Категорія
Новини
Дата

В Україні заарештували корпоративні права виробника мінеральної води. Ймовірно йдеться про «Моршинську» Фрідмана

За клопотанням Офісу генпрокурора суд наклав арешт на корпоративні права компанії з виробництва та реалізації мінеральної води. Загальна сума арештованих цінних паперів та грошових коштів становить 53,4 млн грн, повідомили в БЕБ й Офісі генпрокурора. Найімовірніше йдеться про активи IDS Borjomi, яка належить структурам «Альфа-Груп» Михайла Фрідмана.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Арештовані активи є частками статутного капіталу підприємств, бенефіціарним власником яких є російський олігарх, заявляють в Офісі генпрокурора.
  • За даними слідства, російський олігарх із бізнесменами шляхом укладання правочинів із продажу корпоративних прав намагалися уникнути можливих негативних наслідків після накладення санкцій та примусового вилучення прав власності, передбачених законодавством України.
  • За відкритими даними одного із консалтингових агентств, орієнтовна ринкова вартість бренду в 2021 році становила понад 10 млрд грн в еквіваленті, зазначили в БЕБ.
  • Досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом легалізації майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 3 ст. 209 КК України). 

Контекст

Правоохоронці не розкривають назву компанії та не називають прізвище російського олігарха. Як відомо, компанія IDS Borjomi, що належить «Альфа-груп» російського мільярдера Михайла Фрідмана, виробляє та реалізовує в Україні мінеральні води «Моршинська» та «Миргородська». «Альфа-Груп» володіє контрольним пакетом IDS Borjomi International (55,8%), який придбала у спадкоємців грузинського бізнесмена Бадрі Патаркацишвілі у 2013 році. За підрахунком статків власників «Альфа-Груп», у січні 2022 року Forbes оцінював IDS Borhomi International у $1,2 млрд.

IDS Borjomi International заснована у 2002 році та обʼєднує підприємства з виробництва бутельованої мінеральної води в Росії, Україні та Грузії. Головний офіс знаходиться на Кіпрі. Продукція компанії експортується у понад 40 країн світу, її офіси розташовані у більш ніж 30 країнах, серед яких Україна, Грузія та США.

29 квітня компанія зупинила роботу на двох заводах у Грузії, де працює близько 1000 осіб. Основною причиною ситуації, що склалася, називаються «фінансові труднощі, які почалися через бойові дії в Україні». «Важка ситуація, що склалася на основних ринках збуту продукції компанії, посилювалася обмеженим доступом до банківських рахунків, що закривало можливість отримання валютного виторгу та розрахунків із кредиторами», – йшлося у заяві.

У травні IDS Borjomi International зробила пропозицію уряду Грузії про безоплатну передачу частки акцій, що належать «Альфа-Груп».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні