Категорія
Новини
Дата

АМКУ виступив проти законодавчого регулювання міжбанківської комісії, – Finclub

Антимонопольний комітет України виступив проти ідеї встановити граничні розміри міжбанківської комісії. Про це йдеться в листі голови АМКУ Ольги Піщанської до Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради, пише Finclub.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Законодавче регулювання розміру інтерчейнджу позбавить учасників ринку послуг платіжних систем можливості конкурувати за ціною, що матиме негативний вплив на розвиток конкуренції, вважають у АМКУ.
  • У комітеті зазначають, що їхнім основним завданням є участь у формуванні та реалізації конкурентної політики, а «одним із найефективніших способів конкурентної боротьби між суб’єктами господарювання є цінова конкуренція».
  • Водночас АМКУ виступає за відкритий доступ до інформації про розміри комісії з інтерчейнджу на сайтах міжнародних платіжних систем.

Контекст

Депутати хочуть знизити граничний розмір міжбанківської комісії, яку беруть банки-еквайри за користування POS-терміналами. Таку норму планується внести до законопроєкту №4364 «Про платіжні послуги», який готують до другого читання в парламенті. 

Нині середня комісійна винагорода банку-еквайра – 2% від суми оплати. За свої послуги частину комісії отримують і платіжні системи. Зазвичай це близько 0,3% від суми операції. Зниження комісійних підтримують ритейлери. Зокрема, співвласник найбільшого онлайн-ритейлера Rozetka Владислав Чечоткін зазначив, що на оренду 90 магазинів, усіх складів і офісів його компанія щорічно витрачає менше, ніж на банківську комісію.

Водночас у Нацбанку підкреслили необхідність збереження виключно ринкових підходів до регулювання комісії. Заступник голови правління ПриватБанку Разван Мунтеану заявив, що законодавче регулювання вартості еквайрингу призведе до мільярдних втрат бюджету та змусить українські банки відключити клієнтам можливість прийому оплати через сервіси Apple Pay і Google Pay. 2 квітня ПриватБанк, Ощадбанк та Райффайзен Банк Аваль заявили про готовність знизити інтерчейндж до 0,9% за два роки без ухвалення закону.

Водночас низка бізнес-асоціацій попросили владу все ж законодавчо обмежити розмір інтерчейнджу, бо не досягли компромісу з банками та платіжними системами.

В ЄС комісію інтерчейндж обмежено на законодавчому рівні. Вона становить не більше 0,2% за дебетовими картками і 0,3% – за кредитними. У США розмір інтерчейндж фіксований і становить 20 центів із кожної операції. Загальний розмір комісії за еквайринг і в ЄС, і в США встановлюється на ринкових умовах.  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні