Танки Abrams M1A1 /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Американські танки Abrams можуть прибути в Україну вже у вересні – Politico

Танки Abrams M1A1 Фото Getty Images

Україна може отримати кілька американських танків Abrams вже у вересні цього року, щоб застосувати їх під час контрнаступу. Про це пише Politico з посиланням на джерела в Пентагоні, Конгресі та інших структурах. Раніше США планували відправити Abrams в Україну до кінця року.

Ключові факти

  • Уже в серпні вони прибудуть до Німеччини, де будуть відремонтовані та модифіковані, а потім потраплять до України, кажуть джерела видання. 
  • Україна отримає старіші моделі Abrams – M1A1 замість більш сучасної версії М1A2. Постачання нових танків зайняло б більше часу, зазначає Politico.
  • До першої партії увійдуть шість-вісім танків. Загалом, як зазначив співрозмовник у Конгресі, Україна отримає 31 машину, що рівноцінно одному танковому батальйону.

Контекст

У січні 2023 року президент Джо Байден оголосив про наміри США відправити танки Abrams в Україну після того, як протягом кількох місяців зазначалося, що вони надто складні в обслуговуванні та ремонті. Це рішення було частиною ширшого політичного маневру, який дав Німеччині можливість оголосити, що вона відправить свої танки Leopard 2 в Україну та дозволить Польщі й іншим союзникам зробити те саме.

Україна раніше отримала від європейських союзників німецькі танки Leopard.

За даними на початок липня Україна отримала від союзників 36 танків Leopard 2A4, 21 – Leopard 2A6 та шість Leopard 2R для розмінування.

Німеччина, Нідерланди та Данія мають разом поставити Україні 178 танків Leopard 1A5: перша партія очікується у «найближчі тижні», решта – до кінця року.

Німеччина вже передала Україні усі 18 обіцяних танків Leopard 2A6. Три танки такої ж модифікації надала Португалія.

Танки Leopard 2A4 Україна отримала від Польщі (14 машин), Канади (вісім) та Норвегії (вісім). Іспанія з обіцяних 10 танків 2A4 передала шість, ще чотири мають прибути до кінця року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні