Бум штучного інтелекту спровокував дефіцит на передові чипи – WSJ /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Бум штучного інтелекту спровокував дефіцит на передові чипи – WSJ

Getty Images

Бум попиту на графічні чипи або графічні процесори, що використовуються для ШІ набагато перевищив пропозицію завдяки успіху чат-бота ChatGPT, пише The Wall Street Journal.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Розробникам ШІ потрібні серверні потужності для розробки та експлуатації їх більш складних моделей та допомоги іншим компаніям у створенні сервісів ШІ. Навіть наійбільші технологічні підприємці у світі щосили намагаються забезпечити постачання. Під час слухань у Конгресі 16 травня генеральний директор OpenAI Сем Альтман сказав, що було б краще, якби менше людей використовували ChatGPT через процесори.
  • «Графічні процесори на даний момент дістати значно важче, ніж наркотики», — заявив Ілон Маск на саміті ради директорів Wall Street Journal 23 травня. Раніше цього року стартапам, які вимагають Oracle, раптово повідомили, що покупець розкупив більшу частину вільного серверного простору Oracle, стверджують джерела. Як повідомили стартапам, покупцем був Маск, який створює свого власного конкурента OpenAI під назвою X.AI.
  • Доступ до десятків тисяч передових графічних чипів має вирішальне значення для компаній, які навчають великі моделі ШІ, які можуть генерувати вихідний текст та аналіз. За словами засновників, без них робота над великими мовними моделями, що лежать в основі ШІ, йде набагато повільніше. 
  • Удосконалені графічні чипи Nvidia успішно справляються з одночасним виконанням великої кількості обчислень, що має вирішальне значення для роботи ШІ. За оцінками аналітиків UBS, для більш ранньої версії ChatGPT потрібно близько 10 000 графічних чипів. За оцінками Маска, для оновленої версії потрібно втричі-пʼять разів більше передових процесорів Nvidia.
  • Деякі інвестори прочісують свої мережі у пошуках резервної обчислювальної потужності, тоді як інші організують масові замовлення процесорів та серверних потужностей, які можуть бути розділені між їхніми стартапами ШІ. 
  • Стартапи скорочують свої моделі ШІ, щоб зробити їх ефективнішими, купуючи власні фізичні сервери з відповідними графічними чипами або перемикаючись на менш популярних хмарних провайдерів, таких як Oracle, доти, доки дефіцит не буде усунений, за словами інвесторів та стартапів у галузі ШІ .

Контекст

Nvidia нещодавно заявила, що розширює свої поставки, щоб задовольнити попит, що росте, але багато засновників ШІ очікують, що дефіцит збережеться як мінімум до наступного року. 

Попит на продукцію Nvidia призвів до зростання акцій компанії приблизно на 167%. Вартість чипів варіюється, але деякі роздрібні продавці продають передові чипи Nvidia зі штучним інтелектом приблизно за $33 000, хоча на вторинних ринках вони можуть коштувати дорожче через високий попит.

Виробники серверів та їх прямі клієнти кажуть, що їм доводиться чекати понад шість місяців, щоб отримати новітні графічні чипи Nvidia. Генеральний директор Supermicro, одного з найбільших виробників серверів, сказав, що кількість невиконаних замовлень на системи з графічними чипами досягла найвищого рівня за всю історію, і що компанія поспішає збільшити виробничі потужності.

Все це створило вторинний ринок для цих передових чипів, частково за участю великих крипто-компаній, які купували чипи під час буму для майнінгу і яким вони не потрібні тепер на тлі спаду на ринку цифрових валют.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні