НАЗК внесло Raiffeisen Bank International у перелік міжнародних спонсорів війни
Категорія
Новини
Дата

НАЗК внесло Raiffeisen Bank International у перелік міжнародних спонсорів війни

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло австрійську банківську групу Raiffeisen Bank International (RBI) до переліку міжнародних спонсорів війни, йдеться у повідомленні пресслужби. Рішення ухвалили через визнання групою так званих «Л/ДНР» та допомогу економіці РФ.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Згідно із повідомленням, одна із найбільших австрійських банківських груп веде роботу в 14 країнах Центральної та Східної Європи, обслуговуючи 17,2 млн клієнтів. Підставою для внесення до переліку міжнародних спонсорів війни стало те, що, після повномасштабного вторгнення в Україну банк продовжив працювати в Росії, а також офіційно визнав так звані «ДНР» та «ЛНР».
  • «Окрім того, що Raiffeisen є одним із небагатьох європейських банків, які продовжують роботу в РФ, банк ще й на 200% скористався санкціями, що призвели до виходу з російського ринку його конкурентів», – йдеться у повідомленні.
  • Зазначається, що наразі Raiffeisen є одним з найважливіших фінансових каналів, в якому російські суб’єкти господарювання здійснюють операції в доларах і євро. «Таким чином, банк отримує величезні прибутки, з яких потім фінансує бюджет країни-агресорки своїми податками», – стверджують у НАЗК.
  • Також Raiffeisen надає вигідні умови кредитування російським окупантам (кредитні канікули та пільгові кредити) і називає війну «спеціальною військовою операцією», таким чином підіграючи російській пропаганді, наголосили в агентстві.
  • «Таким чином, усі ці факти та продовження операцій Raiffeisen Bank у росії означають пряму підтримку та спонсорування тероризму», – сказано у повідомленні НАЗК.
  • В пресслужбі українського Райффайзен Банку повідомили, що внесення НАЗК Raiffeisen Bank до списку міжнародних спонсорів війни не вплине на роботу філії.
  • «Це жодним чином не стосується українського Райффайзен Банку як окремої юридичної особи й не позначається на його діяльності», — повідомила пресслужба агентству «Інтерфакс-Україна».

Контекст

Raiffeisen глибоко інтегрований у російську фінансову систему і є одним із двох іноземних банків у списку 13 «системно значимих кредитних організацій» російського Центрального банку.

У Національному банку України заявили, що вважають неприпустимим, що частина міжнародних банків на одинадцятому місяці війни не ухвалила остаточних рішень про вихід із ринку РФ

Група Raiffeisen Bank International (RBI) відреагувала на заклик Національного банку України ухвалити остаточне рішення про вихід із ринку РФ. У групі повідомили, що розглядають «ретельно спланований вихід банку», а також визнали, що надають пільги російським військовим.

Головний фінансовий орган Європи заявив, що чинить тиск на банки єврозони, щоб вони скоротили свої ризики, повʼязані з роботою у РФ, навіть попри те, що вікно для продажу цих активів звужується.

Наприкінці лютого голова правління Райффайзен Банк Україна Олександр Писарук в інтервʼю Forbes Ukraine розповів, що Raiffeisen Bank International працює над опціями виходу, включаючи повний вихід із РФ. За його словами, група близька до фінального рішення.

Видання Falter повідомляло, що група Raiffeisen Bank International планує разом зі Сбербанком операцію із обміну активів в Росії та Австрії. Фактично йдеться про «прихований бартер». Основна увага приділяється бізнесу RBI у Росії та Sberbank Europe, що базується у Відні, який було ліквідовано минулого року, а через санкції проти Росії його кошти не можуть бути виведені.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні