Категорія
Новини
Дата

Американські власники «Манчестер Юнайтед» розглядають можливість продажу клубу

1 хв читання

Власники англійського футбольного клубу «Манчестер Юнайтед», американська сімʼя Глейзер, заявили про початок процесу «вивчення стратегічних альтернатив» для МЮ, серед яких – продаж клубу, пише BBC. Раніше зацікавленість у покупці клубу висловлював британський мільярдер Джим Реткліфф.

Ключові факти

  • Цей процес спрямований на забезпечення майбутнього зростання клубу, «як на полі, так і в комерційному плані», йдеться у заяві клубу. 
  • Рада директорів заявила, що розгляне всі стратегічні альтернативи, «включаючи нові інвестиції у клуб, продаж чи інші угоди за участю команди».
  • У заяві наголошується, що аналіз не обовʼязково завершиться якоюсь угодою.
  • Заява прозвучала на тлі багаторічних протестів уболівальників «Манчестер Юнайтед» проти американських власників команди і того ж дня, коли було оголошено, що зірковий форвард збірної Португалії Кріштіану Роналду покидає клуб, зазначає BBC.
  • Котирування акцій МЮ підскочили на 11% на додаткових торгах у Нью-Йорку у вівторок після публікації повідомлення клубу. Ринкова капіталізація клубу із початку року зросла майже на 5% і становить наразі $2,12 млрд.

Контекст

Нині покійний американський бізнесмен Малкольм Глейзер на початку нульових почав скуповувати акції «Манчестер Юнайтед», отримавши у 2005 році контрольний пакет.

Згодом він збільшив свою частку спочатку до 75%, що дозволило йому змінити статус клубу та перетворити його на приватну компанію, а потім отримав повний контроль над МЮ.

Загалом Глейзер витратив на покупку футбольного клубу близько $1,5 млрд. Наразі клубом керують діти бізнесмена.

«Манчестер Юнайтед», який посідає пʼяте місце у Премʼєр-лізі, не вигравав чемпіонський титул з 2013 року і не завойовував трофеїв з моменту перемоги у Лізі Європи та Кубку Англійської футбольної ліги у 2017 році.

За всі роки володіння клубом американцями вболівальники «Манчестер Юнайтед» неодноразово влаштовували акції протесту на стадіоні «Олд Траффорд» та навіть намагалися викупити МЮ у родини Глейзер.

Кріштіану Роналду, який у вівторок залишив клуб «за взаємною згодою», минулого тижня в скандальному інтервʼю журналісту Пірсу Моргану розкритикував власників клубу і заявив, що родина Глейзер не дбає про клуб зі спортивної точки зору.

У серпні цього року агентство Bloomberg повідомляло, що родина Глейзера готова продати міноритарний пакет акцій «Манчестер Юнайтед». Повідомлялося також про зацікавленість британського мільярдера Джима Реткліффа у покупці клубу, проте у жовтні він заявив, що родина Глейзер не хоче продавати МЮ. Також купити клуб обіцяв Ілон Маск, але пізніше заявив, що пожартував. 

На початку листопада повідомлялося, що американські власники англійського футбольного клубу «Ліверпуль» виставили його на продаж. Ціна одного з найуспішніших клубів Англії може досягти $5 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні