Категорія
Новини
Дата

«Альфа-Груп» Фрідмана оголосила про передачу контролю над виробником «Моршинської» уряду Грузії

2 хв читання

Російська «Альфа-Груп» передає на безоплатній основі 7,73% акцій IDS Borjomi International уряду Грузії. Мажоритарний акціонер більше не матиме контролю над нею, йдеться у пресрелізі IDS Ukraine.

Ключові факти 

  • Після офіційного прийняття пропозиції виконавчою владою Грузії, 13 червня 2022 року, 7,73% акцій IDS Borjomi International будуть передані уряду Грузії без будь-якої компенсації. «Альфа-Груп» більше не матиме контролю над IDS Borjomi International, заявили в компанії. 
  • Представництво основного акціонера в Раді директорів IDS Borjomi International скоротиться з восьми до двох членів. Уряд Грузії призначить свого представника головою ради директорів IDS Borjomi International. 
  • Ця угода дозволить компанії відновити виробництво мінеральної води «Боржомі» в Грузії, також забезпечить продукцією українських споживачів, зазначила Наталія Матусевич, директор з розвитку бізнесу та маркетингу IDS Ukraine.

Контекст

IDS Borjomi International заснована у 2002 році та обʼєднує підприємства з виробництва бутельованої мінеральної води в Росії, Україні та Грузії. Головний офіс знаходиться на Кіпрі. Продукція компанії експортується у понад 40 країн світу, її офіси розташовані у більш ніж 30 країнах, серед яких Україна, Грузія та США.

«Альфа-Груп» володіла контрольним пакетом IDS Borjomi International (55,8%), який придбала у спадкоємців грузинського бізнесмена Бадрі Патаркацишвілі у 2013 році. За підрахунком статків власників «Альфа-Груп», у січні 2022 року Forbes оцінював IDS Borjomi International у $1,2 млрд.

29 квітня компанія зупинила роботу на двох заводах у Грузії, де працює близько 1000 осіб. Основною причиною ситуації, що склалася, називаються «фінансові труднощі, які почалися через бойові дії в Україні». «Важка ситуація, що склалася на основних ринках збуту продукції компанії, посилювалася обмеженим доступом до банківських рахунків, що закривало можливість отримання валютного виторгу та розрахунків із кредиторами», – йшлося у заяві.

ЄС ввів санкції 28 лютого щодо акціонерів «Альфа-банку» Михайла Фрідмана та Петра Авена. 15 березня у межах нового пакету санкцій Велика Британія заморозила активи Фрідмана. У квітні кроки партнерів підтримала Канада, яка також запровадила санкції проти Фрідмана.

У травні IDS Borjomi International зробила пропозицію уряду Грузії про безоплатну передачу частки акцій, що належать «Альфа-Груп».

13 червня стало відомо, що суд в Україні наклав арешт на корпоративні права компанії з виробництва та реалізації мінеральної води. Загальна сума арештованих цінних паперів та грошових коштів становить 53,4 млн грн, повідомили в БЕБ й Офісі генпрокурора. Найімовірніше йдеться саме про активи виробника «Моршинської» та «Миргородської», який належить структурам «Альфа-Груп».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні