Категорія
Новини
Дата

Акції компаній в сфері ШІ впали після стрімкого зростання. Nvidia вибула з клубу компаній-трильйонерів

1 хв читання

Стрімке зростання акцій технологічних компаній, повʼязаних із розробкою штучного інтелекту, призупинилося, пише Bloomberg. Зокрема, папери Nvidia втратили зростання останніх трьох днів.

Ключові факти

  • Після слабкого прогнозу продажів акції C3.ai, що займається розробкою програмного забезпечення для ШІ, подешевшали на 20% на премаркеті в США, продовживши вчорашнє падіння на 9%. Попри це її акції залишаються майже на 260% дорожчими, ніж минулого року.
  • Акції Nvidia у середу впали на 5,7%, що стало для нього найсильнішим денним зниженням із кінця січня. У результаті виробник чипів вибув з елітного клубу компаній із ринковою капіталізацією понад $1 трлн, куди потрапив тільки цього тижня.
  • Як зазначає Bloomberg, цьогоріч Волл-стріт одержима всім, що повʼязано з ШІ. Очікується, що Nvidia стане головним бенефіціаром попиту системи на генеративний штучний інтелект, такий як ChatGPT. 
  • Натомість низка експертів вважають вартість Nvidia завищеною. За словами, засновниці ARK Invest Кеті Вуд, ціна «йде з випередженням» кривої прибутковості, а це одна з причин, що вимагають обачності в індустрії, що поки що тільки зароджується.
  • «Захоплення штучним інтелектом стає ірраціональним», – вважає Майкл Ландсберг, головний інвестиційний директор Landsberg Bennett Private Wealth Management.
  • «Дивитися, як ринкова капіталізація акцій, пов’язаних з ШІ, зростає на сотні мільярдів доларів за лічені тижні, викликає занепокоєння, особливо тому, що залишається незрозумілим, як саме ці компанії будуть монетизувати штучний інтелект», – сказав Ландсберг. 

Контекст

Для виробників чипів та біржі Nasdaq 2022 рік складається вдало завдяки буму штучного інтелекту і політиці ФРС США щодо ключової ставки. 

30 травня ринкова капіталізація одного з найбільших у світі виробників мікросхем Nvidia на відкритті торгів перевищила значення $1 трлн. Виробник чипів приєднався до невеликого клубу переважно технологічних компаній-трильйонерів. Щоб утриматися на цій відмітці, акції Nvidia мали б залишатися вищими за значення в $400,86.

Графічні процесори Nvidia становлять основу генеративних платформ ШІ, зокрема, OpenAI ChatGPT та Google Bard. Компанія лідирує у сегменті дискретних відеокарт, які донедавна використовувалися переважно для ігор.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні