноритаріїв 36% акцій за приблизно $130 млн (за умови, що всі інвестори продали по одній ціні). Чому це хороша угода для українського підприємця.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

15 травня агрохолдинг Kernel подав до Управління фінансового нагляду Польщі заявку на вилучення своїх акцій з Варшавської фондовій біржі (ВФБ). Про це йдеться у повідомленні компанії, розміщене на ВФБ. За оптимістичним для Веревського сценарієм, за місяць може бути прийнято рішення про делістинг і ще за місяць – виведення акції з біржового ринку. 

​​«Заяву подано відповідно до рішення правління компанії від 13 квітня 2023 року про виключення акцій компанії з торгів на регульованому ринку Варшавської фондової біржі», – сказано в повідомлені компанії.

Офіційно Kernel пояснював рішення піти з біржі тим, що компанія більше не бачить переваг від перебування на Варшавській біржі. Forbes у квітні писав, що, можливо, в Андрія Веревського була більш прагматична і конкретна причина – можливість дешево викупити акції і повернути контроль над холдингом.  

Після оголошення про намір здійснити делістинг 10 березня компанія Андрія Веревського Namsen Limited (до травня володіла 38,05% акцій Kernel) заявила про намір викупити всі 61,95% акції міноритарних акціонерів, тим самим отримати контроль над 100% компанії. Обʼявлена ціна викупу була 18,5 злотих за акцію (капіталізація всієї компанії за такою оцінкою близько $330 млн), це майже мінімальна ціна, дозволена правилами біржі. 

«Найбільші акціонери Kernel (Веревський. – Forbes) використовують поточну ринкову конʼюнктуру для викупу акцій у міноритарних акціонерів по низькій ціні. Для них це Good Deal», – зазначав керуючий партнер інвесткомпанії Capital Times Сергій Гончаревич.

За правилами Варшавської біржі та польского законодавства, для делістингу компанія має зібрати загальні збори акціонерів з кворумом не менше 50% і понад 90% присутніх голосів повинні ухвалити рішення про вихід з біржі, розповідала раніше Forbes старша аналітикиня Dragon Capital Наталія Шпигоцька. Але компанія Kernel S.A зареєстрована у Люксембурзі. Законодавство цієї країни дозволяє Раді директорів приймати рішення про делістинг без голосування акціонерів. Головою ради директорів Kernel є Веревський, крім нього до неї входять пʼять топменеджерів Kernеl, три невиконавчі директори, з яких два є незалежними директорами.

Міноритаріям не сподобалось те, що Kernel без перемовин з акціонерами вирішив піти з біржі. У квітні 15 польських інвесторів, які контролювали 21,72% акцій уклали акціонерну угоду з метою захисту своїх інтересів. 2 травня міноритарії розірвали угоду. Можливо через те що Веревський домовився із стратегічним інвестором, який був неформальним лідером спільноти акціонерів, припускає Павло Бойко, засновник Gonzo Invest і власник 2% акцій Kernel. Бойко планує залишатися інвестором Kernel і згодом продати акції по більшій ціні.

12 травня Namsen Веревського викупила близько 36% акцій Kernel (близько 30 млн штук при 52 млн у вільному обігу). Покупка обійшлася Веревському близько $122 млн (за умови, що всі бумаги були викупленні за ціною 18,5 злотих).

Фінансовий стан Kernel

У фінансовому звіті за 2022 фінансовий рік Kernel оцінював втрати від військових дій у понад $500 млн. Але компанія зберегла високу ліквідність, вказує аналітичний ресурс Share ua potential. На 30.06.22 сума коштів на балансі компанії склала $448 млн. Після відкриття зернового коридору у серпні суттєво покращилися як операційні, так і фінансові показники Kernel. За жовтень – грудень 2022 року компанія експортувала 1,5 млн т зерна, що вдвічі більше, ніж у попередньому кварталі, а також 345 000 т олії.

За перший квартал 2023 фінансового року (липень – вересень 2022 року) Kernel отримав $161,59 млн чистого прибутку, що на 23,4% менше, ніж за аналогічний період попереднього фінансового року. EBITDA становила $168 млн. Результати жовтня – грудня 2022 року мають бути краще, вважають аналітики у Share ua potential.

Після цієї угоди Веревський повернув контроль над Kernel, збільшивши свою частку до 74,05%. З урахуванням казначейських акцій сконцентрований Namsen пакет дає Веревському 80,36% голосів у компанії.

У вільному доступі немає переліку інвесторів які продали акції. За правилами біржі звітувати про продаж акцій зобовʼязані лише компанії які контролюють 5% або більше акцій. Серед таких про продаж відзвітувалась компанія Lind Value, яка продала частку в 5,02%. Ще один найбільший інвестор Kopernik Global Investment у квітні знизив свою частку в компанії з більше 5% до 4,79%. Forbes наразі не вдалося звʼязатися із представниками найбільших міноритарних інвесторів і отримати коментар. 

Веревський поки не досяг цілі сконцентрувати 100% акцій. Наразі на сайті компанії вказано, що 18,10% акцій знаходяться в вільному обігу і ще 7,86% – це казначейські акції.

Після делістингу акції можуть продовжувати бути в обігу на позабіржовому ринку можливо, що інвестори, які відмовились продавати сподіваються, що ціна акцій виросте і вони зможуть їх продати пізніше, припускає керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій. Бойко вважає, що Kernel заявив про делістинг аби Веревський міг збільшити свою долю у компанії, але до завершення процес не доведе.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні