Київський річковий вокзал на Поштовій площі. American University уклав договір оренди цієї будівлі на 10 років. /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

American University будує університет за $26 млн всередині річкового вокзалу. Скільки буде коштувати навчання і навіщо країні ще один виш

Київський річковий вокзал на Поштовій площі. American University уклав договір оренди цієї будівлі на 10 років. Фото Shutterstock

American University уклав договір оренди будівлі річкового вокзалу в центрі Києва, в якому облаштує університет більш як для 2000 студентів. Скільки коштуватиме навчання та навіщо країні ще один виш

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

American University орендує річковий вокзал на Поштовій площі на 10 років, каже Олександр Носаченко, голова консалтингової компанії «Colliers Україна». У центрі Києва біля Дніпра університет пропонуватиме освіту рівня бакалавра, магістра та доктора наук. Професори викладатимуть українською та англійською. Навчання почнеться у 2022 році, за даними організації Cintana Education. Такі ж терміни у червні озвучував радник мера Києва Дмитро Білоцерковець.

Скільки коштуватиме навчання? За розрахунками шеф-редактора порталу «Освітня політика» Віктора Громового, ціна навчання у такому виші буде приблизно $15 000 на рік. Існуючі приватні школи Києва беруть близько $10 000, а у міжнародних школах – Печерської, Британської та Київської – ціна стартує від $21 000 на рік. «American University не буде орієнтуватись на ринкові ціни в національних вишах. Якщо вони залучатимуть своїх викладачів, зарплату треба платити західну», – каже Громовий. Для порівняння: середня вартість навчання в Українському католицькому університеті, за даними Abiturients.Info, – 49 000 грн.

В American University в Болгарії навчання коштує приблизно $12,600. У ньому викладають, наприклад, журналістику, історію, економіку, компʼютерні науки та політологію.

American University та «Colliers Україна» відмовились відповідати на запитання Forbes. Представники Colliers послалися на зобов’язання про нерозголошення.

American University навчатиме студентів у партнерстві з державним Університетом штату Арізона, Arizona State University. Це один із найбільших державних вишів за кількістю студентів у США. У 2019 році в нього вступили понад 74 000 новачків. Він зʼявився у 1885 році і, за версією журналу U.S. News & World Report, це найіноваційніший виш США. Загалом, за версією Forbes, цей університет посідає 149-те місце серед вишів США. Він має філіали по всьому світу, включно з Іспанією, Болгарією, Кенією та Бельгією.

У 2020 році дослідницькі проєкти університету оцінювалися у близько $700 млн, говорила Стефані Ліндквіст, старша віце-президентка Arizona State University, казахстанському виданню Tengrinews. Один із таких проєктів – спільна місія з NASA, в рамках якої буде відправлений супутник на астероїд між Марсом і Юпітером; університет також побудував камери для марсоходу Perseverance, який 18 лютого 2021 року висадився на Марс. За словами Ліндквіст, будь-який студент American University в Києві зможе перевестись в Арізону на останній рік навчання.

Інвестори та інвестиції

Вартість American University в Києві – $26 млн, за даними Американcько-української ділової ради. За її розрахунками, у 2026 році університет прийматиме 3900 студентів і приноситиме дохід $25,8 млн.

До реалізації проєкту долучилися як українські, так і американські інвестори, включно з Ріком Шангроу, генеральним директором Cintana Education. Інвесторів із США представляє Курт Волкер, колишній спецпредставник Державного департаменту США з питань України.

З українського боку інвестором став співвласник АТБ-Маркет Геннадій Буткевич. У червні під час офіційного оголошення запуску American University Олександр Наумик, генеральний директор інвестиційної компанії BGV Group Management, яка належить Буткевичу, говорив, що це один із найважливіших проєктів для компанії. «Упевнений, що American University у Києві, створений з Arizona State University, очікує славне майбутнє, і його випускники зможуть внести свою вагому лепту в розвиток України», – казав він.

Матеріали по темі

Що змінить новий виш

Те, що в Україні працюватиме American University, збільшить конкуренцію за студентів, каже Сергій Квіт, голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. Прихід зарубіжних університетів до України – це позитив, погоджується Громовий. «Але робити з мухи слона не варто. У нас поки буде малесенька «муха», тому це не покращить якість по країні», – каже він.

Розміщення університету у невеличкій будівлі річкового вокзалу в Києві виглядає дивно і серйозної бази для навчання там не створиш, говорить Громовий. «Які там наукові центри розмістиш? – каже він. – Я місяць вчився у провінційному Університеті Небраска в Омасі. Це величезний кампус – місто в місті».

Для порівняння: American University в Болгарії, де вчиться більше 1000 студентів, має площу 10 000 кв.м, а будівля Річкового вокзалу – 7,700 кв. м.

American University ділить 651-700 місце у глобальному рейтингу вишів. Найвищу позицію серед українських вишів займає Харківський національний університет імені В. Каразіна, він розмістився в діапазоні 511-520. Київський національний університет імені Тараса Шевченка зайняв 601-650 місце. «Харківський політехнічний інститут» – 651-700 місце.

Новий університет не вирішить проблему освітніх і соціально-економічних нерівностей в Україні, каже Іван Вербицький, директор аналітичного центру Cedos. «Це приватний університет і його ціль – прибуток інвесторів, а не вирішення проблем системи освіти», – каже Вербицький.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні