Категорія
Новини
Дата

Американська інвесткомпанія Amstar будує гігантський склад під Києвом за $170 млн. На що розраховує інвестор

фото Shutterstock

фото Shutterstock

Американська інвестиційна компанія Amstar знову почала будувати в Україні. Цього разу – склад на 340 000 квадратних метрів за $170 млн. Чому американці повернулися в Україну через шість років після їхнього останнього будівництва тут

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Amstar планує побудувати логістичний комплекс у селі Гурівщина Київської області. Склад на 55 га землі працевлаштує 2000 чоловік, каже голова Київської обласної адміністрації Василь Володін.

Логістика й попит на складську нерухомість пожвавилися через зростання електронної комерції. Онлайн-торгівля і до карантину була драйвером попиту на такі приміщення, але карантинні обмеження суттєво посилили цю тенденцію. Логістика зростає зараз у всьому світі, каже Forbes Клеменс Лер, голова європейського підрозділу Amstar. За його словами, вакантність складських приміщень в Україні 0–2%. «Всі шукають можливість розвивати бізнес, але немає складів», – каже Лер.

Amstar почала будувати першу чергу у серпні і планує закінчити її будівництво до третього кварталу 2022 року. Це буде 38 000 квадратних метрів на 8 га. Ціна будівництва першого етапу без урахування вартості землі, проєктування та виконання робіт, за підрахунками Лера, – $20–25 млн. «Наступні черги будуватимемо в міру виникнення попиту», – говорить він.

Весь комплекс Amstar планує добудувати за п'ять-сім років без зовнішніх засобів, реінвестуючи прибуток від роботи першої черги в будівництво наступних. За словами Лера, землю компанія купила ще в 2007 році. Він не назвав її вартість. Тоді цю ділянку американська компанія закинула через те, що почалася фінансова криза, говорить Ярослав Горбушко, директор департаменту ринків капіталу CBRE Ukraine.

Останній реалізований проект Amstar в Україні – житловий комплекс на Печерську Skyline Residences. Девелопер здав його в 2015 році і після цього взяв паузу.

Armstar побачив великий попит на склади в 2021-му і вирішив знову будувати в Україні. «Особливо проблематично знайти площі понад 10 000 квадратних метрів», – каже Лер. Горбушко підтверджує: після 2008 року масштабних складських проєктів не було і великим компаніям складно було орендувати площі від 5000 квадратних метрів. Попит настільки високий, що тільки Київська область може щорічно поглинати до 100 000 квадратних метрів складських площ, вважає CBRE.

Натомість, за словами Горбушко, девелоперам довго було невигідно будувати самим – це було дорожче, ніж потім продати. Зараз ціни зросли. За його словами, будівництво квадратного метра коштує близько $600, а ринкова вартість – близько $550. Ще не ідеально, але Amstar бачить тенденцію до зростання і розраховує, що до моменту завершення будівництва ринкова вартість виросте, каже Горбушко.

Не тільки американці помітили можливість – усы поголовно кинулися будувати логістичні комплекси для себе і для здачі в оренду, каже Богдан Третяк, керуючий партнер компанії «АртБудСервіс». Попит від бізнесу є – Лер вже зустрівся з близько 20 компаніями, які хотіли б орендувати площі в майбутньому комплексі. «І це ми ще ніде не давали рекламу», – каже він. Інтерес виявляють компанії е-коммерса, дистриб'ютори, FMCG, ритейл.

Перші контракти Amstar планує підписати наступного року. Точну ціну оренди компанія не розголошує. Лер обіцяє, що вона буде вищою за ринкову,бо це буде перший склад із сертифікатом «зеленого» будівництва за стандартом BREEAM. За його словами, ринкові ціни на оренду складу – $5,5 за квадратний метр на місяць. «Ми будемо здавати від $6», – стверджує він.

Прибутковість від подібних проектів вища, ніж у США, тому що тут ризикованіше вести бізнес. «Річна маржа в США – 4%. В Україні буде вищою», – каже Лер.

З 2019 року складський, промисловий і логістичний сектори в країнах Центральної та Східної Європи стали одними з найбільш затребуваних активів, сказав «Інтерфакс Україна» Олександр Носаченко, директор консалтингової компанії «Colliers Україна». У 2020-му тільки в Київській області побудували 58 000 квадратних метрів, сказала AllRetail Наталя Сокирко, керівник департаменту складської і логістичної нерухомості CBRE Ukraine. Її компанія прогнозує, що в 2021–2022 роках побудують ще 87 000 квадратних метрів.

Свої логістичні комплекси збираються побудувати і «Укрпошта» – три логістичних центри в Києві та Львові за $142 млн, і Dragon Capital – індустріальний парк Е40 на 200 000 квадратних метрів за $500 млн. Буде також запущена друга черга складу «Макарівський» на 40 000 квадратних метрів і логістичний комплекс SAN Factory II на 23 400 квадратних метрів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні